23948sdkhjf

Robotiserer sveisen - planlegger flere roboter

Hos Profesjonell Mekanikk AS i Grålum er det veldig hektisk. Stor ordrereserve krever maksimal innsats av de ansatte, men når det er vanskelig å finne dyktige fagfolk blir det lettere å robotisere.

 

I lengre tid har det vært mye å gjøre i Østfoldbedriften Profesjonell Mekanikk AS. I fjor feiret familiebedriften 30 år og det er mye spennende å se tilbake på, men Jon Grasto, medeier og daglig leder av virksomheten, er mer opptatt av å se fremover.

- Det at vi som mekanisk verksted på Østlandet har fulle ordrebøker kommer ikke av seg selv, her er det både dyktige medarbeidere som står på, investeringer i ny teknologi og ikke minst et godt rykte gjennom lang tid som bærer oss videre, sier Grasto.

Han understreker bedriftens fremoverlente innstilling:

- Vi har hele tiden investert i ny teknologi. I all hovedsak har vi satset på CNC-styrte maskiner, først og fremst fra Amada. Vi var først i Norge både med Merc finstansemaskin, HFP kantpresse og blant de første med Vipros King, EML Kombilaser og LCG 3015 laser med vekslebord, forteller Jon Grasto.

 

Alt innen overflatebehandling

Maskinregisteret får omvisning i fabrikken. I monteringsavdelingen er det utrolig mange forskjellige ordre som ligger pent stablet, med tilhørende dokumentasjon, på nær sagt alle flater.

- Det ser mye ut, men det er full kontroll og sporbarhet på alle deler, fra tegning til ferdig levert vare, forsikrer Grasto.

Han tar oss gjennom pulverlakkanlegget:

- Vi utfører pulverlakkering i egen lakkeringslinje. Denne har miljøriktig avfetting og forbehandling. Vi benytter høykvalitet polyesterpulver fra kjente leverandører, og vi kan også lakkere tidligere lakkerte deler. Våtlakk kan også utføres i vårt eget anlegg, men vi har også en god samarbeidspartner på sertifisert våtlakk. I tillegg har vi har sandblåser i nærområdet og kan få dette gjort på dagen. Jon Grasto, snakker varmt om totaltilbudet innen overflatebehandling:

 Vi har et nært samarbeide med Gundersen Galvano A/S, som er ledende i bransjen når det gjelder overflatebehandling av stål og aluminium. Her får vi utført alle kjente prosesser i industrien med raske leveringstider. Varmgalvanisering av stål får vi utført hos ZinkFlyt i Råde, kun få kilometer unna. Vi har tenkt på alt og kan tilby det meste bedyrer Grasto

 

Få fagfolk - går for robot

I likhet med mange industribedrifter er det nå rift om flinke fagfolk, Profesjonell Mekanikk er intet unntak.

- Rekrutteringen utenfra er svak, og siden det ikke utdannes fagfolk med fagbrev innen tynnplatebearbeiding må vi selv stå for opplæringen. Da gjelder det å være en attraktiv bedrift som kan vise ungdommen at vi vil satse på dem for fremtiden. Derfor er det en god timing med å investere i robotteknologi, mener Grasto.

Han tror det er mest formålstjenlig å robotisere sveisen i første omgang.

 

Godt fornøyd - skal ha flere

- Da vi bestemte oss for å investere i sveiserobot var det fordi vi har veldig mange små ordre og 200.000 ulike artikler i deledatabasen, og sveising opptar 25 prosent av verdiskapingen hos oss. Mange deler produseres i små batcher med ujevne mellomrom. Kunne vi få en fleksibel sveiserobot ville mye være gjort, forteller Grasto.

Etter flere tilbud var det et firma som fikk ordren.

- Vi valgte EIVA-SAFEX av flere grunner; de har samme filosofi som oss med ubetalelig god service og, kommer alltid på flekken når det gjelder. Vi har et godt forhold til dem gjennom mange år. Men, de kunne også matche konkurrentene på pris, så da var valget enkelt. Nå, som vi har kjørt sveising med UR-roboten, eller coboten om du vil, har vi sett hvor lett vi får økt kapasiteten, med riktig kvalitet, men også at det er god avlasting for manuelt sveisearbeid. God HMS gir bedre arbeidsmiljø. Vi planlegger allerede flere installasjoner i tiden fremover, konkluderer Jon Grasto.

 

Historien:

Profesjonell Mekanikk A/S ble etablert i 1990, etter å ha overtatt Alcatel Business Systems sin virksomhet i Sarpsborg. Selskapet har dog historisk tilhørighet i Gustav A Ring-systemet helt tilbake til siste del av 1960-tallet. Den gang som leverandør av mekanikk til G.A.Rings egne elektronikkprodukter. Senere har produksjonsspekteret utvidet seg, og bedriften har fokus på produksjon av mekanikk til norsk- og internasjonal maritim industri og radio/telecom-bransjen. Ved oppstart i 1990 var det 12 ansatte . I dag er det 22 medarbeidere.

Profesjonell Mekanikk A/S er godkjent etter ISO 9001-2015 standard.

For mer informasjon se: www.profesjonell-mekanikk.no og www.eiva-safex.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Ny CoroMilll MF80 for høyeffektiv planfresing og skulderfresing
100-millioners besparelser med nyutviklet løsning fra Aarbakke Innovation
Inviterer industrien til problemløsing med spesialstyrkene
ERP-system for verkstedindustrien
Seco Tools High Feed fres for vanskelige materialer
Noe svakere PMI
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
Building Supply NO
PlastForum NO

Send til en kollega

0.16