23948sdkhjf

Smart familie med digital tynnplateproduksjon velger Trumpf

Tenk deg et land der internettilgang sees på som en menneskerett, mobilnettet dekker hver centimeter av territoriet og det tar kun noen tastetrykk for å starte et firma. Landet bærer navnet Estland. Etter Sovjetunionens fall har Estland transformert seg til en «e-nasjon», nærmest over natten. I dag er fabrikken til Vladek-familien et levende eksempel på hvordan småskala tynnplateprodusenter hvor som helst kan dra nytte av digitalisering.

 

Ingen forretningssnakk ved bordet på søndager. Det er Valdek-familiens regel når de setter seg ned for å spise sammen, men det kan være vanskelig å holde seg til når disse åtte voksne og seks barna samles på ett sted. Foreldrene, deres tre sønner og sønnenes koner jobber alle for det samme selskapet, som leverer metallplater til et bredt utvalg av bransjer - fra telekommunikasjon og robotikk til detaljhandelen.

 

Selvfølgelig er det alltid mange andre temaer for de 14 medlemmene av denne familien å snakke om, inkludert barnebarnas siste aerobic og fotballprestasjoner, nylige og kommende ferier, og uansett sykdommer eller skolerelaterte problemer som for tiden berører barna. Det er sant at fristelsen til å diskutere selskapets digitaliseringsstrategi noen ganger er vanskelig å motstå for Viljar Valdek, utviklingssjef i AS Valdek og eldste sønn av selskapets grunnlegger Mihkel Valdek. Men det er neppe overraskende i et land der digitale teknologier spiller en så viktig rolle i folks profesjonelle og private liv.

 

God omsetning

Landet har fått tilnavnet e-Estland - og med god grunn. Fra hovedstaden Tallinn til den baltiske kysten og landets mange bjørkeskoger kan Estlands 1,3 millioner innbyggere få tilgang til internett når som helst, omtrent hvor som helst. Entusiasme for denne teppeleggingen er absolutt høy, med 99 prosent av befolkningen i besittelse av et elektronisk identitetskort, ifølge den teknisk kyndige regjeringen. De fleste stemmer ved valg og leverer sine skatteerklæringer online. Leger bruker et raskt og enkelt e-resept system, og det tar bare 15 minutter å etablere et selskap.

Ting var veldig annerledes i 1991 da Mihkel Valdek først fikk sin garasjebaserte virksomhet opp å gå. Han startet fra bunnen av bare ett år etter at landet hans erklærte uavhengighet fra Sovjetunionen, opprinnelig laget han dørhåndtak i tre, men raskt byttet til tynnplateproduksjon. Snart hadde han sine fire første ansatte, hvorav to nå er over 70 år og fremdeles jobber for selskapet. I dag utgjør arbeidsstyrken mer enn 50 personer, selv om dette fremdeles er overraskende lavt for et selskap med årlige inntekter på 7,3 millioner euro.

 

To generasjoner, ett mål

- Smart produksjon gjør det mulig for oss å gjøre mye med et relativt lite team, sier 36 år gamle Viljar Valdek. Han og hans to yngre brødre begynte i selskapet i 2006, og Viljar har brukt sin lidenskap for IT til god nytte siden den gang. Priit Valdek, nå 32 år gammel, tiltrådte som salgssjef, og 33 år gamle Märt tok ansvaret for å drive og digitalisere selskapets logistikkvirksomhet. Mens Mihkel Valdek er avhengig av sin omfattende erfaring med å styre de daglige prosesser, fokuserer sønnene hans på å holde AS Valdek på - eller til og med foran - den teknologiske kurven.

- Vi må forberede oss på fremtiden uten å vite nøyaktig hva det vil være, sier Viljar Valdek, og gjengjelder gründerånden som stammer fra både hans familierøtter og estiske historie. Å starte en virksomhet i Estland på 1990-tallet betydde å starte helt fra grunnen av. Det var ingen selskaper som viste oss veien, så det var opp til oss å bestemme hvilken retning AS Valdek skulle ta. I dag holder vi øye med hva andre selskaper gjør, men bare slik at vi kan gjøre det annerledes, sier utviklingssjefen.

 

Først ute

Modige steg kan føre til virkelig fremgang. Selskapets inntekter doblet seg raskt etter å ha bragt de tre sønnene om bord, og i 2011 tok Valdeks steget og kjøpte en TruBend Cell 5000, en avgjørelse som Viljar Valdek beskriver som et "virkelig stort skritt som ga oss et enormt løft".

- Ingen andre i Estland hadde en automatisert knekkecelle den gang, så det skiller oss virkelig ut fra konkurransen." I dag har AS Valdek totalt tre TRUMPF knekkeceller og en TruPunch 3000 maskin. Enda viktigere er at selskapet har en hel serie programvareløsninger til disposisjon. "Det var nøkkelen til å nå neste nivå, sier Valdek.

 

Løpende jobbrotasjon

TruTops Fab spiller en avgjørende rolle hos AS Valdek. I tillegg til TruTops Fab, bruker man også V-Soft, en programvareløsning selskapet utviklet internt.

- Å ha riktig programvare gir oss mer fleksibilitet i verkstedet: i stedet for at folk alltid jobber på samme sted kan vi flytte dem der de trengs, sier Viljar Valdek. Dette har også en positiv innvirkning på produktkvaliteten:

- Personen som betjener knekkemaskinen er den som vet best hvordan de skal sammenstille delene. Det er andre fordeler også, sier Viljar Valdek, inkludert større prosessfleksibilitet. Programvaren gjør det mulig for produksjonsteamet å endre sine produksjonsprosesser på veldig kort varsel. For et selskap med en så liten arbeidsstyrke gir dette store fordeler for gjennomstrømning og leveringstid. AS Valdeks produksjonsanlegg har vært helt papirløs siden 2015.

 

Nå tar denne gründerfamilien ting til neste nivå med sitt nye produksjonsanlegg i Keila. Dette tar dem et skritt nærmere deres visjon om industri 5.0, der mennesker vil jobbe side om side med roboter. Dette er et annet tema som Viljar Valdek må bite i tungen for å unngå på familiens søndagsmiddag. Heldigvis prater sønnen mer enn gjerne om sitt digitale klasserom på skolen. Viljar Valdek aner ikke om sønnen vil følge ham inn i familiebedriften, men han har helt sikkert arvet genet fra sine besteforeldre og foreldre - og e-Estland gir ham den digitale skolegangen han trenger for å lykkes.

 

For mer informasjon se: www.valdek.ee og www.trumpf.com og www.pantronic.no

Kilde: Trumpf

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.093