23948sdkhjf

Fjeldes Mek investerer stort

Like ved vannkanten på Jørpeland ligger Fjeldes Mek Verksted. Her er det fulle ordrebøker og investeringsvilje. Nylig fikk bedriften levert et par store nye maskiner fra Kaspo Maskin.

 

Fjeldes Mek Verksted AS er en solid og lønnsom bedrift som ble etablert i 1953, og startet da opp som maskineringsverksted. Selskapet er lokalisert på Jørpeland, like utenfor Stavanger.

Fjeldes har 14 ansatte, hvorav 11 operatører og en selger. Bedriften er sertifisert i henhold til ISO 9001-2015 og er godkjent Achilles-bedrift.

Fra tidligere har mange av oppdragene vært tilknyttet stålverket som er nærmeste nabo. Det har over tid endret seg.

- Til sammen har vi mer enn 50 års erfaring innen fresing og dreiing. Vi leverer tjenester, både reparasjoner og nye deler, til et bredt spekter av kunder innenfor flere bransjer, for tiden mest innen offshore og energi, forteller Frode Bauge, daglig leder i Fjeldes Mek Verksted AS.

 

Kjent for rask levering

I Fjeldes verksted finner vi flere ulike maskiner som har forskjellige funksjoner. Bedriften kan bearbeide komponenter i mange ulike legeringer helt opp til 2500 mm i diameter og 15.000 mm lange. Noen maskiner går et skift, andre to skift.

- Den store bredden i maskinparken gir oss fleksibilitet til å ta imot et vidt spekter av ulike jobber, og vi jobber stadig med å utvikle oss og heve kompetansen vår. Vi benytter GibbsCAM i alle våre styrte maskiner. Dette gir oss mulighet til å utføre kompleks maskinering med direkte programmering fra 3D-filer. Vi er kjent for å snu oss fort og vinner gjerne oppdrag på grunn av kort leveringstid, kommenterer Bauge.

 

Store maskiner

Han vil ut i verkstedet og vise frem maskinparken.

- Her ser du en god blanding av dreiebenker og frese/dreiemaskiner for bearbeiding av «vanlige» dimensjoner, samt freser og dreiemaskiner til komplekse og store komponenter. I 2005 fikk vi vår første CNC-maskin, en Okuma, og har jevnlig investert mye i maskinparken. Men, nok prat, la oss se på de to siste vi nylig fikk inn i den nye hallen, Bauge tar oss med utenfor den nye hallen der vi får se noen av emnene som skal bearbeides i den nye dreiebenken.

- Disse er bare drøyt ti meter lange, men dreielengden på den nye Gurutzpe-maskinen er 15 meter. Ryktene går om den nye maskinen og vi har allerede fått forespørsler på enda lengre komponenter. Tiden vil vise om vi skal bygge på et par-tre meter, sier Bauge med et smil.

Den ruver, den nye dreiebenken. Alt rundt i verkstedhallen virker lite i forhold til den. Selv det nye Ibarmia THR Multiprocess frese/dreiesenter, med svingkapasitet på 2200 mm og maks vekt på arbeidsstykket på 10 tonn, virker nesten beskjeden der den står i hjørnet.

 

Gode resultater

 - Jeg skal være ærlig å si at selv om vi har fulle ordrebøker på de fleste maskinene så har vi kapasitet til å ta noen jobber på den store Gurutzpe dreiebenken, sier Bauge og fortsetter:

- Da vi først bestemte oss for å satse på store maskiner var det fordi markedet beveger seg stadig mot større komponenter, Bauge går bort til dreiebenken og vil vise noen detaljer.

- Her ser du hvordan vi kan kjøre lang innvendig dreiing med dempede verktøy, hele to meter er vår lengste bom. Vi har en manuell og to styrte briller i tillegg til bakdokke på maskinen. Her ser du et utrolig bra skreddersydd nullpunktsystem som sparer oss for mye tid, og som øker presisjonen. Vi er for øvrig svært fornøyd med resultatene i begge de nye maskinene, understreker Bauge.

Ibarmia-maskinen er isolert sett ikke akkurat noen «nattbordmaskin», med sine 39 tonn på «strømpelessen» og et arbeidsområde på X-akse 2200mm x Y-akse 1600 mm x Z-akse 1500mm. Maskinen yter 700 Nm når spindelen på 75 kW kjører for fullt.

- Denne fem-akse frese/dreiemaskinen er svært fleksibel. Som kundespesifisert maskin har vi fått den laget høyere og lengre enn standard, samt et verktøymagasin med 80 plasser. Det bidrar til at vi kan kjøre mange jobber med kun en oppspenning, forklarer Bauge.

- Jeg vil gjerne takke maskinforhandler Kaspo for god service. Foruten leveranse av en rekke CNC-maskiner og utstyr gjennom mange år, inkludert de to nye maskinene, har Kaspo, sammen med folk fra maskinprodusentene, også levert opplæring og oppfølging på en god måte, understreker Frode Bauge.

 

For mer informasjon se: www.fmv-as.no og www.kaspo.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141