23948sdkhjf

Mekanisk Service Halden: Fremtidsrettet familiebedrift

Det er stor aktivitet hos Mekanisk Service Halden AS. I tillegg til mange oppdrag kjøres det opplæring på en stor Mazak Integrex i500 x3000 mm flerfunksjonsmaskin, dessuten legges det planer for utvidelse av produksjonsfasilitetene.

 

Siden 1987 har Mekanisk Service Halden (MSH) bygget erfaring ved å bistå industri- og produksjonsbedrifter med alle typer mekanisk vedlikehold. Gjennom alle disse årene i norsk næringsliv har bedriften fått spesielt mye erfaring i å omstille seg raskt og håndtere korte leveringsfrister. Det brede tjenestespekteret inneholder blant annet konstruksjon, tilstandskontroll, vibrasjonsanalyse, laseroppretting, balansering, maskinering, tynnplatearbeid, sveising, måling og 3D-skanning.

Det er ikke første gang Maskinregisteret besøker Mekanisk Service Halden AS. Tidligere har vi blant annet skrevet om da de hadde åpent hus og viste frem bruk av Edgecam i samarbeid med Jærtek og forrige gang da bedriften viste frem sitt avanserte lasermålesystem fra FARO. Ved begge anledninger fikk vi se hvordan det kontinuerlig jobbes med digitalisering for fornyelse i denne familiebedriften.

 

Satser på 5-aksemaskinering

Vi skulle ha vært på besøk for lenge siden, men pandemi og sommerferie utsatte visitten, uten at det nødvendigvis er en ulempe. Mens vi vandrer rundt i maskineringshallen kan bedriftens medgrunnlegger, hovedaksjonær og daglig leder, Jan Roger Eriksen, fortelle at siden man investerte i en ny Mazak Integrex i500 5-akse maskineringssenter har det skjedd mye positivt.

- Du vet, vi bygger sten på sten og utvikler bedriften i takt med tiden, og vil gjerne ligge foran. Mye av vår goodwill kommer fra den tiden vi bygget opp selskapet fra bunnen av og tilbød å gjøre nær sagt «hva det måtte være». Vi løste oppgavene og fikk tillit i markedet. Det gjorde at vi tok strategiske valg ved hver investering, forklarer Eriksen og fortsetter:

- Med en av landets største balanseringsmaskiner på huset kommer det naturlig nok en del oppdrag, det gjør det også etter at vi investerte kraftig i avansert lasermålesystem. Plutselig kunne vi tilby oppmåling langt ut over komponentmåling, nå kunne vi også måle store konstruksjoner og bygg. Når vi nå også tilbyr avansert 5-aksemaskinering får vi enda flere ben å stå på. Vi ser at vi får større «pakkeoppdrag» som følge av at vi kan bearbeide svært komplekse geometrier i Integrexen, noe som bidrar til å fylle ordrebøkene.

 

Alt i en oppspenning

- En av våre viktige kunder er Nexans, som stadig etterspør mer komplekse deler i forbindelse med sine leveranser. Dette ledet til at vi valgte å gå for en 5-akset maskin som kan lage ferdige deler i kun en oppspenning, sier Lars Ekhaug, formann hos MSH.

Hvorfor går dere for Mazak 5-aksemaskinering?

- Som du kanskje husker kjørte vi mye av Edgecam-demonstrasjonen på vår den gang nye Mazak VTC800-30SR. Den ga oss god læring i avansert maskinering, så da vi igjen skulle investere i 5-aksemaskin fant vi ut, i samråd med maskinforhandler Ravema, at en Mazak Integrex i500 vil dekke vårt nåværende behov. Vi er fornøyd med maskinprodusent og forhandler så det var en samlet vurdering som ledet til dette valget, svarer Ekhaug.

Maskinen er blant annet utrustet med CNC-styringen SmoothX og et utvidet verktøymagasin med 110 verktøyplasser samt magasin med tre plasser for lange verktøy inntil 1000 mm lengde. All fresing programmeres i Edgecam.

- Det store verktøymagasinet gjør det mulig å kjøre ubemannet om natten. SmoothX er en CNC-styring som gir oss mange muligheter til å hente ut data fra produksjonen samtidig som vi kan overvåke prosesser på en trygg måte, mener Ekhaug.

Mens Maskinregisteret er på besøk kjøres det opplæring i Integrexen, noe operatør Krzysztof Gawluk verdsetter:

- Dette er en spennende maskin å jobbe i, både rask, presis og svært lett å betjene. Vi kjører alle typer materialer i den, vi har to skift finkjøring med operatør om dagen, og ubemannet grovkjøring om natten, forteller han ivrig.

 

Først i Norge

Som det første mekaniske verkstedet i Norge ble Mekanisk Service Halden SKF Sertifisert Service Partner i november 2011. Samarbeidet betyr at Mekanisk Service Halden har direkte tilgang til SKFs førsteklasses kompetanse, teknologi og produkter i arbeidet for å sikre en problemfri hverdag for kundene sine.

- Dette samarbeidet har definitivt gitt oss innpass i mange industrimiljøer og ikke minst en viktig partner og kompetansebygger, forteller Eriksen.

 

Etablert i Polen

Mekanisk Service Halden har de siste årene i større grad vendt blikket utover for å finne dyktige samarbeidspartnere som kan bistå med større eller mindre deler i prosjektene.

- Vi har langsiktige samarbeid med verksteder som leverer etter våre krav, og dette gjør det enda enklere for oss å være fleksible og leveransedyktige også ut over landegrensene. Vi er blant annet leverandør til CERN, forteller Jan Roger Eriksen, og legger til:

- Vi har nylig opprettet et eget selskap i Polen – MSH Polska – der vi for tiden har tre medarbeidere som utfører forskjellig stålarbeid og sveising først og fremst til byggsektoren.

 

Planlegger utvidelse

Etter en omvisning i maskineringsverkstedet og sveisehallen tar vi et blikk utendørs, her forklarer Jan Roger Eriksen at det skal skje mye i tiden fremover:

- Selv om vi akkurat nå klarer oss på det arealet vi disponerer vet vi at vi kommer til å få behov for mer plass. Derfor har vi planlagt å bygge ut, og det skal i første omgang skje her, sier han mens han gestikulerer hvor den ene og den andre avdelingen vil være når alt står klart.

- Vi har nok tomteareal å ta av for mange år fremover, så vi tar ett steg av gangen, som vi alltid gjør, og av erfaring vet vi at det gir gode resultater, konkluderer bedriftslederen.

 

For mer informasjon se: www.mekservice.no og www.ravema.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.221