23948sdkhjf

Lilaas sikrer arbeidsplasser med ubemannet produksjon

Selv om Lilaas AS kanskje er mest kjent som en av verdens ledende produsenter av ulike typer kontrollspaker og joysticks for marine og offshore bruk, tilbyr Vestfoldbedriften også maskinering som en tjeneste. Nylig installerte de sin andre robotiserte Mazak Integrex I-200H ST.

 

Lilaas AS ble etablert som Lilaas Finmekaniske AS, i 1961 av Jan Lilaas. Selskapet har over 60 års erfaring med produksjon av presisjonsmekanikk for skipsbyggere samt on- og offshore-applikasjoner.

Som et resultat av unikt design, materialer av topp kvalitet og grundige testprosedyrer produserer bedriften produkter av høy kvalitet som krever et minimum av service og vedlikehold.

 

Høy presisjon

Styreenhetene fra Lilaas inkluderer spaker, styremekanisme og tilhørende elektronikk. Produktene spenner fra enkle enakse kontrollspaker i forskjellige størrelser, håndhjul og rorkontroller til asimutkontrollenheter og fleraksede joysticker.

- Alle enheter kan leveres motorisert på alle akser og med flere valgfrie funksjoner. Produktene overholder strenge sertifiseringskrav. Alle typer fartøy, fra små fiskebåter og ferger, via forsyningsfartøyer til store tank- og cruiseskip kan manøvreres med kontrollspaker fra Lilaas, forklarer Espen Bergsted Hoff, daglig leder i Lilaas AS.

Lilaas produserer også presisjonsmekanikk til applikasjoner som benyttes på sykehus, laboratorier, i romfart, satellitt, elektronisk og generell industri.

- Det sier seg selv at vi snakker om finmekanikk, og i vår fabrikk bruker vi toppmoderne CNC-styrte verktøymaskiner med integrert CAD/CAM, forteller Bergsted Hoff.

 

Komplett tilbud

Hos Lilaas kan man få hjelp til alt fra konstruksjon til ferdig produkt.

- For det meste produserer vi små og mellomstore detaljer i et bredt spekter av materialer som rustfritt/syrefast stål, titan, Inconel, Kovar, Hastelloy, kobber- og messinglegeringer, aluminium og ulike plastmaterialer. Våre avanserte maskiner gjør oss i stand til å takle strenge toleranser. Våre dyktige operatører betjener 15 CNC-maskiner, og vår kontrollavdeling sikrer samme høye kvalitet for prototyper, enkeltdetaljer, batchproduksjon og reparasjon, sier Bergsted Hoff.

Utviklingsavdelingen for mekanikk, elektronikk og programvare er bemannet med høyt kvalifiserte ingeniører og tilbyr tett integrert samarbeid med kunder, fra ideer til prototyper og ferdige produkter.

- Vår strategi for fremtiden inkluderer vekst og utvikling innen presisjonsmekanikk, med investeringer i maskineri og bemanning samt menneskelige ressurser, legger Bergsted Hoff til.

 

Vil produsere i Norge

Hos Lilaas er det tradisjon for å tenke produksjon i Norge, derfor investeres det i ny teknologi.

- Vi liker å ha kontroll på hele verdikjeden, så vi produserer det meste i eget hus, noe vi ønsker å fortsette med. Det krever at vi kan oppgradere maskiner og teknologi til å møte de høye kravene kundene stiller i bransjer fra Forsvaret til medisinsk sektor. Her spiller finmaskinering en vesentlig rolle, og når omtrent en fjerdedel av maskineringen er leieproduksjon for eksterne kunder må vi ha de beste løsningene som sikrer lønnsomhet, sier bedriftslederen.

 

Roboter sikrer arbeidsplasser

Lilaas har lang erfaring med ubemannet produksjon, og ser at det er nøkkelen til fortsatt suksess med produksjon i Norge.

- I år 2000 fikk vi vår første Mazak med portallasting av komponenter, en såkalt gantry. Den har klokket imponerende 140.000 timer i «autocut», altså ubemannet skjæretid. Denne erfaringen har vi tatt med oss videre til flere automatiske og robotiserte løsninger, forteller Bergsteg Hoff og fortsetter:

- Siden har vi gjort flere investeringer i Mazak-maskiner levert av Ravema. I tillegg til en Variaxis C-600 med ABB Flexloader, 90 verktøy samt inn- og utmaterbord, har vi en Integrex I-200H ST som mates av en RoboJob-robot. Erfaringene med disse investeringene, og ettermontering av robot på eldre maskiner, er at vi må bare fortsette å investere i automasjon, både på grunn av høy virkningsgrad, men også i mangel av kvalifisert arbeidskraft i vår bransje.

 

Nok en Mazak med robot

Før sommerferien i år kom det en ny Mazak på plass hos Lilaas.

- Vi har gjennom mange år bygget opp en kultur for å robotisere og automatisere, noe som sterkt bidrar til at vi fortsetter med produksjon i Norge. Dette medfører at vi planlegger for automasjon når våre nye produkter utvikles. Dette er ytterst nødvendig skal vi få konkurransefortrinn, og noe å bite seg merke i for andre aktører som vil fortsette med produksjon i Norge, råder bedriftslederen.

Et annet råd han gir er å gå helhjertet inn for digitalisering.

- Vårt nye ERP-system fra Rambase gir oss muligheten til å planlegge jobber i maskingrupper og enkeltmaskiner som produserer ubemannet, sier Bergsted Hoff.

På spørsmål om hvorfor en ny Mazak svarer han slik:

- For å erstatte en eldre maskin så vi på hvilke erfaringer vi har gjort oss over lang tid, og da besluttet vi å investere i nok en Integrex I-200H ST med robot og 112 verktøy. Denne løsningen vet vi gir oss muligheten til å planlegge produksjon for flere dager med ulike volum. I tiden fremover ønsker vi å ha så fleksible maskinløsninger at en operatør kan betjene to eller flere maskinceller samtidig. Da kan vi konkurrere med hvem som helst, konkluderer Espen Bergsted Hoff.

 

For mer informasjon se: www.lilaas.no og www.ravema.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.175