23948sdkhjf

LTS Maskin med 3D-printing i metall: Blir forhandler av Meltio – bygger hybrid Colchester CNC-fres

LTS Maskin AS er en fremoverlent maskinforhandler som tar initiativ innenfor teknologiutviklingen. Nylig signerte selskapet en forhandleravtale med den spanske 3D-print maskinprodusenten Meltio. Nå holder LTS Maskin på å bygge om en Colchester CNC-fres til hybridmaskin.

 

Den 11. til 15. mars i år inviterte Meltio 3D alle forhandlere til deres fabrikk i Linares, Spania. LTS Maskin var representert med teknisk leder og eier Leif Tore Solberg og teknisk selger Arild Fotland.

Meltio er et spansk selskap som ble stiftet i 2019 og på kort tid har de blitt en av de verdensledende innen additiv produksjon. LTS Maskin har signert forhandleravtale med Meltio i 2024 og vil ha hovedfokus på CNC-integrasjon.

 

Hybrid Colchester

Meltio sitt utstyr kan monteres på de alle fleste CNC-freser av nyere dato, og dermed er det mulig å omgjøre en vanlig CNC-fres til en hybrid maskin med både 3D-printing og fresing. Man kan 3D-printe avanserte deler i de aller fleste metaller, og deretter modifisere delene med fresen i samme oppspenning.

LTS Maskin har bestilt inn Meltio sitt lasersveisehode og dette skal monteres i en Colchester VL-1000 CNC-fres. Dette ble presentert for Colchester da Maskinregisteret var med til Colchester i England i februar i år. Det ble møtt med stor glede og entusiasme hos den britiske maskinprodusenten. LTS Maskin blir dermed først til å bygge om en Colchester-fres til hybridmaskin.

- Planen er at vi får dette opp å gå i løpet av august-september slik at vi kan invitere kunder til åpen dag i oktober og vise frem teknologien, forteller Ruben Solberg, daglig leder i LTS Maskin AS.

 

Dette er Meltio

Meltio fremstiller en kostnadseffektiv trådmetall-lasersmelte-teknologi, LMD (Laser Metal Deposition), også kalt Directed Energy Deposition (DED). Det er en prosess som fungerer ved nøyaktig å stable lag med sveiseperler når de introduseres i det lasergenererte smeltebassenget.

Meltio bruker både rød og blå laser i M600, noe som gjør at også aluminium kan trekkes inn i additiv produksjon.

LTS Maskin AS vil ha hovedfokus på CNC-integrasjon, men kan også tilby robot-motorhode og «stand-alone»-kabinett.

- Meltio har en svært godt utviklet organisasjon og tilbyr kundestøtte via nettet eller ved å sende sine teknikere. Maskinprodusenten har også utviklet en «UPTIME»-koffert som inneholder alle reservekomponenter til det additive hodet. Her finner man alle slitedeler som kan være gjenstand for utskifting, forklarer Solberg og legger til:

- Når en tekniker feilsøker og finner problemet, så vil han hente ny del i kofferten slik at man slipper ventetid på ny del. Så bestilles ny del til koffert i ettertid. Dette er en typisk koffert for teknikere å ha slik at kunde kan få mest mulig oppetid på maskinen.

 

3D-print og fresing i samme oppspenning

Additiv produksjon utfordrer tankegangen med hensyn til design og hvordan en tenker når nye produkter skal utformes og produseres.

- Additiv produksjon kan lage de fleste former og profiler og med denne type produksjon kan en eksempelvis designe hulrom og støttevegger istedenfor en kompakt del, og dermed redusere totalvekten på produktet en skal produsere. Denne metoden er også en konkurrent til støpte deler, men med flere muligheter. En stor fordel med CNC-integrasjon fra Meltio er at det er mulig å maskinere direkte på delen i samme oppspenning som 3D-printing, sier Solberg.

 

Ny maskin

En av hovedattraksjonene på turen til Meltio var lansering av den større 3D-printeren M600. Med den kan man lasersveise deler i metall i området 300 x 400 x 600mm og man kan kombinere opptil fire forskjellige materialer.

- M450 og M600-maskinene til Meltio gjør 3D-print svært tilgjengelig for både store og små bedrifter, avslutter Ruben Solberg.

 

For mer informasjon se: chttps://www.ltsmaskin.no/ og www.meltio3d.com og www.colchester.co.uk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.156