23948sdkhjf

Superkritisk CO2 gir 5 ganger lengre verktøylevetid

- Vil du ha fem ganger lengre levetid på dine skjæreverktøy og dobbelt maskineringshastighet? Vel, da passer vår teknologi «superkritisk CO2» for deg, sier Steve Skerlos, professor i maskinteknikk og miljøteknikk ved University of Michigan. Maskinregisteret besøkte det amerikanske selskapet Fusion Coolant Systems for å se nærmere på saken.

Før pandemien nådde Norge var undertegnede på besøk hos Fusion Coolant Systems, like utenfor Detroit i USA. I et industribygg med stilfulle kontorlokaler og en godt opplyst, ren og ryddig verkstedhall utfører selskapet utvikling, testing og demonstrasjon av sin teknologi som kalles Pure-Cut og Pure-Cut+.

Her møtte undertegnede grunnlegger og teknisk sjef Steve Skerlos, adm. direktør Brian Ahlborn og direktør for utviklingsavdelingen, Scott Jones. De ville fortelle og vise hva som gjør «superkritisk CO2» til en foretrukket metode for kjøling av skjærende verktøy.

 

Søkte løsning på problemer

- Det er flere problemer knyttet til skjærevæske med emulsjon. Skitne deler og langsommere skjæring forårsaker bekymringer med hensyn til bærekraft, helse, miljø og sikkerhet. Et viktig poeng er også at kjøleeffekten ikke er god nok, innleder Skerlos.

Han oppdaget og ledet utviklingen av superkritisk CO2 som væske for fjerning av materialer og er kjent internasjonalt for sin forskning på bærekraftige teknologisystemer.

- Vi så på alternativer som flytende nitrogen, men det blir for kaldt og ute av stand til å smøre. Flytende CO2 gir dårlig smøring, kan være ustabil og krever større overhaling av verktøymaskinen, forteller professoren.

 

Mange fordeler

Brian Ahlborn følger opp og forklarer:

- Våre løsninger på de nevnte problemene er Pure-Cut og Pure-Cut+ som gir tidligere uoppnåelig avansert kjøling og smøring til applikasjoner som kan dra nytte av raske, konsistente, rene løsninger. Den patenterte teknologien forlenger verktøyets levetid, reduserer produksjonssyklusen og oppnår mer presise overflatebehandlinger uten å møte de samme utfordringene som tradisjonelle materialer.

Han mener Fusion Coolant Systems har transformert måten metall blir skjært for alltid:

- Fusion implementerer en patentert teknologi som utnytter superkritisk CO2 som en skjærevæske for å oppnå enestående produktivitet i produksjonssektoren. Fusions Pure-Cut-teknologi leverer opptil fem ganger verktøyets levetid og to ganger raskere syklus, og øker dermed produksjonshastigheten og smidigheten. Med Pure-Cut reduseres forbruket av kapital og forbruksvarer, samtidig som det eliminerer store helse- og miljørisiko som finnes i produksjonsanlegg i dag.

 

Dette er superkritisk CO2

Superkritisk CO2 gir iboende smøreeffekter som samsvarer med tradisjonelle skjærevæsker.

- Superkritisk CO2 er en flytende tilstand av CO2 som holdes over kritisk temperatur og kritisk trykk, i vårt tilfelle temperatur på 31 °C og trykk på 74 bar. På dette tidspunktet ser CO2 ut som en gass, men har tettheten av en væske - noe som gir kraftig kjøling og smøring av verktøymaskinen med minimale integrasjonsutfordringer for produksjonsanlegget, forklarer Ahlborn.

Superkritisk CO2 kan også bære og spre kjølte nanodråper av olje for enda kraftigere smøring og Pure-Cut og Pure-Cut + ble utviklet for å bruke superkritisk CO2 for kjøling, smøring og avansert sponfjerning på ny eller eksisterende verktøymaskin med minimale modifikasjoner. Pure-Cut og Pure-Cut + overhaler ikke maskinverktøy som kryogene eller flytende nitrogenkjølemidler. I stedet jobber de med eksisterende verktøymaskin, og leverer CO2 i superkritisk tilstand til skjæreprosessen og gir økt kjølevæske og minimalt med smøremiddel om nødvendig.

 

Demonstrerer på Mazak

For bedre å forstå prinsippet får vi se hvordan det hele fungerer i virkeligheten ute i verkstedet. Her forteller direktør for utviklingsavdelingen, Scott Jones, hvor enkelt det er å komme i gang med Pure-Cut:

- Kort fortalt behøver man en relativt enkel tilpasning av verktøymaskinen. Vi har et par Mazak CNC-maskiner her i verkstedet som vi har montert Pure-Cut på. Vi kan veksle mellom helt tørr maskinering eller tilsette noe skjærevæske med emulsjon ved behov. I tillegg til Pure-Cut styringsboks er det kun noen få komponenter som skal installeres før man er i gang med superkritisk CO2-kjøling. Har man en enkelt maskin eller flere maskiner kan man velge mellom flere ulike typer gasstilgang, fra flasker til større gasstanker.

 

Ravema norsk representant

Verktøymaskinforhandler Ravema representerer Fusion Coolant Systems i Norge og Sverige.

- Vi er stolte av vårt nye samarbeid med Ravema. Deres dype tekniske kunnskap og fremragende rykte i bransjen når det gjelder kundeservice er et perfekt samsvar for Fusions Pure-Cut teknologi, sier Brian Ahlborn.

- Vi er veldig glade for å kunne tilby denne teknologien som vi ser utfyller maskinene våre på en fantastisk måte. Fordelen er at det er mulig å kombinere prosessering med superkritisk CO2-kjøling eller skjærevæske i samme operasjon, tilpasset det som fungerer best for hver prosessering, sier Reidar Kverneland i Ravema AS, og legger til:

- Vi lanserte dette produktet for et par uker siden under «lukket hus» på Bryne, noe som ga en enorm god respons og mange som var interessert i løsningen.

 

For mer informasjon, besøk www.fusioncoolant.com og www.ravema.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.11