23948sdkhjf

Dokka Fasteners fortsetter å robotisere

For å møte internasjonal konkurranse og vedvarende høye kvalitetskrav fortsetter Dokka Fasteners å robotisere. At det vil lønne seg vet man allerede, for det stopper ikke med de allerede 35 installerte robotene, robotiseringen av den nye sandblåselinjen er et bevis på det.

 

Dokka Fasteners er en spesialprodusent av festemidler som brukes i mer krevende oppgaver og kan produsere konstruerte produkter fra tegninger eller spesifikasjoner. Alle varene som tilbys med EN10204 3.1-sertifiseringer har full sporbarhet fra fabrikken gjennom produksjon og sekundær drift.

Hvis en bolt skal brukes i et aggressivt miljø med sterke klimaeffekter, der luften har et høyt saltinnhold eller høy mekanisk belastning, ville et standardprodukt ikke være egnet. Enhver mangel vil medføre for store kostnader.

- Det er her Dokka Fasteners kommer inn i bildet. Når produsentene av vindturbiner, borerigger, kraner og stålkonstruksjoner trenger festemidler, stiller de ekstremt høye krav til kvaliteten på materialet og produksjonen. Vi er i stand til å oppfylle disse kravene takket være vår mange års erfaring, sertifiserte prosesser og kvalitetsbevisste medarbeidere, forteller Rune Andre Furuseth, vedlikeholdsansvarlig hos Dokka Fasteners.

 

75 år gammelt eierselskap satser

Dokka Fasteners er eid av det tyske familieeide selskapet Würth, som med sine totalt 77.000 ansatte i 400 selskaper i mer enn 80 land, er verdensledende innen salg av montasje og festemateriell.

- Moderselskapet viser oss stor tillit når vi kan fortsette med våre planlagte investeringer, mange av dem innebefatter robotisering. Würth tenker langsiktig, noe som er svært viktig for vår virksomhet som er helt avhengig av våre vekslende markeder, forklarer Furuseth.

 

Slik lages de

Det å lage festemidler til kunder i de ulike bransjene betyr i praksis å lage små serier og som regel helt nye produkter ved hver nye ordre. Råvarer og bolt blir nøye kontrollert, med blant annet PMI-måling, og dokumentert før de kan fortsette inn i produksjonen.

Det spennende hos Dokka Fasteners er at det ser ut som meste av prosesser er automatisert og robotisert.

- Her har vi automatisert og robotisert smilinje, dessuten er stuking og gjenging også helautomatisk. Etter smiing reduseres diameter med dreiing for så å herdes, all materialhåndtering er automatisert og robotisert, forteller Furuseth.

 

Ny sandblåselinje

Vi vandrer inn i overflateavdelingen. Her står en stor ny sandblåser i linje med et galvaniseringsanlegg med robotbetjening.

- Den gamle sandblåsemaskinen var sliten og måtte byttes ut av vedlikeholdsmessige årsaker, og vi gjorde grundige undersøkelser før vi valgte maskinprodusent og leverandør. Vi valgte italienske OMSG som leveres av TB Maskin AS. Etter mange måneders drift er vi godt fornøyd med denne investeringen.

Hvorfor valgte dere OMSG?

- Vel, vi gjorde som sagt grundig undersøkelse av maskinprodusenter og løsninger og fant ut at den italienske maskinprodusenten leverer den høye kvaliteten vi krever for vår produksjon. Eksempelvis har produktene som skal sandblåses knallhardt glødetall og da må alle komponenter i maskinen tåle hard belastning siden vi driver døgndrift. Slipemediet er en blanding av stålkuler og grit. Erfaringene så langt viser at kvaliteten på sandblåsingen er stabil og vi har et minimum av vedlikehold. Så vi er fornøyd med løsningen, og har allerede bestilt en ny tilsvarende sandblåsemaskin fra OMSG som skal installeres nå i høst, svarer vedlikeholdssjefen.

 

Full sporbarhet

Ferdig herdete bolter lastes automatisk inn i sandblåsemaskinen med robot fra pall, der de hentes ut av robot med visionsystem for videre reise inn i overflatebehandlingen, varmgalvanisering. Materialhåndteringen her er automatisert med roboter.

Når festebolten er ferdig produsert utføres alle tester på huset; hardhetstest, metallografisk mikroskopisk test, strekktest, friksjonstest, ultralydtest for å sjekke om det er indre sprekker i bolten, magnetpartikkelinspeksjon. Etter visuell inspeksjon pakkes og merkes komponentene som også får med en fyldig dokumentasjon med full sporbarhet gjennom hele produksjons- og testprosessen. Tredjeparts inspeksjoner er tilgjengelige på forespørsel.

 

Komplett fra A – Å

- Som produsent av spesialfestemidler har vi nødvendigvis mye stål på lager slik at vi uten forsinkelse kan levere nær sagt hva som helst kunden måtte etterspørre. I tillegg til å lagerføre råvarene forhåndsproduserer vi emner slik at ledetiden skal bli så kort som mulig. Om ønskelig kan vi produsere og montere ferdige sett med festemidler og kjøre tredjepartslogistikk for kunden. Vi leverer naturligvis over hele verden, konkluderer Rune Andre Furuseth.

 

For mer informasjon se: www.dokkafasteners.com og www.tbmaskin.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.266