23948sdkhjf

Fastems tilbyr «alle» fleksibel automasjon

Fastems er globalt kjent for sine sofistikerte automasjonsløsninger. Det finske teknologiselskapet inviterer nå «alle» til fremtidens automasjonsløsninger – fleksibel automasjon - og sier dette er midt i blinken for norsk metallbearbeidende industri.

 

Det skulle vært et fysisk møte i Finland, men i disse pandemitider ble det et virtuelt møte. Mine intervjupartnere var Henrik Brodén, salgssjef for Fastems i Skandinavia og Ilkka Saarimaa, produktsjef på Fastems hovedkontor i Tampere. Begge glødende engasjert i fleksibel automasjon som de mener er løsningen for den norske metallindustrien. De mener det er seks gode grunner for å velge akkurat Fastems løsninger.

 

Fleksibel automasjon for småbedrifter

Hvorfor tenker dere at nettopp Fastems har løsninger som passer norsk metallbearbeidenede industri? Dere vet jo hvor små bedrifter denne bransjen hovedsakelig er bygget opp av i Norge?

- Jo visst, norsk metallbearbeidende industri skiller seg ganske mye fra den svenske, som har mange flere større bedrifter. Men, trenden er den samme, at det blir mindre batchordre selv om det årlige volumet er fortsatt høyt. Dette gjør at omstillingstiden i maskinene blir flere og må planlegges på best mulig måte, svarer Henrik Brodén, som er svensk og som kjenner hele den skandinaviske industrien.

- Men, det er også tilsvarende bedriftsprofil i Finland, der flesteparten er mindre bedrifter, som i Norge, kommenterer Ilkka Saarimaa.

Han mener finsk og norsk industri har mange likheter.

- I Finland som i Norge er det mange familiebedrifter og vi har utviklet Fastems fleksible automasjon nettopp for å passe disse bedriftene på helt ned til ti-femten ansatte, forklarer Ilkka.

Han tror Fastems vil få økende marked i Norge, og Henrik er helt enig:

- Når vi ser på gode kundehistorier fra småbedrifter i Finland er vi helt overbevist om at vi får til like gode resultater i Norge. Jeg tror det handler om å være god på å formidle våre løsninger.

 

Automasjon for små serier

Maskinregisteret lurer på hvordan Fastems vil vinne tilliten til de mindre bedriftene.

- Vel, vi er jo historisk sett mest kjent for store komplekse automasjonsløsninger for bedrifter som har volumproduksjon, men vi har i lengre tid sett at etterspørselen etter mindre serier, gjerne ned på stykknivå, er der trenden beveger seg, og vi har jobbet frem løsninger for å møte denne nye hverdagen. Til og med innen bilindustrien ser vi at seriene blir mindre og bilene mer kundespesifikke. Så, i vår verden har vi kommet frem til seks gode grunner for å velge Fastems fleksible automasjonsløsninger, sier Ilkka.

 

Tenk ut av boksen

Ilkka vil forklare hvordan dagens løsninger ikke er fleksible nok:

- Se for deg et palettmagasin, som er en automasjonsløsning for verktøymaskiner som er enkel å kjøpe og enkel å implementere. Den øker perioden for ubemannet produksjon og bruken av verktøymaskiner med opptil 65 prosent - ikke rart det er et så populært alternativ. Når det er sagt, er det lurt å evaluere ikke bare dagens behov, men også morgendagens behov før du investerer i automatisering. Derfor vil vi i fortelle om de seks viktige verdiøkende funksjonene til Fastems fleksible automatisering, ivrer Ilkka.

 

  1. Kan utvides for flere maskiner

Blandingen av deler forblir sjelden den samme i flere år. I disse dager ønsker kunder mer tilpassede produkter i raskere tempo, noe som betyr at produksjonen må tilpasse seg raskt. Med et palettmagasin trenger du alltid et nytt system til en ny verktøymaskin. Derimot kan fleksibel automatisering kjøre flere verktøymaskiner, og kan utvides senere for fremtidige behov. Videre, i fleksibel automatisering, fungerer alle maskiner og paletter med en og samme styring. Dette betyr at en operatør er i stand til å kjøre mange verktøymaskiner, som igjen gir besparelser i både investerings- og driftskostnader.

