23948sdkhjf

Fabtech med sveiserobot i verdensklasse

Roboten for rørsveising har vært i drift i over ett år, det har gitt Fabtech mye arbeid og verdifull erfaring.

 

Da styret i Fabtech godkjente robot investeringen i 2017, var det ingen som visste hvor mye tid og innsats det skulle til før den var i kommersiell drift. Suksessen bedriften opplever var det heller ingen garanti for.

 

Dette er løsningen

Roboten har bevegelse i 14 akser. Den har laserlesing av fugeplassering og fugegeometri. Det er fuge mot fuge uten åpning og gjennombrenning med tilsats. Temperaturen leses av kontinuerlig.

Robotløsningen har automatisk start/stopp av luftkjøling, rask DP Tig sveisemetode samt dobbel forvarmet trådmating. Dessuten er det avansert programmering og Welmax’s egenutviklet system for integrering og automatisering av alle komponenter.

 

Flere kunder

Etter et år i drift har Fabtech høstet verdifull erfaring og optimalisert programmer og utstyr. Operatørene kan nå fjernstyre og overvåke robot via nettbrett uten å være fysisk tilstede. Med to arbeidsstasjoner kan robot jobbe kontinuerlig mens rør blir montert og demontert. Kapasiteten tilsvarer det 3-4 sveisere ville klart på en dag.

Resultatet er at Fabtech kan levere store sveiseoppdrag på få uker, eksempelvis brønnjobber i tykkvegget duplex materialkvalitet som bildene viser. Det har resultert i flere kunder og nye jobber til Fabtech som bedriften kanskje ellers ikke ville hatt.

 

Lærdommer

Fabtech har lært av prosjektet at det koster å ha høye ambisjoner og at langsiktighet er nødvendig. Prosjektet må ha engasjerte “eiere” og det vil være skepsis internt. Fagkompetanse og kreativitet er viktig. Flaskehals og utfordringer flyttes til andre steg i produksjonen.

Investeringer av denne typen vil sette ledelsen på prøve og kan koste mer enn planlagt, da er det viktig at eiere og styret er på banen og støtter prosjektet underveis. For Fabtech var det også motiverende å bli kåret til årets bedrift i Øygarden i 2020 hvor begrunnelsen var innsatsen bedriften har lagt ned på digitalisering og robotisering.

 

Flere ansatte

Da robot prosjektet ble lansert i 2017 var det nok flere ansatte som fryktet for arbeidsplassene. Resultatet er derimot at Fabtech har ansatt flere sveisere og tiltrukket seg mer arbeid på grunn av denne investeringen, helt i tråd med det andre bedrifter har erfart med deres robotsatsning.

Selv om det har vært utfordrende er gleden stor over å ha lykkes med prosjektet. Fabtech har lært mye underveis som vil komme til nytte i satsningen videre.

 

For mer informasjon se: www.fabtech.no

 

Fakta:

Fabtech har spesialisert seg på toleranseproduksjon av rør og stålstrukturer og har sveiseprosedyrer for alle normalt brukte materialkvaliteter. Bedriften har et moderne verksted med et totalareal på 8500 m2 på Ågotnes. Her er det tatt hensyn til ytre miljø og arbeidsmiljø på best tenkelige måte. Hallene er blant annet oppvarmet, utstyrt med avstøvningsanlegg, støydempende materialer og god belysning.

Fabtech er ISO 9001, 14001 og 3834-2 sertifisert. I mars 2022 ble bedriften også sertifisert i henhold til EN 1090-2:2018 og er dessuten Achilles-registrert og Magnet JQS-sertifisert.

Kilde: Fabtech

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094