23948sdkhjf

Fra 6 til 18 paletter på mindre plass med fleksibelt palettårn

Alfta Kvalitetslego har hatt palettsystemer siden tidlig på 1990-tallet. Med den omfattende erfaringen og kunnskapen ble de raskt interessert i det nye Flexible Pallet Tower (FPT) fra Fastems.

 

Lokaliteten til Alfta i Hälsningland i Sverige har lenge vært en vugge for entreprenørskap og teknologi. Det som startet som en landsbysmie i 1913 ble etter hvert til skogsutstyrsfirmaet ÖSA, som regjerte i området i flere tiår. I dag huser det historiske industriområdet ÖSA rundt 25 bedrifter. Et av disse selskapene er Alfta Kvalitetslego, en moderne underleverandørbedrift med 60 ansatte og 30 Okuma-maskiner, som leverer høy kvalitet og fleksibel maskinering for sine kunder i ulike bransjer. En viktig del av Alfta Kvalitetslegos veksthistorie ligger i verdiene om kundetilfredshet og en «nullfeilånd», som har blitt hjulpet av selskapets investering i automatisering.

 

Solid industriklynge

Alfta Kvalitetslego AB ble grunnlagt i 1991 av Åke Näslund, Hans-Olov Berg og Stellan Hugg, alle tre med erfaring innen mekanisk produksjon og konstruksjon.

- Vi er en underleverandør først og fremst for deler som krever høy kompetanse når det gjelder presisjonsmaskinering i CNC-dreiebenker og multioperasjonsmaskiner, med komplementær sirkulær sveising, forklarer Niklas Näslund, administrerende direktør.

Alfta Kvalitetslego har gjennom årene vokst jevnt og trutt sammen med kundene, for eksempel med Komatsu og Engcon. Selskapet har vokst fra 9 til 65 ansatte, med en årlig omsetning på rundt 145 millioner svenske kroner i dag.

Bedriften hyller Alfta-lokalitetens røtter innen skogbruksutstyr på sin hjemmeside, og sier «Alfta Kvalitetslego ligger i Alfta, i Ovanåker kommune, som i flere tiår har fungert som vugge for entreprenørskap både innenfor tre- og skogbruksutstyrsindustrien. Vi liker å understreke at vi som virksomhet har blitt sterkt påvirket av våre omgivelser med fantastisk natur og et sterkt entreprenørskapsgrunnlag.»

- En grunn til at selskapet har vært i stand til å utvikle seg så positivt er fordi vi har et sterkt kundefokus og en "nullfeilånd", som har gitt oss mulighet til å vokse sammen med kundene våre. Vi har også alltid hatt muligheten til å utvide til allerede eksisterende lokaler. Det som startet på 200 kvadratmeter er nå på 4500 kvadratmeter, alt under samme tak, uten å måtte flytte, sier konsernsjef Niklas Näslund.

Siden 2019 har Alfta Kvalitetslego vært eid av Storskogen, og er nå en del av deres forretningsområde Industri, sammen med 25 andre selskaper.

– Å være en del av Storskogen betyr at vi er bedre posisjonert til å videreutvikle selskapet vårt mot 200 MSEK, og at vi også kan ha en virkelig god utveksling med våre søsterselskaper, sier Niklas.

 

Først med fleksible palettårn fra Fastems

Smarte og effektive løsninger for å maksimere utnyttelsesgraden på maskinene er det som er i fokus for både Okuma og Fastems. Som et resultat av dette har selskapene hatt et tett samarbeidsforhold som har resultert i – blant annet over 500 andre felles automasjonsprosjekter - Fastems' Flexible Pallet Tower (FPT), en ekstremt kompakt og effektiv automatiseringsløsning for 4- og 5-aksede verktøymaskiner med og uten automatiske palettvekslere.

Fastems, med 40 års erfaring innen fleksibel CNC-automatisering og over 4500 installasjoner under beltet, lanserte sin FPT i slutten av 2021. Den aller første installasjonen var hos Alfta Kvalitetslego. FPT kan romme opptil 24 paletter fra 300 mm til 630 mm, og systemet kan integreres med over 90 forskjellige maskinmerker, med et bredt bibliotek av ferdige maskingrensesnitt.

FPT tilbyr markedet en drastisk økning i utnyttelsesgraden for verktøymaskiner, og muliggjør ubemannet produksjon. Plug-and-play-automatiseringssystemet reduserer også tomgangstider og muliggjør økonomisk produksjon av høy delblanding, uansett størrelse på batchene.

- Fastems' nye FPT er en ekstremt plasseffektiv løsning der vi kan montere 18 paletter på 3 x 3 meter, og med den tilhørende produksjonsstyringsprogramvaren MMS klarer vi å mate maskinen effektivt, konkluderer Carl-Axel Karlström, produksjonsteknikker hos Alfta Kvalitetslego.

 

For mer informasjon se: www.alfta-kvalitetslego.se og www.fastems.com

Kilde: Fastems

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094