23948sdkhjf

Contiga med nytt automatisert anlegg fra Ficep

Contiga AS er en ledende leverandør av komplette bæresystemer i Norge som lager prefabrikkerte produkter i stål og betong. For 20 år siden kjøpte de sin første sag- og borlinje fra Ficep, og nylig ble et automatisert produksjonsanlegg fra samme produsent installert.

Contiga er et selskap med cirka 600 medarbeidere fordelt på ni faste produksjonsanlegg, montasje, prosjektering, økonomi og prosjektledelse. Firmaet eies av selskapet HeidelbergCement som har om lag 58.000 ansatte i 60 land.

Nylig fikk avdelingen på Roverud installert et stort automatisert produksjonsanlegg bestående av sag, bormaskin og copingrobot.

- Vi i Contiga samarbeider tett med våre kunder og sammen utvikler vi optimale løsninger som både tar hensyn til HMS, miljøet, det tekniske, samt det økonomiske, forklarer Thor Egil Einarsrud, fabrikksjef hos Contiga på Roverud.

Fabrikken på Roverud består av omlag 6.000 m2 bygg under tak og er et moderne produksjonsanlegg for fabrikasjon av stålkonstruksjoner.

- Vi har slyngrenseanlegg, egen linje for oppsveiste profiler, eget anlegg for overflatebehandling, og vi har i disse dager installert en automatisert kapp- og copinglinje for profiler, fra produsenten Ficep. Anlegget er levert av P. Meidell AS, og selve prosjekteringen av anlegget har vel pågått i 3- 4 år, forklarer Einarsrud videre.

Sparer mye tid

- Contiga leverer et sted mellom 7- 8000 tonn stålkonstruksjoner til det norske markedet, og her i produksjonsanlegget jobber det i dag cirka 27 ansatte, men vi jakter stadig på flere. Om noen føler seg kvalifisert og har lyst til å jobbe hos en av landets fremste stålprodusenter, er det bare å ta kontakt, sier Einarsrud smilende.

Firmanavnet Contiga, kommer fra det latinske ordet “contignare”, som betyr “å bygge med bjelker”. Stål er et tradisjonsrikt byggemateriale og det får stadig nye anvendelsesområder.

I nært samarbeid med oppdragsgivere, byggherrer, arkitekter og rådgivere, prosjekterer og utvikler Contiga bæresystemer i stål som skreddersys til det enkelte prosjekt.

- Vi bruker moderne teknologi og arbeidsprosesser, samt de beste maskinene for å sikre at alle våre stålprodukter har høy kvalitet. Det er i denne forbindelse vi har sett oss nødt til å anskaffe vårt nye automatiserte produksjonsanlegg, forklarer Einarsrud og fortsetter:

- For å sikre vår konkurransekraft er automatisering absolutt nødvendig, og vi ser allerede nå at vi i flere av produksjonsprosessene våre sparer så mye som opp mot 80 prosent i tidsbruk på det nye automatiserte produksjonsanlegget sammenlignet med når vi gjorde ting mer manuelt.

Gjenbruk

- Som nevnt innledningsvis har vi hatt et produksjonsanlegg fra produsenten Ficep i mer enn 20 år, og dette anlegget har fungert svært godt. Produksjonsanlegget har hatt lite problemer, og når det har vært behov for service, så har samarbeidet med firmaet Meidell fungert veldig bra. Vi har stort fokus på miljø og når vi nå skulle installere et nytt produksjonsanlegg, så var det viktig for oss å ta hensyn til miljøet. Dette gjorde vi gjennom gjenbruk av store deler av det gamle rullebåndet. Siden det nye anlegget også er fra Ficep så passet alle de forskjellige delene bra sammen. Dette sparte miljøet, og var også godt for økonomien, understreker Einarsrud.

Øker produktiviteten

- Produksjonsanlegget vi har levert representerer det nyeste, og mest innovative innen sjangeren sag-, bore- og copingrobot anlegg, forklarer Morten Dahlberg fra firmaet Meidell som har stått for levering og installasjon.

Anlegget består av en Katana K115L båndsagelinje med dobbel gjæring på 60 grader begge veier med en kapasitet på 1100x510 mm. 

- Dette er en meget robust båndsag som veier 11 tonn og er utstyrt med en 15 kW motor. Den tillater saging av store bjelker og rørformet seksjoner i størrelse opp til 500 mm diameter, og det var et viktig krav fra Contiga, forklarer Dahlberg videre.

Videre består produksjonsanlegget av den nyeste Orient 1202 DDRC høyhastighetsborings-, gjenging, merking og forsenking. Denne gjør det mulig å kutte i lengden, og den dobler dermed også produksjonskapasiteten for Contiga,

Orienten har en høyhastighets, mono-spindelborelinje som gir fleksibilitet til å bore alle sider av profilen, samt merke delene for produksjon. 

- Dette gir en kraftig reduksjon i tidsbruk og kostnader, og gir delene perfekte toleranser. Den termiske skjæringsprosessen tilbyr både oksy-cutting og plasmaskjæring med høy definisjon for å gi fullstendige kutt i spaltene, og håndtering for slots som gir en enorm produksjonsmengde og stor fleksibilitet for Contiga, avslutter Morten Dahlberg.

Les mer på www.contiga.no og www.meidell.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.266