23948sdkhjf

Hoffmann presser til det ytterste med WFL

Med over 4000 ansatte og et omfattende utvalg av verktøy, betjeningsutstyr og personlig verneutstyr, er Hoffmann Group en av de største aktørene i bransjen. Nå bruker de WFL Millturn for testing og optimalisering av verktøy.

 

I 2019 feiret morselskapet, Hoffmann SE, 100-årsjubileum. Det første WFL Millturn komplette bearbeidingssenteret ble også bestilt i fjor til Hoffmann Group. Denne maskinen påtar seg en svært ukonvensjonell rolle - i stedet for å produsere komponenter, brukes den til å teste og optimalisere verktøy. Disse blir nådeløst presset helt til sitt ytterste. Resultatet er en enorm mengde spon og verdifulle verktøydata.

 

Alt handler om katalogen

- Vi lager ikke verktøy i denne avdelingen, de er utviklet i samarbeid med leverandører, forklarer dr. Jens Rossaint, direktør Engineering, som er ansvarlig for teknologiavdelingen og derfor kvalitetsstyring av produkter utviklet for katalogen. Dette er ekstremt viktig, ettersom katalogen er nøkkelen hos Hoffmann Group. Den oransje «verktøybibelen» er utgitt årlig siden 1978. Den er tilgjengelig på 18 språk og kommer nå i fire bind med et trykk på 900.000 eksemplarer. I 2000 ble også en online versjon med over 90.000 produkter å velge mellom lansert med eShop.

- Prosessen for å inkludere et produkt i katalogen går typisk slik: vi definerer hva verktøyet skal kunne gjøre, utarbeider en spesifikasjon, integrerer tekniske ideer. Så er det en slags anbudsprosess, og vi begrenser antall leverandører til en kortliste. Disse produserer deretter prototypverktøy. Dette blir fulgt av testing, en sammenligning med konkurrentprodukter og benchmarking. Verktøyene blir deretter kontinuerlig utviklet av leverandøren. Disse verktøyene finnes da bare på Hoffmann på denne måten. Etter testing kommer de nye verktøyene gradvis inn i katalogen. Vi selger hovedsakelig standardverktøy. Men vi tilbyr noen få spesialverktøy også, oppsummerer Rossaint.

 

Målrettet utvikling i TechnologyCenter

TechnologyCenter i München, som åpnet i september 2019, har blitt utstyrt med omfattende måle- og testutstyr samt en rekke demonstrasjons- og treningsfasiliteter. I tillegg til målerommet som har en koordinatmåler, er all tenkelig analytisk utstyr, fra en hardhetstester til et skannende elektronmikroskop, tilgjengelig for vitenskapelig undersøkelse av egenskapene til verktøyets struktur. Til syvende og sist er spørsmålet hvorfor kan et verktøy være bra eller dårlig? Strukturen gjør det mulig å trekke konklusjoner om ytelsen og holdbarheten til et verktøy.

- Vi er ikke interessert i blind prøving og feiling, i stedet ønsker vi å ta en målrettet tilnærming til utvikling og optimalisering, forklarer Rossaint. Ved siden av laboratorieutstyr har München TechnologyCenter også betjeningsutstyr fra katalogen, som tydelig demonstrerer den optimale måten å sette opp maskinmiljøet på.

 

Opplæring med WFL Millturn

Hvis kunder vil se spesifikke verktøy live i aksjon, kan de registrere seg for dette gjennom feltutsalg.

- Vi avtaler deretter en avtale med kunde- og feltsalget og definerer hva demonstrasjonen skal dekke, forklarer Thomas Grünberger, ekspert på maskinering og additiv produksjon I tillegg til materialfjerningsmetoder er det også mye fokus på additiv fremstilling her. Kunder kan besøke TechnologyCenter individuelt sammen med medlemmer av feltutsalgsteamet. Imidlertid kommer flere for å ta del i treningsøkter og vanlige «sammenkomster». Det siste handler mindre om å drikke øl og mye mer om å møte eksperter og spesialistsamtaler om verktøy. Flere ansatte i Hoffmann Group deltar ofte i treningsøkter og setter seg inn i katalogproduktene i senteret. Opplæringsrommene der teorien formidles ligger i nærheten av TechnologyCenter, hvor besøkende kan se alt live i aksjon på maskinen. Opplæringsøktene inkluderer alltid en praktisk komponent. Og det er her den nye WFL Millturn kommer i sentrum. I tillegg til dreie-bore-fresemaskinen med B og Y-aksen, er motspindelmaskinen også utstyrt med en verktøyrevolver i det nedre systemet. Dette betyr at maskinen kan utføre samtidig dreiing på begge spindlene eller utføre 4-akset dreiing på den ene spindelen. Fem-akset maskinering er også mulig med dreie-frese-enheten og C-aksen. Takket være en jevn hvile på verktøyrevolveren og en brillefunksjon for motspindelen og verktøyrevolveren, kan også lengre akselkomponenter bearbeides. Overføring til motspindelen betyr at deler kan bearbeides fullstendig i bare en klemoperasjon. Takket være et Hainbuch Centrotex-hurtigklemmesystem, kan forskjellige klemmeutstyr som chucks eller klemdorer endres på bare 20 eller 30 minutter, og maskinen kan tilpasses fleksibelt for oppgaven.

