23948sdkhjf

Smed T Kristiansen - Bærekraftig og lokalt forankret 90-åring

I år feirer Smed T Kristiansen 90 år. Bedriften fortsetter å fornye og utvikle seg i takt med tiden med investeringer og satsing på bærekraft.

 

Smed T Kristiansen AS er en familiedrevet virksomhet i Dusavik, Stavanger. Historien startet i 1932 da Toralf Kristiansen startet som en tradisjonell smed. Hans sønn, Magne, omdirigerte virksomheten og i dag er kundene hovedsakelig i offshoreindustrien. Bedriften er en leverandør av deler til både standardprodukter så vel som skreddersydd.

Fabrikken er på 1300 kvadratmeter pluss 400 kvadratmeter med kontorer og servicerom. I tillegg til ulike tynnplateprosesser utføres sveising i stål, ulike legeringer og titan. Bedriften har maskiner som gjør automatisk sliping og avfelling av deler samt maskiner for bøying og rulling.

 

Livskraftig bedrift

- At vi som er en liten bedrift har holdt på så lenge er ikke gitt. Dyktige ansatte, kreativitet, omstillingsevne, mye flaks og mye pågangsmot er noen av årsakene til at vi kan feire oss selv i år, uttaler Svein W. Kristiansen, daglig leder i Smed T Kristiansen AS, eller «SMED» som bedriften nå markedsfører seg som.

Kristiansen mener grunnen til at bedriften stolt har vært aktive så lenge er at selskapet konstant tenker som et gründerselskap.

- Det å tenke som gründere gjør at vi hele tiden er ganske sultne. Vi kan ikke huske at verken min far eller bestefar noen gang lente seg tilbake og var fornøyde. De tenkte konstant på muligheter, nye måter å løse oppgaver på og om det var noen nye markeder vi kunne jobbe oss inn i. Det er kanskje den viktigste arven vi fikk med oss, sier Svein.

Sammen med sin bror og partner, Tor Westlund Kristiansen driver han en livskraftig bedrift som stadig kniper nye markedsandeler og kunder.

 

Finner nye markeder og utvider dem

- Å tenke som en gründer betyr at vi satser på teknologi, utvikling, materialer og hva vi kan klare med våre maskiner og våre folk. Du kan si at vi har nerdet i 90 år. Samtidig søker vi unge talenter. Vi vet at de har viktig innsikt og en finger på pulsen som vi trenger. Vi har smarte folk som vil utvikle seg selv, forteller Svein.

Han er selv takknemlig for muligheten han fikk til å skape verdier, arbeidsplasser og å bygge videre på kompetansen som sitter i veggene på 90-åringen. Fra en tradisjonell smie er SMED nå blitt et moderne mekanisk verksted med sveiseroboter, lasermaskiner og økende grad av digitalisering.

- Selv for oss på golvet er den digitale hverdagen her, og vi løser oppdragene på andre måter enn før. Arbeidsdagen er fortsatt fysisk. Samtidig overtar maskiner og digitale løsninger en god del av prosessene. Våre kunder har i min tid vært i olje og gass, nå har vi et bredt marked og over 30 prosent av omsetningen går til andre enn energibransjen, opplyser han.

 

Forvalter arven med takknemlighet

Både Svein og Tor har stor respekt for de som har gått foran, der far og bestefar sammen med medarbeiderne gjennom tidene har lagt ned mye innsats. Begge mener det er givende å få lov til å videreutvikle det de startet. I tillegg er det forpliktende å tenke at det skal være en arv for de som kommer etter dem.

- Vi har fantastiske medarbeidere som jobber hardt i en veldig variert produksjon. Det er ikke alltid enkelt å jobbe på tvers av bransjer og kompetanseområder – men våre folk er lette på foten. Det er unikt, mener Svein.

 

Bra å drive produksjon i Stavanger

Stor tålmodighet hos partnere og familier er også litt av nøkkelen til suksess. Der en ofte må ta et ekstra tak for å levere kreves en fleksibel hjemmebane. Samtidig mener SMED at Stavanger er et veldig bra sted å drive business.

