23948sdkhjf

Haaland Tynnplate robotiserer avgradingen

For å avlaste medarbeidere og effektivisere produksjonsprosesser har Haaland Tynnplate en rekke roboter og automasjonsløsninger. Nå har vigrestadbedriften robotisert avgrading ved hjelp av Imperietek AS.

 

Hos Haaland Tynnplate har man i mange år satset på høy automasjonsgrad for både å være mest mulig konkurransedyktig men ikke minst for å bedre arbeidsforholdene i produksjonen. Bedriften behandler de fleste materialkvaliteter med hjelp av ny automatisk produksjonsteknologi. Maskinparken består av automatiske stanse-, knekke- og lasermaskiner, sveiseroboter og ulike avgrading- og muttermaskiner.

- Vi ser hele tiden etter nye måter å forbedre arbeidsmiljøet på samtidig som vi søker å finne løsninger som samtidig gjør oss konkurransedyktige, uttaler Gabriel Høyland, fabrikksjef hos Haaland Tynnplate.

 

Smidig robotløsning

Det relativt nystartede selskapet Imperietek AS har bistått Haaland Tynnplate i å finne en god robotløsning.

- Vi jobber stadig med å rekruttere folk til industrien og det er derfor naturlig at vi gjør det vi kan for å skape en attraktiv arbeidsplass, uttaler Gabriel Høyland, og fortsetter:

- Avgrading er en repeterende prosess, men likefullt viktig oppgave i tynnplateproduksjon. Imperietek hjalp oss med en relativt enkel, men veldig effektiv måte å automatisere avgradingen på.

Ved hjelp av to Universal Robots, samarbeidende roboter (coboter), mates de ferdig skjærte tynnplatene inn i den ene enden på avgradingsmaskinen mens den andre roboten henter ferdig avgradete plater ut av maskinen og stabler disse.

- Løsningen er like enkel som den er genial. Robotene lar seg programmere på noen minutter, og vips har vi satt i gang robotisering, forteller Høyland.

- Haaland Tynnplate er en drømmekunde for oss. De har masse erfaring i sitt fag og med roboter, er nysgjerrige og lar oss komme med våre beste anbefalinger, noe som inspirerer oss til å komme med nye forslag til fremtidige robotløsninger, uttaler Joar Kleiveland, daglig leder i Imperietek AS.

 

Automatiserer og investerer

I tillegg til å etablere egen teamleder for robot ønsker man å gjøre en del endringer i tiden fremover.

- Vi ser at de gamle sveiserobotene fort blir for kompliserte å håndtere sammenliknet med nye roboter og coboter. Derfor har vi egen robotleder som skal komme med innspill på hvilke tiltak vi kan gjøre for å bli enda bedre innen robotisering. Imperietek er kreative og vil bistå i denne prosessen, sier Høyland.

- Vi har noen konkrete ideer, nå som vi først har gjort et prosjekt med Haaland Tynnplate og sett bedriften fra innsiden, kommenterer Joar Kleiveland.

Fabrikksjefen vil vise frem hvor det automatiseres og robotiseres og vi passerer robotsveiseavdelingen før vi stopper opp ved hjertet i tynnplatefabrikken. Gabriel Høyland forklarer:

- Delene føres gjennom fabrikken i en optimalisert arbeidsstrøm, der roboter tar seg av nesten all flytting av plater og halvfabrikata ut til de ulike stasjonene i stanse og skjæresenteret. Produksjonsflyten er papirløs, tidsbesparende og effektiv. 3D-basert datateknologi, entusiastiske prosessoperatører og et enestående logistikksystem sikrer nøyaktige og punktlige leveranser.

Ved hjelp av et høyteknologisk logistikksystem, helautomatisert verktøyskift og en like helautomatisert platebearbeiding er arbeidsprosessene optimalisert ned til minste detalj. Den 10.000 m2 store produksjonshallen består blant annet av moderne lasermaskiner, automatiserte stansemaskiner og kantpresser. Nyeste maskininvestering i denne avdelingen er en Amada Ensis 3015 AJ 6 kW fiberlaser. Den er tilknyttet sitt separate platelager med automatisk inn- og utlasting.

- Vi har hatt Amadamaskiner i et par tiår, og er godt fornøyd med maskinene og Amada Norge. Den nye fiberlasermaskinen er utrolig rask. Vi bruker den til all slags skjæring, fra minste platetykkelse til 25 mm i aluminium, svart, syrefast og rustfritt stål. Fantastisk fine overflater, vi er imponert, uttaler Arvid Rimestad, laseroperatør hos Haaland Tynnplate.

 

Forenkler eldre industrirobot

Høyland viser veien videre til den delen der lakkanlegget sto, her blir det endringer.

- Vi fant ut at vi ønsker å kjøpe lakkering og overflatebehandling ute, vi skal spesialisere oss på plateproduksjon. Siden vi trenger mer plass til sveising flytter vi sveiseavdelingen hit hvor lakkanlegget sto, forteller fabrikksjefen.

Omvisningen går videre forbi montasjeavdelingen og helt i motsatt hjørne av fabrikken.

- Her har vi også en robot, forteller Høyland og fortsetter:

- Denne industriroboten legger på pakninger på deksler som må være helt tette. Nøyaktigheten er viktig, men programmeringen er en bøyg for oss. Vi har program for rektangulære deksler og kan enkelt justere hvordan roboten skal legge på pakninger på disse, men får vi andre geometrier må vi hente inn hjelp for å lage nye programmer.

Joar Kleiveland går bort til robotstyringen og kikker på den.

- Dette kan jeg løse for deg, sier han, og legger til:

- Fra vårt perspektiv er det viktig at kunden får enkleste mulige brukergrensesnitt. Derfor lager vi helt nye løsninger for dem som eksempelvis har litt eldre tradisjonelle industriroboter.

Kleiveland tilbyr Haaland Tynnplate et nytt brukergrensesnitt der man laster inn tegningene til komponentene som skal påføres pakning, genererer nye robotkoder for hver ny del og gir kunden en helt ny robothverdag.

- Med vår løsning trenger operatøren kun å peke på en skjerm, velge delen fra et komponentbibliotek og trykke på start, så kjører roboten uten behov for noen som helst programmering.

- Dette vil vi gjerne at dere viser oss, for er det så enkelt som du sier får du nok flere oppdrag hos oss, konkluderer fabrikksjefen.

 

For mer informasjon se: www.tynnplate.no eller www.imperietek.no eller www.amada.no

Her kan du se hvordan enkel men effektiv måte å drive serieproduksjon med gjenging. Satt opp av Haaland tynnplate sin lærling Ingolf sammen med Imperietek AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094