23948sdkhjf

Ivar Bråthen Mekaniske effektiviserer med laser

Siden investeringen i rørlaserskjæremaskinen har produksjonstakten økt betydelig for Ivar Bråthen Mekaniske AS i Ottestad. Nå tar bedriften enda et steg inn i laserverdenen med en ny maskininvestering.

 

I 1982 startet Ivar Bråthen et lite plateverksted kalt Ivar Bråthen Mekaniske.

- Det hele startet med to tomme hender og på den tiden gjorde jeg alt av reparasjoner og detaljer på bestilling, sier Ivar Bråthen. I 1998 ble selskapet omdannet til aksjeselskap Ivar Bråthen Mekaniske AS.

 

OL-gjennombrudd

Det store gjennombruddet kom i 1992 da Ivar fikk i oppdrag å bygge hoppbakken før vinter-OL på Lillehammer.

- Vi kjøpte de fleste komponentene men bygde hele fundamentet og monterte alt på egenhånd, forteller Ivar.

Dette gjorde de så bra at de også fikk i oppgave å bygge opp igjen Holmenkollen før VM 2011 og denne gangen gjorde de alt selv.

-Hoppbakkene er de største jobbene vi har gjort, det bygges dessverre ikke for mange, ler Ivar.

 

Heissjakter, trapper og rekkverk

Spesialiteten i dag er i stedet heissjakter, hvor bedriften er markedsleder i Norge. Ivar Bråthen Mekaniske produserer heissjakter for både innendørs og utendørs bruk og monterer dem på og i ulike varianter av bygg. Sjaktene produseres i alle størrelser, og i tillegg til metall, er det ofte også glasspartier, automatiske dører og andre funksjoner med.

- Alt leveres hundre prosent klart fra oss, sier produksjonssjef Per Ivar Nordnes.

Det innebærer alt fra tegning til design, produksjon, maling og til slutt montering på stedet. Dette er bedriftens største produkt og det følges tett av trapper og rekkverk, som også finnes i en rekke utseende og funksjoner.

- Vi lager alle slags spesialiteter, trapper i alle størrelser og fasonger med ulike helninger, og selvfølgelig alle typer design. Når noe nytt skal bygges eller bygges om – da er vi med, fortsetter Per Ivar, i alt fra boligbygg til offentlige bygg.

 

Sparer produksjonstid med rørlaser

Produksjonen består av omtrent 20 prosent av kontraktproduksjonen. Ordreøkningen har vært stor det siste året siden i 2020, og som en følge ble blant annet ble maskinparken forsterket med en rørlaserskjæremaskin, en Trumpf TruLaser Tube 7000 fiber.

- Teknologien åpnet for nye muligheter med laserskjærte rør og profiler. Tidligere kappet og boret vi manuelt, og jobber som da kunne ta flere dager, gjør vi nå på et par timer. Vi sparer en hel fjerdedel av tiden på produksjonsprosessen med denne investeringen, forklarer Per Ivar.

Rørlaseren produserer alt rundt rekkverkssegmentet og mye til heissjakter.

- TruLaser Tube 7000 fiber har virkelig gjort en forskjell for oss, Dette til tross for at covid slo til i forbindelse med investeringen og vi hadde litt vanskelig for å få hit teknikere til support og måtte gjennomføre treningen vår med Trumpf via videomøter. Men det gikk veldig bra, og covid har heldigvis ikke påvirket oss negativt på noen måte, understreker Ivar, og legger til:

- Vi har hatt en stor økning som blant annet skyldes den nye maskinen, men vi har også solgt flere heissjakter enn noen gang tidligere og økt salget i siste år med nesten 20 prosent.

 

Investerer i ny stor lasermaskin

- Det ble en Trumpf rørlaserskjæremaskin da den tilsvarer vårt behov for å være i forkant av produkter og investeringer. Vår styrke er at vi har godt utstyr og dette gjenspeiles også i maskinparken, sier Ivar.

