23948sdkhjf

Juaristi med store vippbare bord

Maskinering av store komponenter er utfordrende. Derfor har den baskiske maskinprodusenten Juaristi utviklet nye vippbare bord som kan håndtere emner på opptil 100 tonn. Disse skal gi både høy ytelse og høy presisjon.

Antall havvindparker har økt betydelig over hele verden det siste tiåret. Produksjonen av vindturbiner til havs har vokst parallelt med økningen i etterspørsel etter denne typen energi. Likevel er maskinering av komponentene kompliserte, svært krevende og vanskelig å gjøre produktivt.

Større emner

Juaristi introduserer sine nye bord to store nye funksjoner på markedet; kapasitet opptil 100 tonn vekt og automatisk posisjonering med hydrostatisk støtte på vippeaksen.

Med dette i tankene har det de siste fem årene hos Juaristi blitt jobbet med en spesifikk løsning som reduserer produksjonstiden for denne typen emner med 30 prosent. Toleranser er oppnådd som ikke er vanlige for disse størrelsene (volum opp til 100 m3 og vekter over 70 t). Det er et vippebord med høy kapasitet.

En perfekt løsning for store nav

I flere tiår har Juaristi vært ledende innen produksjon av rota-traverserende-bord, som er en veldig anvendelig komponent for bearbeiding av komplekse deler og gir økt produktivitet. Gjennom aktiv lytting til markedet og samarbeid med kunder, fant de tekniske lederne et problem som produsenter av store vindturbinnav trengte å overvinne.

For øyeblikket jobber produsentene av disse komponentene med fresing og boresentre og bearbeider delene direkte med dem støttet på et flatt roterende bord. Likevel krever noen bearbeidingsoperasjoner at emnet vippes over til en av sidene. For å utføre denne operasjonen bruker operatører kiler og armaturer som kan løfte eller tilte emnet, og forberede det med justeringer og målinger manuelt foretatt av operatøren.

Vippebordet til Juaristi kan gjøre den oppgaven lettere, fordi den i tillegg til kryssbevegelsen og rotasjonen på et horisontalt plan, kan gjøre en vippebevegelse. Følgelig kan sluttbrukerne automatisere driften og gjøre dette i en enkel innfesting uten operatørinnblanding.

Høy ytelse og presisjon

I tillegg introduseres Juaristi-bordet med to store nye funksjoner på markedet. På den ene siden gjøres vippebevegelsen med hydrostatisk styring og støtte (unik i verden), som gjør det mulig å nå laster opp til 100 tonn med full pålitelighet. På den annen side, i tillegg til å gjøre automatisk posisjonering og arbeide med vippeaksen låst, gjør konfigurasjonen av bordet det mulig å kontinuerlig bearbeide langs de to CNC-aksene, noe som gjør det lettere å bearbeide store emner i fem akser. Resultatet er et bord som er svært egnet for høyytelsesbearbeiding av store emner og som oppnår en grad av presisjon som det andre produsenter oppnår med små emner.

Nøyaktig produksjon og null feil

De nye bordene gjør det, ifølge produsenten, mulig å utføre effektiv produksjon uten feil, fordi ved å eliminere bruken av kiler og fiksturer kan alle feilene knyttet til manuell håndtering av emner og forskjellige klemmer unngås. På den annen side, eliminering av antall defekte bearbeidingsprosesser eliminerer skroting av emner, og dermed optimaliseres materialressursbruk og det gir større lønnsomhet.

For å gjøre det lettere å produsere komplekse deler, finnes bordene med to forskjellige vippekonfigurasjoner. De har en standard vippevinkel på -5°/+5° og en ekstra konfigurasjon på -2°/+8°, som er et mer fleksibelt område som tilfredsstiller behovene til de mest komplekse delene.

Ulike bransjer

For å utvikle bordene måtte Juaristi overvinne en stor produksjonsutfordring. For å oppnå den nødvendige geometriske plasseringen av bordet må det bearbeides med meget høy presisjon når det gjelder ruhet, konsentrisitet og sirkularitet. Det skal bemerkes at bearbeidingen ble utført på overflater med en radius på cirka tre meter, noe som økte vanskeligheten drastisk.

Prototypeprosjektet ble laget innenfor rammen av Hazitek, som er et FoU-støtteprogram i regi av den baskiske regjeringen. Etter å ha fullført prototypen, laget Juaristi to nye bord for kritiske bransjekunder. En av dem ble levert til Sakana S. Coop, som er en entreprenør som maskinerer store nav. I år ble det levert et annet hydrostatisk bord til et multinasjonalt luftfartsselskap som vil bruke det til maskinering av landingsutstyr.

For mer informasjon se: www.juaristi.com

Kilde: Juaristi

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.171