 

  1. Palettproduksjonsordre tilpasser seg endringer

Når du laster et palettmagasin, lager du også produksjonsordren: palett 1, palett 2, palett 3, og så videre. I fleksibel automatisering er imidlertid ikke rekkefølgen på hvilke paletter som skal bearbeides låst. Styringen i fleksibel automatisering, Manufacturing Management Software (MMS), prioriterer kontinuerlig maskineringsrekkefølge for palettene basert på sanntids kundeordrer. Dette sikrer at hver kunde får sine bestillinger pålitelig og i tide, selv om en bestilling er lagt inn i siste øyeblikk. Dette muliggjør i sin tur optimal maskinutnyttelse, kombinert med å produsere de riktige delene til rett tid.

 

  1. Prediktiv produksjonsplanlegging

MMS overvåker hele produksjonsprosessen i sanntid. Dette inkluderer bestillinger og forfallsdato, så vel som verktøymaskiner og kapasitet. Ulike ressurser, som skjæreverktøy, råvarer, fiksturer og NC-programmer blir også ivaretatt. MMS vet hva som må gjøres og når, og hvilke maskiner og ressurser som vil være nødvendig. Styringen sender varsler om «manglende» ressurser på forhånd, slik at operatørene har tid til å klargjøre dem før maskinen stopper. Skulle det imidlertid oppstå et ressursproblem som ikke kan løses, vil MMS gjøre produksjonsplanen på nytt slik at de nest viktigste ordrene blir de neste i rekkefølgen. Dette er en drastisk forskjell i forhold til typiske palettmagasiner, og gjør det mulig for operatører å eliminere hindring, så vel som små (og store) produksjonsstopp.

 

  1. Høyere palettkapasitet med mindre fotavtrykk

I et palettmagasin er antall paletter som brukes per maskin begrenset. I motsetning til det å ha et palettlager med to til fem nivåer, gjør det mulig for fleksibel automatisering å lagre maskinerings- og materialpaletter på et veldig kompakt gulvområde. Jo flere maskiner (og palettmagasiner) du trenger, jo mer plassbesparende blir fleksibel automatisering.

 

  1. Maksimer og sikre ubemannet kapasitet og pålitelighet

Det er sant at palettmagasiner muliggjør lengre ubemannet produksjonstid. Når det er sagt, ett palettmagasin kan bare betjene en verktøymaskin og har en mindre palettkapasitet sammenlignet med fleksibel automatisering. Som et resultat multipliserer fleksibel automatisering ikke bare ubemannede produksjonstider - det sørger også for at det ikke blir noen ubehagelige overraskelser på netter og helger. Dette er fordi MMS på forhånd instruerer hvilke produksjonsressurser som må forberedes før det bemannede skiftet avsluttes. Hvis noe går galt, sørger fleksibel automatisering for at det mest kritiske arbeidet fremdeles blir utført.

 

  1. Produksjonsovervåking i sanntid

Med palettmagasiner får du bare informasjon om bruk av en enkelt verktøymaskin. Med fleksibel automatisering får du imidlertid sanntidsstatus og KPI-rapporter om den totale produksjonen. Dette lar deg enkelt se hvor godt kapasiteten din utnyttes og hva de mulige flaskehalsressursene er. I tillegg ser du hvordan ytelsesindikatorene dine ser ut, slik at du kan gjøre kontinuerlige forbedringer i produksjonen.

 

En løsning for selv de enkleste produktivitetsbehov

Alle faktorene nevnt ovenfor gjør, ifølge Fastems, at fleksibel automatisering kan erstatte produksjon med palettmagasiner, selv for de enkleste produktivitetsbehovene.

Hvordan skal du overbevise norske mekaniske bedrifter som er vant med stykkproduksjon at fleksibel automasjon er veien å gå?

- Vel, vi har sett at våre kunder, helt ned i småbedrifter med ti-femten mann på lønningslisten, har omfavnet Fastems’ måte å tenke fleksibel automasjon på med stor suksess. Vi mener at det er stort potensial for norske bedrifter å få vesentlig større lønnsomhet gjennom fleksibel automasjon, og at det er stadig viktigere å holde alternativene åpne for fremtidige utvidelser, svarer Ilkka.

 

For mer informasjon se: www.fastems.com

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Seco Tools med X-Head utskiftbare fresehoder
Høye energikostnader holder igjen eller øker materialprisene?
Ny CoroMilll MF80 for høyeffektiv plan- og skulderfresing
Inviterer industrien til problemløsing med spesialstyrkene
Seco Tools High Feed fres for vanskelige materialer
Noe svakere PMI
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
Building Supply NO
PlastForum NO

Send til en kollega

0.095