Maskinparken består ellers av blant annet plasmaskjæremaskin, kantpresse, stansemaskin og en ganske unik bor- og gjengemaskin. Sandblåsing er også tilgjengelig i huset. I skrivende stund er den siste investeringen nettopp bestemt og her fortsetter de å ta steget inn i laserverdenen med enda en lasermaskin. Det er en laserskjæremaskin fra Trumpf som heter TruLaser 3060 fiber som kommer med 6kW og i et ekstra stort format på 2,5 x 6 meter.

- Vi ser frem til det. Målet er å fornye alt i riktig tempo, sier Ivar.

 

Skreddersøm med kort leveringstid

Det som er avgjørende for Ivar Bråthens konkurranseevne og for deres jevne vekst er at bedriften leverer det komplette sluttproduktet.

- Når alt er i hus kan vi tilby korte leveringstider og svært høy fleksibilitet da vi ikke er låst til standardprodukter, sier Per Ivar, og legger til:

- Kundene er tilbakevendende entreprenører og vi jobber tett sammen. Vi får som regel en arkitekttegning, løser konstruksjonen etter den med ønsket design. Vi har med oss ​​tre sivilingeniører som konstruerer og produserer 3D-tegninger for kunden som viser sluttresultatet på stedet.

- Da produserer vi stort sett alt i egen produksjon og monterer på stedet, sier Ivar.

- Vi jobber med andre ord veldig nær kundene våre hele tiden, noe som trengs da det ofte dreier seg om store millionprosjekter. Vår styrke er selvsagt også at vi skreddersyr alt, er konkurransedyktige på pris og har god geografisk plassering til mange kunder i dette lange landet, ler Ivar.

 

Automatiserer mer

En annen avgjørende faktor er at vi har så mange dyktige medarbeidere, forteller Ivar. Mange av de 35 ansatte i bedriften har startet som lærlinger som så havnet i fast ansettelse, en effektiv måte å få gode kompetente medarbeidere på. Lokalene er tilstrekkelig med sine mer enn 1500 kvm. Det var et tilbygg på cirka 600 kvm i forbindelse med rørlaseren, sier Ivar, men det var verdt det.

- Målet for fremtiden er å beholde de samme lokalene og like mange ansatte, så vi vil i hovedsak fokusere på å gradvis skifte ut maskinparken og automatiserer gjerne mer, sier Per Ivar.

 

Rørfiberlaser gir ringer på vannet

Rørlaserskjæremaskinen utnytter styrken til solid-state laseren, som genererer korte bearbeidingstider for et bredt spekter av rør og profiler med høyeste kvalitet. Den takler en diameter på opptil 254 mm og en lengde på opptil 6,5 meter. Hos Ivar Bråthen kjøres nå rørlaseren i halvannet skift per dag.

- På kontraktproduksjon skjærer vi mye komponenter nå og markedet fortsetter å vokse, forklarer Per Ivar.

To operatører er opplært i maskinens programmering og drift. De tar et stort helhetsansvar, er drivende og interesserte.

- Alt rundt maskinen har gått veldig smertefritt og vi kunne raskt etter installasjonen begynne å kjøre avansert med ulike funksjoner. Nye kunder kommer inn hele tiden og det er veldig givende å kunne vise hvor mye vi kan tilby med denne maskinen eksempelvis gjenging, bøying og skjæring. Det er selvfølgelig en avansert maskin, men den har alle muligheter, understreker Per-Ivar.

- Fantasien har ingen grenser lenger, noen ganger føles det litt som om vi var i steinalderen før, ler han. Nå har vi fått en helt annen fleksibilitet og når kundene ser hva vi kan få til, har det gitt oss mange ringer på vannet, sier han. Vi lener oss litt tilbake akkurat nå og jobber med det vi har, til det er tid for neste investering, avslutter Ivar.

For mer informasjon se: www.braathenmek.no og www.pantronic.no og www.trumpf.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11