23948sdkhjf

Messer med storformat laserskjæring

Under årets EuroBLECH-messe lanserte den tyske maskinprodusenten Messer sin nyeste maskinløsning - Messer Element 400L. Et av lokomotivene innen CNC plateskjæring retter nå blikket mot laserskjæring i storplateformat for alvor

 

- Vi tror at denne lanseringen fra Messer vil være en øyeåpner for de som er fremtidsrettet i sin produksjon og satsing. De som har drevet innen XXL-formatet har ikke hatt gode maskinløsninger før nå. Denne maskinen har kvaliteten vi kjenner fra Messer og er en svært spennende maskin fra vår gode samarbeidspartner, sier salg og produktsjef i iTec, Ståle Ellingsen.

 

Økte toleransekrav

Det er ikke kun her i Norge at mangelen på arbeidskraft innen produksjonsfag gjør seg mer og mer gjeldene. Det gir utfordringer, men samtidig muligheter. En av utfordringene er å finne gode måter å jobbe på samtidig som kvalitet og effektivitet ivaretas.

- Det er spesielt automatiseringsmulighetene du får fremfor andre teknologier, og knappheten vi ser på arbeidere som gjør at dette er en svært potensiell løsning for dem som ønsker og har muligheten til å lage automasjonslinjer, mener Ellingsen, og fortsetter:

- Samtidig som mangelen på arbeidskraft er tydelig, ser vi at kravene til toleranse og krav til skjæreprosessen øker, ikke minst når det gjelder fugeskjæring. Det er her Messers nye maskinløsning viser vei inn i fremtiden. Laserskjæremaskiner med fuging har de hatt i over 25 år, men her i denne maskinen ser vi tykkelser og ytelser som gjør den høyaktuell til mye tradisjonell skjæring.

Toleransekravene bare øker og øker. Selve investeringen på en slik maskin, sammenlignet med plasma eller oxyfuel er høyere, men Ellingsen ser at kunder nå ser sine investeringer i et mye lengre tidsperspektiv, og dermed er det mer aktuelt for flere å se på løsninger der laser er skjæremetodikken.

- Den utviklingen vi ser i fiberlaser, med stadig øking i styrke, gjør at det kan stadig skjæres tykkere materiale. Det gjør at avstanden mellom fiberlaser og plasma nå er mye mindre og bruksområdet for laser dekker flere behov enn tidligere, sier han.

 

Nytt fugeskjærehode

Nå får man presis og effektiv skjæring som gjør automatisering av produksjonslinjer mye mer aktuelt. Laser kan levere snittflater innenfor et mye mindre avvik som gjør at deler kan gå rett inn i sammenstillingsstasjoner uten noen form for ettarbeid eller forberedelser.

Det er særlig det nyutviklede fugehodet Bevel U som Messer har spesielt utviklet for å møte fremtiden med. Fugeteknologien er ikke noen ny teknolog fra Messer, det er derfor ikke noen prototype vi nå ser blir lansert. Fugehodet de nå lanserer muliggjør fugeskjæring i vinkler fra -50 til +50 grader. Skjærevinkel justeres kontinuerlig under laserskjæringsprosessen. Bevel U skjærehodet håndterer I, V, Y, X og K fuger.

- Problemet fram til nå har vært tykkelsen laser har maktet på X, K og Y fuger. Det har gjort at det ikke har vært aktuelt for mange i det norske markedet. Nå ser vi at dette ikke lenger er en begrensende faktor med tanke på tykkelser, da vi nå ser en dobling i tykkelseskapasitet på fugeskjæring. Fordelene er hastighetene og etterarbeidet som blir til et minimum eller ingen, sier Ståle Ellingsen.

 

Fortsatt rom for plasma og oxyfuel

Plasma og oxyfuel har absolutt sine kvaliteter og markedsområder, men for at det skal være mulig å kunne ta produksjonen inn i automatiseringslinjer med de krav som stilles kreves det etterarbeid. En effektiv fremtidig produksjon må være av en slik kvalitet at det lar seg gjøre uten for mange manuelle prosesser.

- Messer tar nå for alvor oss inn i det som vil være fremtiden innen storplateskjæring. Laser leverer helt enestående resultater som igjen gir muligheter som vi tidligere ikke har sett. Det vil vi spesielt se når det kommer til robotiserte produksjonslinjer med krav til færre manuelle operasjoner. Vi ser her fremtiden rett og slett, sier Ellingsen.

I tillegg til kvalitet trekker han frem hva laser vil bidra på effektivitet og produksjonskostnader. Fordelene laser gir på mange områder gjør at skjæremetoden vil kunne bli en mer dominerende teknologi, ikke kun ved automatisering.

Han nevner mulighet for døgnkontinuerlig skjæring med minimal bemanning. HMS-aspekt er også en viktig faktor, når man ser på hva det gjør med redusering av støv, lys og lyd. En innkapslet maskin fjerner alle de kjente utfordringene med plasma, og arbeidsmiljøet ivaretas for operatører og andre industriarbeidere.

 

Gode Industri 4.0-muligheter

- Selve maskinen bygges på det nye designspråket til Messer og på kjente tradisjoner, og byggekvaliteten fra leverandøren i Groß-Umstadt. Det sikrer en svært stabil maskinplattform som vi kjenner fra de andre maskinseriene fra den tyske leverandøren, forklarer Ellingsen.

Styringen er den samme som alle maskiner fra leverandøren er tuftet på. Det gir en trygghet og gjenkjennelsesfaktor som sikrer at produksjonen ikke blir hemmet av en eventuell overgang. Deres egenutviklede programvare gir både den erfarne og ferske god oversikt både i produksjon, men også overvåkning av preventivt vedlikehold.

- Med tanke på Industri 4.0 får man ut en oversikt av produksjonen med programvare som overvåker og gir brukeren full kontroll. Her ligger det også muligheter til å følge materialer og prosjekter gjennom hele produksjonen. Det gjør at du nå får en mulighet til å prosjektstyre på en helt ny og ikke minst trygg og økonomisk måte, konkluderer Ståle Ellingsen.

 

For mer informasjon se: www.itec.as og www.messer-cutting.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093