23948sdkhjf

Ekornes - suksess med egenproduserte maskiner

Historien til møbelprodusenten Ekornes er imponerende, men det er først når man besøker bedriften at det blir klart hvorfor Ekornes får det til. I tillegg til å være den største møbelprodusenten er også Ekornes en av landets største maskinbyggere.

 

Siden 1996, da undertegnede startet som industrijournalist, har det vært et ønske om å besøke hjørnestensbedriften Ekornes. Av ulike årsaker ble planlagte besøk ikke gjennomført, men i år tok Arne Tande, daglig leder i RoboTek AS, med undertegnede til Sykkylven. Endelig skulle jeg få besøke Ekornes, Norges mest kjente møbelfabrikk.

I samtale med tidligere konsernsjef i Ekornes, Jens Petter Ekornes, for over 20 år siden, snakket han om hvor viktig det er å produsere i Norge. Han sa at «vi har ikke råd til å produsere i utlandet». Selv om konsernet har vokst og nå produserer i flere land er det fortsatt full fart i produksjonen i Norge.

 

Suksesshistorie

Produksjonen ved J.E. Ekornes Fjærfabrikk startet i 1934, med tre ansatte og maskiner fra Tyskland. Fjærene ble solgt til møbelindustrien og etter hvert startet Ekornes med madrasser, senere også møbler. I 1971 ble Stressless-stolen introdusert og ble raskt populær i både inn- og utland. Suksessen gjorde at møbelprodusenten fokuserte på automasjon og utvidelse av produksjonskapasiteten.

I 2019 passerte Ekornes 10 millioner solgte Stressless og i dag er Ekornes Nordens største møbelprodusent, med hovedkontor i Sykkylven. Dagens selskap utvikler og produserer møbler som markedsføres under varemerkene Stressless, Svane og IMG. Stressless er en av verdens mest kjente merkevarer innen møbelbransjen, mens merkevarene Ekornes og Svane er de mest kjente i Norge. IMG markedsføres hovedsakelig i USA og Australia.

Ekornes har i dag et globalt nedslagsfelt i 48 markeder. Med 19 salgskontor i 13 land og mer enn 4.000 utsalgspunkt globalt, har selskapet de siste årene hatt en årlig omsetning på over tre milliarder kroner. Det er rundt 3.200 ansatte og selskapets 10 fabrikker er lokalisert i henholdsvis Norge, USA, Thailand, Vietnam og Litauen.

 

Egen maskinproduksjon

Det er vedlikeholdsansvarlig Jostein Hole som viser oss rundt i fabrikken i Sykkylven. Her er det mye automasjon, de robotiserte cellene står på rekke og rad, alle er i drift.

- Vi holder hele tiden på med nye prosjekter, her ser du en ny sveisecelle med robot fra Yaskawa og sveiseteknologi fra Fronius, forteller Hole.

Vi stopper opp ved nabocellen og betrakter de mange blå robotene som samarbeider med hverandre. Det omkringliggende automasjonsutstyret er så klart signert kompetansemiljøet hos Ekornes.

- Vi har en innovativ og fremoverlent kultur her i Sykkylven. Vi tror vi kan få til alt, og som regel stemmer det, sier Hole ubeskjedent.

Vi passerer en automatisk rørbøyecelle signert Ekornes og den italienske maskinprodusenten BLM. Så kommer vi til maskineringsavdelingen. Her produseres nye automasjonsløsninger til møbelproduksjonen i Sykkylven.

Et par store, og noen mindre, relativt nye DMG Mori-maskiner er i sving i avdelingen. En egen celle er satt opp med egenprodusert delefanger.

- Hos oss er det alltid mye å gjøre. Kollegaene våre ute i møbelproduksjonen jobber kontinuerlig med forbedringer, og de lager vi som regel her, forteller Frode Nykrem i maskineringsavdelingen.

Størrelsen på denne avdelingen tilsvarer en gjennomsnittlig norsk maskineringsbedrift, noe Nykrem mener er naturlig.

- Fordi vi alltid forbedrer oss er det nødvendig å ha tilgang til maskinering hele tiden. Hadde vi satt ut produksjonen til et eksternt firma ville vi tapt mye tid og ikke minst muligheten til kompetanseoverføring mellom våre avdelinger. Her kommer konstruktører og automatikere sammen mens vi holder på å produsere den nyeste løsningen. Det blir ofte gode resultater av et så tett internt samarbeid.

 

Konkurrerer med hele verden

Suksesshistorien til Ekornes handler om mange ulike suksesser, både innen design, innovasjon og markedsføring, men ikke minst innen produksjon og automatisering. I tillegg til en solid bedriftskultur har Ekornes satset på kompetanse i alle ledd. Det gir selvtillit, noe som kreves for å oppnå internasjonal suksess. Hvis noen lurer på hvordan vi i Norge kan lykkes med vareproduksjon, merkevarebygging og global satsing, se til Ekornes, her er det mye å lære!

 

For mer informasjon se: www.ekornes.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094