23948sdkhjf

Finlands robotindustri ser på globale utfordringer

Det meste av Finlands robotindustri spesialiserer seg på automatisering for småserieproduksjon – i tråd med et økende globalt produksjonsfokus – ifølge en ny rapport fra HowToRobot i samarbeid med Robotics Society i Finland.

 

Å få roboter til å jobbe i et produksjonsmiljø med mange variasjoner og små produksjonsserier kan vise seg å være utfordrende. Likevel er det nettopp dette robotindustrien i Finland har spesialisert seg på.

74 prosent av robotindustrien i Finland leverer til metall- og maskinindustrien – ofte preget av høyblandet lavvolumsproduksjon (HMLV). Dette er et av hovedfunnene fra den nye markedsoversikten over robot- og automasjonsselskaper, som dekker forskning på 201 virksomheter fordelt på 315 lokasjoner i Finland.

- Finlands robotindustri jobber med et problem som produsenter anerkjenner over hele verden: Hvordan kan du gjøre automatisering mulig og gjennomførbar i en liten produksjon med mange variasjoner, sier Søren Peters, administrerende direktør i HowToRobot.

 

Arbeidsproblemer driver robotisering

Den finske ekspertisen innen robotikk har utviklet seg av nødvendighet for å støtte landets store maskinindustri ifølge Jyrki Latokartano, styreleder for Robotics Society i Finland.

I løpet av de siste 15 årene har lønnskostnadene i industrien i Finland økt med mer enn 30 prosent ifølge Statistisk sentralbyrå. Antall ledige stillinger for metall- og maskinarbeidere nådde også rekordnivåer i 2022, opp 826 prosent siden 2009.

- Å få roboter til å lage tunge maskiner er nødvendig på grunn av de økende arbeidskostnadene og mangelen på folk, for eksempel dyktige i buesveising, sier Jyrki Latokartano.

24 prosent av robotselskapene i Finland spesialiserer seg på sveiseautomatisering i henhold til markedsrapporten, som også identifiserte en rekke andre automatiseringsapplikasjoner som ofte sees i maskinindustrien: maskinering, montering, kvalitetskontroll og mange andre.

 

Lavthengende frukt i nye sektorer

Til tross for maskinindustriens sterke innflytelse på robotikk i Finland, utvider automasjonsleverandører også til andre områder, for eksempel logistikk, ifølge rapporten. 34 prosent av leverandørene spesialiserer seg på logistikkautomatiseringsløsninger, brukt i et bredt spekter av bransjer.

 

- Det er et økende potensial for å automatisere intern logistikk på tvers av helsevesen, produksjon og detaljhandel. I mange av disse områdene er bedrifter ikke vant til roboter, sier Jyrki Latokartano.

Økende robotadopsjon på disse nye områdene krever et sterkt kommersielt fokus fra robotselskaper ifølge Søren Peters. Dette betyr blant annet å formidle teknologien på et språk for ikke-eksperter:

- Hvis du er ny innen robotikk, er det mer sannsynlig at du investerer i løsninger som er enkle å forstå og bruke, konkluderer han.

 

Høydepunkter fra rapporten

"2023 Market Overview of Robot and Automation Companies in Finland" er basert på forskning utført av HowToRobot.com i samarbeid med Robotics Society i Finland. Noen av de viktigste funnene inkluderer:

  • Robotindustrien i Finland inkluderer 201 leverandører; blant disse, 136 integratorer, 47 underkomponentleverandører, 10 robotprodusenter, 4 rådgivere og 4 distributører.
  • Toppbransjene som betjenes av de fleste robotleverandører inkluderer robotikk (151 leverandører), metall og maskiner (148 leverandører) og logistikk (95 leverandører).
  • De beste applikasjonene som de fleste robotleverandører spesialiserer seg på er håndtering og plukking (104 leverandører), inspeksjon og kvalitetskontroll (83 leverandører) og logistikk og lagring (68 leverandører).

Hele rapporten inneholder innsikt om markedet for robotikk og automasjon i Finland, statistikk om robotikkselskaper og et komplett datablad som inneholder hver leverandør identifisert i forskningen. Rapporten er tilgjengelig på HowToRobot.com.

 

Om HowToRobot

HowToRobot.com er den ledende globale automatiseringsmarkedsplassen som forbinder kjøpere med leverandører av roboter og automasjonsløsninger. Hver dag matches virksomheter med behov for automatisering med relevante leverandører og løsninger fra HowToRobots raskt voksende nettverk av robot- og automasjonsselskaper. HowToRobots markedsinnsikt, veiledninger og digitale verktøy hjelper bedrifter med å forstå deres automatiseringsbehov og koble dem med løsningene som er spesifikke for deres behov.

 

Om Robotics Society in Finland (Suomen Robotiikkayhdistys)

Robotics Society in Finland er et kollektiv av robotspesialister innen finsk industri, forskning og opplæring grunnlagt i 1983. Foreningen har rundt 330 profesjonelle medlemmer samt mer enn 60 robotbedrifter, både leverandører og brukere, samt forskningsorganisasjoner. Samfunnets aktiviteter inkluderer seminarer, workshops, ekskursjoner, publisering av grunnleggende bøker og aktivering av generell robotikk-PR i finske medier.

 

For mer informasjon se: www.HowToRobot.com og www.roboyhd.fi

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078