- Grunnlaget for vår drift er at det i Stavanger er hermetikk, olje, shipping, landbruk og mange nye spennende næringer. Industrimiljøet i vår region heier hverandre frem. Når våre konkurrenter lykkes er det godt for oss også, vi får bedre tilgang til fagfolk og nye markeder. Dessuten har politikerne levert gode rammebetingelser, understreker bedriftslederen, og legger til:

- Vi har lært oss å takle kriser, selv om det har vært hardt noen ganger. I vanskelige tider har vi klart å tenke på hva vi kan gjøre og få til når det butter. Det sitter i ryggraden hos oss.

 

ISO-sertifisert

Det siste året har bedriften brukt til å kjøre en omfattende prosess for å sertifisere seg både på miljø, kvalitet og sveis: ISO9001 (kvalitetsledelse), ISO14001(miljøledelse) og ISO3834-2 (sveis).

- Sertifiseringsprosessen har lært oss mye nytt, men også bekreftet at vi gjør mye riktig. Det er fint å få løftet standardene der det trengs og ikke minst drive kontinuerlig forbedring. Våre medarbeidere har lagt ned en enorm innsats i prosessen. Ekstra stas er det da når vi står her med bevisene i hånden, uttrykker Svein.

Han mener det er viktig å være lokal:

- Hos SMED er vi opptatt av å beholde produksjonen og kompetansen lokalt. For å være konkurransedyktige mot produsenter i andre land, må vi være best der vi kan. Det er ikke billig å drive industri i Norge, men vi har noen styrker. De utnytter vi.

 

Bærekraftig produksjon

Smed T Kristiansen produserer nesten helt uten utslipp av klimagasser. Bedriften bruker 100 prosent vannkraft til produksjonen vår. I tillegg benyttes 100 prosent fornybar biogass til oppvarming av lokalene.

- Våre kunder er bevisste på klima. Ikke minst er energi- og oljeselskapene opptatt av å nå sine klimamål. SMED er blant de beste i klassen på bærekraft. Der våre konkurrenter i andre land fyrer med kull og kjernekraft, bruker vi ren vannkraft, bedyrer Svein.

 

Suksess med nettbutikk

I tillegg til å levere til energisektoren lanserte SMED i fjor sin egen nettbutikk www.smed.no der bedriften markedsfører og selger sine produkter til privatmarkedet.

- Faktisk var det etterspørselen som fikk oss på gang og det vi lager innen kjøkken, interiør, hage og utemiljø og ikke minst til entusiastiske pizzabakere landet over ligger i nettbutikken, forklarer Svein og fortsetter:

- Nytt i år er at denne nettbutikken vil bli lansert internasjonalt. Vi benytter ledig kapasitet i fabrikken til å produsere til smed.no og satser kun på produkter vi designer og lager selv i vår fabrikk i Stavanger. I tillegg benytter vi kun lokale underleverandører. Produktene våre er blitt meget godt mottatt. Det er kjekt at kundene er opptatt av å kjøpe lokalt produserte kvalitetsvarer. Sykkelstativene våre selges nå til kommuner over hele landet. Sist ute er Porsgrunn som har kjøpt stativ til byens sentrum, forteller bedriftslederen stolt.

 

Supports til Sverdrup

De siste tre årene har bedriften vært med på å lage all rørstøtte til Johan Sverdrup P2 for Aibel og Equinor.

- Dette er det største prosjektet vi har jobbet med noen gang. P2-plattformen ligger nå hos Aibel i Haugesund og skal etter planen løftes på plass på feltet i mars i år. Dette er et imponerende byggverk og vi er stolte over å bidra til dette gigantiske prosjektet. Gjennom fjoråret leverte vi også til flere utbygninger for vindkraft både til lands og til havs, og vi forventer at dette markedet fortsetter å øke for oss, konkluderer Svein W. Kristiansen.

 

For mer informasjon se: www.smedtkristiansen.no og www.smed.no

Kilde: Smed T Kristiansen

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Planfresing nær skuldre
Nyheten Sigma Core fra Migatronic
Amada HRB 1003 kantpresse til Norasport Industri
70 norske på DMG MORI åpent hus i Pfronten
Ny serie med gjengetapper fra Seco Tools
DAMRC TapTest – kan gi store besparelser!
Andre Nordiske Medier

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093