23948sdkhjf

Nå målet ditt uten programmeringskunnskap

Den tyske maskinprodusenten Bauer Maschinenbau kommer nå med et individuelt CNC-brukergrensesnitt for sine Bohrmax verktøymaskiner. Dette skal gjøre det mulig for maskinoperatører med liten eller ingen erfaring å betjene CNC-maskinene med svært kort opplæringstid.

 

CNC-bore- og fresemaskinserien Bohrmax fra Bauer Maschinenbau er designet for intuitiv betjening og høy effektivitet. For at operatøren skal kunne bruke egenskapene i maskinen så godt som mulig har produsenten, i samarbeid med Mitsubishi Electric, laget en CNC-styring med individuelt brukergrensesnitt integrert. Dette gir også operatører uten programmeringskunnskap muligheten til å oppnå gode resultater på kort tid.

 

Ny generasjon maskiner

Bauer Maschinenbau i Arnstorf Bayern har siden 1937 bred erfaring som produsent av båndsagmaskiner. I 2015 fastslo daglig leder Othmar Bauer at det for enkle bore og fresearbeider ikke eksisterte en CNC-maskin på markedet som var lett og intuitiv å bruke. Det var bare et stort antall manuelle løsninger, eller overdimensjonerte maskineringssentre - men ingen maskin som møtte behovene til små og mellomstore maskinverksteder. Othmar Bauer solgte ut båndsagmaskinproduksjonen for å konsentrere seg utelukkende om utviklingen av en ny generasjon bore- og fresemaskiner. Slik ble Bohrmax-maskinen til.

 

Enkel og kraftig konstruksjon

Spesielt små bedrifter føler konkurransepresset. For å overleve på lang sikt må de modernisere og automatisere produksjonen, uten å miste oversikten over investeringskostnadene. Mekaniske verksteder har ofte oppgaver med å bore, gjenge og frese arbeidsstykker som allerede er saget. Boring av festehull, frese sirkler og slissespor etc. Målet til Othmar Bauer; å designe en maskin som har et utmerket forhold mellom solid maskindesign for røff hverdagsbruk og et rimelig pris-ytelse-forhold. I tillegg enkel å programmere for operatører helt uten CNC-kunnskaper.

Grunnet lang erfaring innen maskinteknikk, ble de første prototypene med et solid konsept raskt bygget. I prinsippet handler det om en reisesøylemaskin med borehode som kan flyttes via kuleskruer og en integrert verktøyveksler med opptil ti verktøy. Den kraftige designen i den sveisede konstruksjon, samt kvaliteten på alt av mekaniske komponenter, gir lang levetid så vel som høy tilgjengelighet. Det var kun kontrollen Bauer ikke var fornøyd med. Han var på utkikk etter en løsning som fungerer med ytelsen, mekanikken og som kunne passe idéen hans om enkel programmering.

 

CNC fra Mitsubishi Electric

Det viste seg imidlertid å være vanskeligere å velge riktig partner for den komplette styringen og programmeringspakken enn først antatt. Spesielt siden Bauer hadde en fast idé om et enkelt brukergrensesnitt: «En operatør vil ikke bruke dager på å programmere maskinen sin. Han vil ha feilfrie resultater – og best av alt umiddelbart.»

Å bore et hull eller frese en sirkel bør derfor ikke være mer komplisert enn i en klassisk enkel maskin. Bauer hadde samtaler med produsenter av styringer med fokus på denne påstanden. Til slutt ble avgjørelsen tatt med en CNC-løsning fra Mitsubishi Electric. De tekniske parameterne overskred behov og konsept mange ganger. Blokkbehandlingstidene, akselerasjons- og retardasjonstider, ytelsen på spindelmotoren og posisjoneringsnøyaktigheten er jevnt bedre med en faktor på ti.

 

Brukervennlighet i fokus

Den avgjørende forskjellen lå imidlertid i brukervennligheten. Styringen er satt opp på en slik måte at en operatør uten programmeringskunnskap, etter maksimalt fire instruksjonstimer, er kvalifisert til å bruke maskinen. På brukernivå blir operatøren intuitivt guidet via en meny. Hvis det for operatøren for programmering av to lommer i en konvensjonell CNC maskin kreves for eksempel, nesten 140 G-koder, vil det med den nye programvaren fra Bauer og Mitsubishi Electric CNC bli brutt ned til bare to linjer X- og Y-innganger. Boringer, avlange hull og indre konturer gjenkjennes automatisk av styringen. Hvis et verktøy med passende diameter er tilgjengelig, tildeles det automatisk. Programmeringen utføres via et grensesnitt visualisert på styringen fra alle fire sider (øverst, bunn, foran, bak) slik at operatøren kan se nøyaktig hva som skjer. I tillegg kan jobben også redigeres i programvaren og nye prosesseringer kan settes inn.

På et andre nivå kan DXF-filer eventuelt importeres. Dette gjør Bohrmax-serien til en full bore- og fresemaskin. Kjøpesummen alene utgjør en veldig stor forskjell. Ifølge produsent koster Bauer-maskinen bare rundt en fjerdedel av et sammenlignbart maskineringssenter – men oppfyller alle kravene til den tiltenkte målgruppen av små og mellomstore maskinverksteder meget godt.

Det samsvarer med filosofien til Othmar Bauer: "Vi vil ikke selge våre kunder en maskin for enhver pris, men løsninger de jobber fornuftig og effektivt i for å være konkurransedyktige."

Forhandler i Norge for Bauer Maschinenbau, som i tillegg til Bohrmax-maskinene, produserer bor- og sagelinjer er Saghuset Hesselberg AS. Første maskin er allerede solgt i Norge. Maskiner finnes i standardutførelser fra to til åtte meters arbeidslengder, og lengre på forespørsel.

 

Her kan du se en video av maskinen i bruk: https://vimeo.com/167701702

Mer info finnes på: www.bauer-maschinenbau-gmbh.de og www.saghuset.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.315