23948sdkhjf

Ny giv for Aarbakke: Klar for fremtidsinvesteringer

Med ny medeier på laget har Inge Brigt Aarbakke store planer. Ikke bare maskinkjøp men også økt automasjon, roboter samt nye lokaler for sveising og montering. – Vi tenker langsiktig, sier bedriftslederen.

 

Forrige gang undertegnede møtte Inge Brigt Aarbakke var i februar i år og da kom Inge Brigt løpende ut av et styremøte for å vise meg hvordan han kunne se hvor mange kroner hver enkelt maskin i fabrikken til enhver tid tjener. Aarbakke er i Norge synonymt med frontlinjen innen maskinering hva prosesser, teknologi og investeringsvilje angår. I denne artikkelen får du smake litt på hva som blir det neste steget for den over hundre år gamle familiebedriften på Bryne.

 

Ny eierstruktur – nye muligheter

Inge Brigt Aarbakke og HitecVision (Moreld AS) har blitt enige om at Inge Brigt overtar alle aksjer i Aarbakke AS. Med på laget har Inge Brigt fått med seg Westco Investering AS. Dermed vil Inge Brigt Aarbakke og Westco Investering stå som eiere med 50 prosent andel hver.

Hva innebærer denne endringen i eierstrukturen?

- Aarbakke AS har hatt et unikt felles eierskap og samarbeid med HitecVision som har vart i 14 år, men det har lenge vært klart at HitecVision/Moreld skulle selge, så nå er vår fruktbare reise over. Veien videre blir med Westco og familien Jacobsen som også er medeiere i Aarbakke Innovation AS. Samarbeidet mellom Aarbakke AS og Aarbakke Innovation AS er i dag fruktbart og vi forventer ytterligere positive synergier i tiden fremover. Vi er på bølgelengde og jeg forventer en dynamisk utvikling av selskapet samtidig som vi tenker langsiktig, svarer Inge Brigt ivrig.

Han passer på å nevne at man nå er godt etablert i utlandet og at dette bidrar til å styrke selskapet.

Hvilke konkrete planer har du for den nærmeste tiden?

- Koronapandemien har virkelig satt en brems på markedet, men vi er på offensiven, og nå har vi virkelig mange baller i luften, som vi skal lande pent en etter en, svarer Inge Brigt, mens han retter seg opp i stolen, og lener seg fremover.

- Det har vært så mange uromomenter de siste årene og vi har ventet med å foreta en del store investeringer. Likevel har vi satt i gang smart fabrikk og har fått fantastiske resultater lenge før vi er i nærheten av å se slutten på det prosjektet.

(Aarbakke er i tett samarbeid med Mazak Japan, Cisco Systems, Cognite, Sandvik Coromant og andre aktører for å skape en intelligent fabrikk som tar egne beslutninger, har bedre HMS og er mer konkurransedyktig. RED Anm.)

- Vi holder på med robotisert sveising, 3D-skanning av deler i maskin og ute i verkstedet, vi ansetter nye folk og snart får vi nye lokaler til sveising og montering, Inge Brigt snakker ikke så fort som vanlig, men er isteden mer fokusert og har senket skuldrene:

- Du får bare følge med på det vi gjør, for nå er det gøy igjen. Men, la oss gå ut i verkstedet og se på noe av det vi holder på med, inviterer Inge Brigt.

 

Tid for utskifting

Ute i verkstedet stopper vi opp et øyeblikk for å ta bilde av «skoleavdelingen».

- Her kjører lærlingene full produksjon av vanlige ordre på Mazak-maskiner med Smooth-styring. De har faktisk så mye å gjøre at vi kjører to skift på denne avdelingen, forklarer Inge Brigt.

Aarbakke AS har for tiden ti lærlinger i arbeid.

- Som sagt har vi brukt litt tid på å gå gjennom hvilke maskiner vi vil skifte ut og hva som skal erstatte dem. I og med at vi nå er en internasjonal aktør må vi tenke annerledes enn før da vi i hovedsak betjente kunder etablert i Norge, forteller Inge Brigt mens vi nærmer oss en helt ny maskin.

Maskinselger Reidar Kverneland fra Ravema er med på omvisningen og overlater til sin gode kunde å føre ordet.

- Denne maskinen, en Mazak HCN 10800, har palettveksler og kan kjøre 48 timer før vi behøver å stille om, men den skal snart få robot og da blir det andre boller, sier bedriftslederen.

Han er tydelig på at det vil bli seriøs satsing på roboter.

- Vi skal ha inn en ny robot hver åttende uke i tiden fremover, bedyrer Inge Brigt og nevner et større tosifret millionbeløp som skal satses på roboter og at det i netter og helger blir ubemannet produksjon.

- I fremtiden skal vi ikke ha en eneste pall i fabrikken, da skal all materialtransport gå automatisk. Det vil gi store besparelser.

Vi går hurtig gjennom fabrikken, passerer et stort område med et ferdigstøpt fundament der det kommer en stor maskincelle, vi går videre og stopper opp ved et område der det støpes fundament for det som på spøk kalles «Jærens standardmaskin» - en Mazak Integrex i670.

- Dette blir vår andre i670, en fleksibel maskin vi har gode erfaringer med. Men, det kommer snart flere nye maskiner, og noen av dem store, forsikrer Inge Brigt.

 

For mer informasjon se: www.aarbakke.no og www.ravema.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.156