23948sdkhjf

Se-Tech fortsetter å investere i fleksibel automasjon

Bergensbedriften Se-Tech AS liker å ligge i forkant og investerer jevnlig i kompetanse og teknologi. Mens ordrene nå består av flere varianter og mindre volum krever det tilpassing av produksjonen. Dette møtes med smart fleksibel automasjon.

 

Like ved vannkanten i Skålevik ligger maskineringsbedriften Se-Tech AS. Bedriften er under konstant utvikling og har de siste årene investert i effektive og nøyaktige maskiner for å kunne tilby et stort spekter av produkter. Fleksibel produksjon og høy automasjonsgrad gjør at konkurranseevnen styrkes i utfordrende tider.

 

Skal være foretrukket leverandør

Se-Tech AS ble stiftet i 1986. Bedriften holder til bokstavelig talt i vannkanten i Skålevik, cirka 12 km utenfor Bergen.

Selskapet har blitt en stor aktør innen underleverandørmarkedet på maskinerte deler. Dette er, ifølge daglig leder Stein Håkon Eriksen, hovedsakelig grunnet bedriftens vilje til å investere i det beste utstyret og den beste bemanningen på markedet.

- Vi har utviklet, dokumentert og iverksatt et kvalitetssystem etter krav gitt i ISO 9001:2015 og sertifiserer oss etter dette. Se-Tech AS skal være kjent for god service, feilfrie produkter og et høyt faglig nivå. Vi har satt oss som mål å være den selvfølgelige og foretrukne underleverandøren av mekanikk til alle markeder, uttaler Eriksen.

Se-Tech AS tilbyr og leverer dreie- og fresearbeid til et stort og sammensatt marked, og jobber konstant med å være en ener i underleverandørmarkedet.

- Vi har investert i maskiner, utstyr og bemanning som gjør oss kapabel til å håndtere både serieproduksjon og stykkproduksjon på en god og konkurransedyktig måte for våre kunder, sier Eriksen.

 

Innebygd fabrikk

Mens vi går rundt i verkstedlokalene, som tidligere har huset en fiskeprodusent, blir tydelig at man har vært ytterst kreativ for å få plass til de ulike maskinene. Takhøyden er noe variert fordi noen maskiner krevet at man fjernet deler av himlingen.

- Ja, som du ser har vi funnet løsninger underveis gjennom bedriftens utvikling. Ettersom vi har vokst har vi vært heldig med at nabobedrifter har flyttet og vi har kunnet overta mer og mer av bygningsmassen, forteller Eriksen.

 

Tett dialog med Kaspo Maskin

Magnar Sellevoll følger med på rundturen i produksjonslokalene, han sier lite men nyter synet av alle maskinene Se-Tech har handlet hos ham, med ett unntak.

- Den grønne maskinen, den må dere kvitte dere med, sier Magnar med et smil.

- Vel, den tjener gode penger for oss den også, repliserer Eriksen med glimt i øyet, og legger til:

- Ja, det er et tyvetalls maskiner som er levert av Kaspo Maskin siden starten i 1986. Vi har alltid fått den service og oppfølging man kan forvente av en maskinforhandler.

- Det som er spennende med Se-Tech er at de har alltid sett etter muligheter med automasjon, og der skiller de seg fra de aller fleste andre små bedrifter i bransjen, sier Sellevoll.

- Historisk har vi tiltrukket oss oppdrag med et visst volum, noe som har gjort at vi har kunnet planlegge produksjonen og implementere automasjon og roboter. Men, i den senere tid har det blitt mye mer fokus på lave serier og stykkproduksjon. Det krever et annet automasjonsfokus og derfor satser vi på FMS og palettsystem, forklarer Eriksen.

 

Godt arbeidsmiljø

Det er ikke uten grunn at Se-Tech har solid økonomi, gjennom alle år har bedriftsledelsen hatt en klar strategi både hva gjelder investering i teknologi og kompetente medarbeidere, men ikke minst satsing på et godt arbeidsmiljø.

