23948sdkhjf

Aarbakke overtar TechnipFMC-verksted

Jærbedriften Aarbakke AS har, i tillegg til en rekke investeringer, kjøpt maskiner og utstyr fra TechnipFMC på Ågotnes. Reparasjoner og mekanisk arbeid som før ble gjort utenfor Bergen vil nå utføres hos Aarbakke på Bryne.

 

Det er hektisk aktivitet i korridorer og i verkstedet hos Aarbakke AS når Maskinregisteret er på besøk før påske. Sjefen sjøl ønsker effektivt velkommen og haster videre i møter med sin kunde. Nå gjelder det å planlegge godt, for maskiner og utstyr er allerede på plass eller på vei inn portene denne dagen.

- Det blir litt trangt her en stund før den nye fabrikken står ferdig, sier Inge Brigt Aarbakke mens han overlater møtet til Sven Watland, som ifølge bedriftens hjemmeside er «visepresident» i produksjonen.

- Det skjer så mye hver dag så vi får fokusere på noen få punkter, foreslår Sven.

Vi tar turen ut i verkstedhallen for å se hva som er på gang.

 

 

 

330 kubikkmeter maskin

Første stopp er en nyinnkjøpt portugisisk maskin; Cheto INX 3000 O&G. En 7-akset dyphullboremaskin som er mer enn 330 kubikkmeter stor. Maskinen kan bearbeide emner på 3000 mm i X-aksen, 1200 mm i Y-aksen og 800 mm i Z-aksen. Det roterende bordet måler 1800X1600 mm og kan bearbeide emner på 20 tonn. Maskinen er levert av P.A. Bachke.

- Ja, denne maskinen er viktig i vår maskinpark. Kundene forventer at vi stadig kan håndtere større og mer komplekse jobber, kommenterer Sven.

 

En ny robot hver 2. måned

At Aarbakke har sett «robotlyset» er helt opplagt når vi møter Jan Friestad, robotjeger hos Aarbakke. Jan har nemlig fått i oppdrag å robotisere fabrikken med en ny robot hver annen måned, ellers får han «sparken».

- Vi håper å kunne holde på ham, for nå behøver vi all den robotiseringen vi kan få til, melder Sven Watland og smiler bredt.

Jan viser oss en robotløsning som hans team hos Aarbakke har funnet frem til.

- Vi så oss godt rundt, og med god hjelp fra Wictus, fant vi ut at nederlandske Cellro kunne tilby den mest fleksible og kundespesifiserte robotløsningen vi var ute etter for inn- og utmating av emner av en viss størrelse. Investeringen i denne robotcellen er inntjent på seks måneder. Vi plasserte den ved siden av en av våre mange Mazak-maskiner, og vi tror at denne robotløsningen kan bli til flere ettersom vi får gode erfaringer, uttaler Jan.

 

Lokal robotløsning

Vi strener videre til neste robotiserte maskin. Her ser vi en «EasyCNC» robotløsning levert av den lokale robotleverandøren og robot systemutviklerfirmaet Imperietek.

- Dette er en brukervennlig løsning, fra en fantastisk kompetansebedrift som vi kommer til å satse mer på, mener Jan.

Enkelt forklart er det et flyttbart bord med en Universal Robots (UR) cobot montert for å mate inn og ut av nok en Mazak-maskin.

 

Ny Mazak Integrex e670

Sven maser på oss om at vi må videre, det er så mye som skjer, og vi skynder oss bort til Aarbakkes tredje Mazak Integrex e670-maskin.

- Denne maskinen er toppspekket og kommer fra TechnipFMC på Ågotnes. Den vil være en viktig del av våre samlede ressurser for å kunne levere reparasjoner og maskinering for TechnipFMC.

 

Utvidet sveiseavdeling

Som en følge av overtakelsen av maskinene fra TechnipFMC på Ågotnes har Aarbakke fått doblet sveisekapasiteten innen påleggsveising.

- Nå har vi fire Fronius «SpeedClad» sveisesøyler som øker sveisekapasiteten fra 1,5 kilo til 6 kilo per time, forteller Emil Oftedal, sveiseansvarlig hos Aarbakke AS.

I tillegg til de nye sveisesøylene jobbes det med mindre sveiseceller som betjenes med UR-cobot.

- Her har vi utviklet et eget sveisehode som er 3D-printet hos oss. I denne sveisecellen utfører vi plasmasveising med pulver, forklarer Oftedal.

 

Smartere fabrikk

Det er flere maskiner på vei inn, men vi er i denne omgang ved veis ende med omvisningen som omhandler Aarbakkes maskininvesteringer i forbindelse med oppkjøpet av TechnipFMC’s verksted på Ågotnes. På veien ut møter vi Rolf Thu, som er ansvarlig for Aarbakkes satsing på smart fabrikk og digitalisering.

- Vi har stor fremgang på en rekke områder, og neste gang du kommer på besøk skal jeg vise deg hvor vi står. Akkurat nå må jeg i et møte om vår nye fabrikk som nå er under planlegging, rekker Rolf å si mens undertegnede takker Sven Watland for omvisningen.

 

For mer informasjon se: www.aarbakke.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11