 

Enkel programmering på maskinen

Programmering utføres med et CAM-programmeringssystem. Enklere programmeringsjobber blir fullført direkte på styringsenheten ved bruk av Millturn PRO, en proprietær WFL-programmeringsredigerer.

- Vi liker også å bruke dette til spesifikke oppgaver, sier Thomas Grünberger, og fortsetter:

- Vi ønsker å lage virkelig flotte showdeler med det. Med verktøyrevolver og dreie-freseenhet også i bruk samtidig. Og vi har også de drevne verktøyene på verktøyrevolveren. Vi ønsker å presse maskinen til det ytterste. Hvis toleransene er veldig små, brukes også en Renishaw-målesonde. En hel rekke WFL målesykluser er tilgjengelige for dette.

 

Tester med store skjær er også mulig

Hoffmann-gruppen trengte å kunne teste så mange forskjellige verktøy og teknologier som mulig. Det var også viktig at nyutviklede verktøy kunne være representert i maskinen. Et annet krav var at selskapets egen programvareutvikling - spesielt for verktøystyring - kunne integreres i maskinen og at de kunne bygge videre på eksisterende programvareløsninger for fremtidig utvikling. Vilje til å samarbeide med maskinprodusenten er her viktig.

- Det er en stor fordel å også kunne teste store skjær uten å bringe maskinen på knærne umiddelbart. De svært fleksible innfestingsalternativene gjør at vi også kan bruke større diameter med letthet, for å utvide testen ytterligere, skaffe enda mer data og utføre den i en passende tidsperiode med høy maskineringsytelse. Til syvende og sist gir det oss midler til å teste verktøy mer effektivt, forteller Thomas Grünberger, og fortsetter:

- Med WFL kan vi nå teste HSK-63 dreieverktøy perfekt og derved optimalisere produktporteføljen vår. B-aksen er også et stort pluss under dreiing, da vi har stor fleksibilitet for å justere inngangsvinkelen. Når vårt feltutsalgspersonell kommer tilbake med forskjellige kundeforespørsler, kan vi gjengi praktisk talt alle situasjoner, fra VDI40 på verktøyrevolveren til ethvert verktøy i dreie-bore-fresemaskinen i alle mulige vinkler. Fresespindelen ble konstruert for 16.000 o/min, så vi er også godt utstyrt for fremtidige krav.

 

Ser fremover: sliping

Sliping med maskinen har man ikke sett på ennå. Maskinen er forberedt på dette, men det er foreløpig ikke et hovedfokus. Imidlertid kan den aktuelle erfaringen nå samles når som helst.

- Vår rolle er å gi kunden råd gjennom hele maskineringsprosessen. Hvis trenden for å integrere sliping i dreie-freseprosessen tar fart, kan vi når som helst reprodusere denne prosessen på maskinen. Med denne maskinen kan vi også teste hele vår portefølje av verktøy fra katalogen, forklarer Rossaint.

 

Industri 4.0 inkludert

Rossaint har også store planer når det gjelder tilkobling.

- Det handler om integrasjon i vår CM-programvare - Connected Manufacturing. Denne brukes til å registrere og evaluere spindeldata i sanntid. Dette er også interessant med tanke på verktøyets levetid. Maskinen er utstyrt med et OPC UA-grensesnitt for overføring av data, noe som betyr at den er klar for eventuelle ytterligere IOT-løsninger som kan oppstå i fremtiden. Maskinen har mange funksjoner som vi ikke har jobbet med ennå.

 

For mer informasjon se: www.wfl.at og www.hoffmann-group.com

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094