23948sdkhjf

Verdenspremiere på åpent hus hos DMG MORI i Pfronten

Prosessintegrasjon, automatisering, digital transformasjon og grønn transformasjon var hovedtema da DMG MORI ville feire den tradisjonelle starten på arrangementsåret med nye innovative løsninger for maskineringstransformasjon på Open House 2024 i Pfronten.

 

Til årets tur til DMG MORI i Pfronten i Tyskland hadde DMG MORI Norge med et 40-tall kunder, og første stopp i år var hos den nære samarbeidspartneren Haimer GmbH. Selskapet utvikler og produserer verktøy, holdere, slipehjuladaptere, balansering- og målesystemer, krympeteknologi og oppsettløsninger. Dessuten har Haimer eget system for verktøyhåndtering.

Den norske gruppen ble tatt vel imot av familien Haimer og deres folk. Innledningsvis ble det presentasjoner og visning av produkter i showrommet, dernest ble det omvising i de ulike produksjonslokalene.

Haimers budskap er at det er store fortjenester å hente hvis man tar verktøybruken på alvor. Med godt tallgrunnlag viste Haimer at det er lønnsomt å ha fokus på detaljer innen verktøybruk og -behandling. Følg med i Maskinregisteret for oppfølgende artikkel i en senere utgave.

 

Flere høydepunkter

Hos DMG MORI i Pfronten er det alltid mange besøkende, flere tusen, når det arrangeres åpent hus. Folk fra hele verden kommer i busslass alle de 12 dagene arrangementet varer. Ved siden av å oppleve nyheter er denne møteplassen også nyttig for å bygge nettverk og utveksle erfaringer. Det er litt som å være på maskinmesse, bortsett fra at man «bare» får se produktene fra en maskinprodusent.

Daglig leder i DMG MORI Norge, Ramin Safavi, ønsket den norske delegasjonen velkommen fra en scene og kunne informere om at DMG MORI forvandler sin største europeiske produksjonsplass til et 4200 m² utstillingslokale – 250 m² mer enn i fjor – og demonstrerer «banebrytende» løsninger innen verktøymaskiner og automasjon.

Med mer enn 45 maskiner, over 15 automasjonsløsninger og teknologisk ekspertise innen de ledende sektorene innenfor halvleder, romfart og medisinsk, ble nyheter innen utvikling for bærekraftig prosessoptimalisering presentert. Høydepunkter på utstillingen inkluderte verdenspremieren på DMF 400|11, som et eksempel på prosessintegrasjon, og PH Cell 500 som en innovasjon innen modulær paletthåndtering. Et annet høydepunkt var CELOS X. Det holistiske digitale og databaserte økosystemet skaper ytterligere potensial i optimalisering av produksjonsprosesser. Lasertec Showroom kompletterer det teknologiske spekteret av tjenester med effektive produkter for additiv produksjon, mens Academy Area tilbyr innsikt i DMG MORIs omfattende opplærings- og videreutdanningsprogram.

Etter introduksjonen fikk deltakerne en guidet omvisning rundt i fabrikklokalene. Det er imponerende å se hvordan produksjonen går «som normalt» selv om det er massevis av folk på omvisning. Mest imponert var nok de fleste var over å se hvor store maskiner som bygges her.

 

Sparer ressurser

Innen prosessintegrasjon reduseres syklustider og oppsett ved å kombinere flere og flere teknologier i ett arbeidsområde. I Pfronten viste DMG MORI hvordan dreiing, fresing, sliping og girskjæring kan utføres i ett enkelt oppsett, samt prosessmålinger for konsistent kvalitetskontroll. Produktivitetsfremmende og fleksible automasjonsløsninger, både for serieproduksjon og maskinering av små batchstørrelser, ble også vist. Maskinprodusenten demonstrerte løsninger for «Digital Transformation» (DX). De gir ekstra støtte for prosessoptimalisering – fra ordreplanlegging og programmering til kvalitetskontroll og dokumentasjon. På bakgrunn av ressursknapphet og klimavernmål bidrar disse tre pilarene til den fjerde, «Green Transformation» (GX).

Energibesparende tiltak på mer enn 30 prosent, ettermontering av automasjonsløsninger og maskinoverhalinger skaper nytt potensial for å øke produktiviteten samtidig som ressursene spares.

 

Verdenspremiere: DMF 400|11

DMF 400|11, sammenlignet med forgjengermodellen DMF 360|11, har verdenspremiere med en X-aksevandring som har økt med 400 mm og 150 mm mer i Z-aksen. Med bevegelser på 4000 x 1100 x 1050 mm tilbyr DMF 400|11 mange muligheter for universell bearbeiding. Den valgfrie skilleveggen, som raskt kan integreres, deler maskineringsområdet i to separate arbeidsområder, slik at komponenter kan spennes opp under maskineringen. Det modulære systemet er supplert med et FD roterende bord for krevende frese- og dreieoperasjoner, noe som gjør DMF 400|11 egnet for prosessintegrasjon og fremdrift av «Machining Transformation» (MX).

 

PH Cell 500

DMG MORI viste mulighetene for maskinell transformasjon ved hjelp av automatisering på husutstillingen med PH Cell 500. Denne innovasjonen utvider serien av modulære paletthåndteringssystemer med en kompakt modell for overføringsvekter på opptil 500 kg. Den er kompatibel med DMU 65, DMU 75 monoBLOCK 2. generasjon og DMU 65 H monoBLOCK. Avhengig av konfigurasjonen av reolmodulene, tilbyr PH Cell 500 plass til opptil 32 paletter. Maksimal emnedimensjon er 500 x 500 x 750 mm.

 

CELOS X

Rundt ti år etter introduksjonen av verdens første app-baserte maskinstyring, fornyer DMG MORI produksjonsteknologien igjen med CELOS X. Målet er å sette Machining Transformation (MX) i kraft og å bane vei for Digital Transformation (DX) for produksjonsbedrifter og servicetilbydere. CELOS X-økosystemet tilbyr en helhetlig løsning for digital transformasjon av produksjon og deres vertikale integrasjon i et selskap. Den omfatter både CELOS Xperience og CELOS Xchange-plattformen. Samspillet mellom disse to elementene muliggjør en omfattende og sømløs digital opplevelse for brukerne.

 

Stor interesse i Norge

- Vi har fått mye oppmerksomhet for våre teknologier fra norske produksjonsbedrifter. De store delegasjonene fra Norge, som hvert år besøker Pfronten er et tydelig bevis på det, men vi ser det også på antall nye forespørsler, igangsatte prosjekter, solgte maskiner og dette er noe som setter oss på kartet også hos en så stor maskinprodusent som DMG MORI. Det kommer flere spennende nyheter fra våre norske kunder i løpet av 2024, og så kan jeg jo si at DMG MORI, i tillegg til betraktelig å øke markedsandelen i Norge innen CNC-maskinering, også er den maskinprodusenten med flest maskiner i Norge innen additiv metallproduksjon, type «powder bed fusion». Følg med på hva som skjer, og velkommen tilbake neste år, inviterer Ramin Safavi.

 

For mer informasjon se: www.dmgmori.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125