- Som du ser har vi fått ny LED-belysning, noe som gir oss mer energi gjennom hele arbeidsdagen. Vi har lyddempende hvite himlinger som bidrar til at vi har lite støy selv i et så operativt produksjonsmiljø som hos oss. De fleste maskinene går hele tiden, forteller Eriksen.

CNC-maskinene er tilknyttet et eget lukket sentralanlegg for skjærevæske. Dette gir høy kvalitet og lite avdamping, noe man merker når man ferdes rundt i produksjonshallene. Her er det rene og ryddige lokaler og alle medarbeidere smiler vennlig når vi passerer. Det er en merkbar god energi i verkstedlokalene.

- Alt vi investerer i bedriften får vi tilbake gjennom dedikerte medarbeidere, og vår soliditet har bidratt til at vi ikke har sagt opp noen i disse krevende tider, understreker Eriksen.

 

Smart automasjon

Han mener smart automasjon også bidrar til at bedriften gjør det godt og viser frem ulike varianter av automatiserte produksjonsceller.

- Her ser du hvordan vi har en celle med en Okuma MU-VA500-L i system med robot og tre bord. Den jobber vi nå med å gjøre mer fleksibel for stykkproduksjon. Ved siden av har vi vårt første FMS-anlegg med Makino A88E FMS i system med 20 paletter. Dette ble først og fremst dedikert serieproduksjon, men også her ser vi på mer fleksible løsninger all den tid markedet tenderer til at ordrene blir mindre i volum og flere varianter, forteller Eriksen og snur seg til siden.

- Her ser du en Okuma Mac-Turn med portalrobot. Typisk for serieproduksjon, men vi har også maskiner som står uten automasjon. Denne Okuma Multus B750 investerte vi i for å kunne bearbeide større komponenter. Største dreiediameter er 1050 mm så her er det foreløpig ikke aktuelt med automasjon.

Eriksen vil videre, til de nyeste investeringene innen automasjon.

- Først vil jeg vise frem en fantastisk fleksibel maskin. Jeg nevnte at markedet etterspør mindre volum og flere varianter, og denne Ibarmia ZVH55 L3000 gjør det mulig å frese svært komplekse deler.

 

Smart fleksibel automasjon

To Makino A61NX-maskiner står side om side tilkoplet et FMS-anlegg med 19 palettplasser og skinnegående palettveksler.

- Her ser du smart fleksibel automasjon. Dette systemet er så fleksibelt at jeg vil anbefale andre maskineringsbedrifter til å se nærmere på denne løsningen. Vi er relativt erfarne på produksjonsplanlegging, og er man det kan man drive stykkproduksjon på samme måte som serieproduksjon, i en og samme celle. Genialt ikke sant, sier produksjonsleder Hans Kenneth Berge henrykt.

Men, dette er ikke alt, den er nok en investering som vi skal se på.

- Her, dette syns vi er litt artig, for denne Makino-maskinen, også en A81NX, måtte vi frakte på en lekter for å få den inn i maskinhallen. Veien ned til denne hallen er for svingete og bratt ser du, humrer Berge.

Makino-cellen har palettveksler med syv paletter og man måtte fjerne noen himlingsplater for at maskinen skulle få plass opp under taket.

 

Fokus på kvalitet

Maskinparken hos Se-Tech består av avanserte CNC-maskiner, men ingen ting forlater huset uten grundig kvalitetskontroll. Det er sporbarhet fra tegning til ferdig del og sluttkontrollen utføres i bedriftens eget målerom. Her har Se-Tech AS investert i en Zeiss Accura II koordinatmålemaskin. Dette for å kunne verifisere at produktene innehar den kvalitet som er spesifisert fra kunden. Se-Tech bruker også en Thermo Scientific Niton XL3t XRF Analyzer til PMI-kontroll. Til Feritt-måling benyttes en Fisher Feritscope FMP30.

- Som du ser stiller vi de høyeste krav til kvalitet gjennom hele produksjonsløpet til kunden mottar sine deler. Det helhetstenkningen som gir oss suksess, konkluderer Stein Håkon Eriksen.

 

 

For mer informasjon se: www.se-tech.no og www.kaspo.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.125