23948sdkhjf

Manipulator gjør tunge løft «lekende lett»

Covid-19 har gjort manipulatorer enda mer aktuelt fordi jobber som måtte utføres av minst to personer, i stedet kan utføres av en person alene med hjelp av de rette hjelpemidlene. Mange manuelle løft hvor man trenger to personer innebærer at man ikke kan holde minst en meter avstand.

 

Etter 50 års erfaring med design, produksjon og salg av manipulatorer med gripeverktøy til ulike formål, er Dalmec en av verdens ledende produsenter på området.

En manipulatorer fra Dalmec er enkel og driftssikker i bruk. Den drives kun av trykkluft, og er et utmerket verktøy for løfting og flytting av produkter mellom 12-1500 kg. Manipulatorene leveres i en rekke utførelser og blir tilpasset kundenes behov. Den kan monteres på gulv, på en flyttbar baseplate eller på skinner i taket.

 

«Lekende lett»

EIVA-SAFEX er importør av Dalmec manipulatorer i Norge, og fagsjef Jan Henrik Tørjesen kan fortelle at EIVA-SAFEX gjennom flere tiår har fått mange fornøyde kunder:

- Ved bruk av manipulator økes produktiviteten og HMS sikres på arbeidsplassen. Det oppnås forbedret og tryggere arbeidsmiljø, faren for belastningsskader reduseres samt at vi ser at sykefraværet reduseres for å nevne noe. En trykkluftdrevet manipulator lar deg håndtere uhåndterlige ting lekende lett. Enten det er noe tungt, noe varmt, noe stort, noe skarpt eller noe annet du ikke burde håndtere manuelt hele dagen lang.

Tørjesen fortsetter:

- Ved å benytte en trykkluftdrevet manipulator fra Dalmec vil tempoet og effektiviteten i produksjonen gå opp og produktiviteten øke samt at HMS-forholdene forbedres ytterligere. Operatørene på produksjonslinjen vil få et verktøy som gjør jobben mye lettere.

 

Forbedrer arbeidsdagen

Mange velger en trykkluftdrevet manipulator i stedet for å benytte roboter, som er mer komplekst å sette inn i produksjonslinjen og som vil være en langt større økonomisk investering.

- Ofte er det bedre med en manipulator, som passer rett inn i et eksisterende produksjonsmiljø. Jeg tror det er en fordel med manipulatorer nesten overalt der du for eksempel benytter en kran i dag, mener Tørjesen og legger til:

- Dersom kundene ønsker det kan operatørene ved bedriften besøke fabrikken til Dalmec i Italia for å se utstyret demonstrert og hvor du faktisk kan se hvordan dette vil forbedre arbeidshverdagen.

 

 Kjøpet har betalt seg ved oppstart

Kabelprodusenten Nexans Halden har kjøpt fire manipulatorer av EIVA-SAFEX. Harald Hjørnegård, produksjonsleder hos Nexans, har en anbefaling etter sitt arbeid med å innføre manipulatorene:

– Jeg tror det er en fordel med manipulatorer nesten overalt der du har en kran i dag. Hadde vi valgt en robot nå, måtte operatøren stått ved siden av og ventet til roboten var ferdig, og da forsvinner hele poenget.

Hjørnegård har lang erfaring fra fabrikken, og har tidligere brukt en overhengende løftekran i denne jobben. Utfordringen med den løsningen har vært at de store stålrullene har blitt ovale under løftet, samtidig som det med en kran har vært mer utfordrende å få båndet montert i maskinen.

– Funksjonaliteten til en manipulator er en helt annen. En kran er helt død; løfter du til et visst nivå, så stopper den. Med en manipulator får du løftet til høyden du vil ha, og så ligger den og flyter der. Vil du flytte den en centimeter for å få rullen inn i maskinen, gjør manipulatoren det veldig fint med enkel håndkraft, sier han.

Når de 290 kilo tunge stålrullene skal plasseres i maskinen må de samtidig vinkles 90 grader i forhold til posisjonen de har på lagringspallen. Manipulatorens håndtak har derfor to sett med kontrolleré – ett for rullens gulvposisjon, og ett nytt sett når objektet er vinklet. Det gjør at operatøren alltid kan stå oppreist, samtidig som manipulatoren i praksis gjør det du løfter vektløst.

– Vi har kjøpt fire manipulatorer. En til stålbånd på 350 kilo, og tre andre som løfter 60 kilo. De tre kunne regnes inn på HMS-forbedring alene. Den store til stålbåndet regner vi hjem ene og alene på effektivitetsforbedringen, forteller Hjørnegård.

 

For mer informasjon se: www.eiva-safex.no og www.nexans.no

Kilde: Eiva-Safex

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078