23948sdkhjf

Brødrene Midthaug først med ”Zero” stål

Brødrene Midthaug har foretatt store investeringer de siste årene med blant annet nye laserskjæremaskiner og nytt lakkanlegg. Nå er Norges største produsent av trapper, rekkverk og balkonger først ute med å tilby «grønt stål» fra SSAB.

 

I fjor feiret bedriften 75 år og kan se tilbake på en lang historie der kvalitet, teknologiutnyttelse og bærekraftig produksjon har vært i fokus.

Det er drøyt ti år siden Maskinregisteret besøkte Brødrene Midthaug for første gang. Da hadde man nylig investert i sin første rørlaserskjæremaskin fra italienske TTM (nå Bystronic) og var i så måte tidlig med å ta i bruk denne teknologien i Norge.

- Vi så fort fordelene med rørlaserskjæring og erfaringene bidro til at vi i 2020 var i gang med rørlasermaskin nummer to, den gang først i Norge med maskintypen fra Trumpf, forteller Karsten Midthaug, adm. direktør hos Brødrene Midthaug AS.

 

Tidlig ute

Bedriften har det for vane å være tidlig ute. Så tidlig som i 1935 mottok Karsten Midthaug, bestefar til dagens leder, sølvmedalje på varemessen i Kristiansund for «oppfinnelsen» av dørmatter i spunnet stålstreng. Denne dørmatten ble det første av en rekke Midthaug–produkter signert Karsten Midthaug. I dag er Brødrene Midthaug Norges eneste produsent av strekkmetall.

Familiebedriften har alltid vært tidlig ute, eksempelvis ble de for over 50 år siden den lokale brannstasjonen for nærområdet på Kleive. Bedriften har mottatt en rekke utmerkelser opp gjennom årene og var i 2008 først i Norge med å få godkjent de strengeste krav til brannmotstand i ståltrapper (RISEFR 010-0230). Bedriften fikk tildelt den europeiske stålprisen, European Steel Design Awards 2017.

 

Bærekraft og miljø

- Vi ønsker å være en aktør som arbeider for miljøet, en bærekraftig produksjon og er en ansvarlig virksomhet. Derfor er Brødrene Midthaug miljøsertifisert etter NS-EN ISO 14001:2015, sier bedriftslederen, og legger til:

- For å nå våre målsetninger har vi tatt stilling til FNs Bærekraftmål og satt fokus på de målene som er mest relevant for oss og for våre kunder, forklarer Midthaug og viser til de fem viktigste målene bedriften fokuserer på:

Mål 9: Bygge solid infrastruktur og fremme inkluderende og bærekraftige industrialisering og innovasjon.

Mål 11: Gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge, robuste og bærekraftig.

Mål 12: Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre.

Mål 13: Handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem.

Mål 17: Styrke virkemidlene som trengs for å gjennomføre arbeidet, og fornye globale partnerskap for bærekraftig utvikling.

Kan du gi noen eksempler på hva dere konkret har gjort på feltet?

- Vårt fokus på kvalitet leder oss naturlig i bærekraftig retning. Bedriften har en rekke sertifiseringer som viser at vi tar miljø og kvalitet på alvor. Eksempelvis er vi sertifisert i henhold til NS-EN ISO 9001:2015, altså ledelsessystem for kvalitet, noe som betyr at vi har fokus på kvalitet gjennom hele prosessen fra konstruksjon til ferdig produserte, leverte og dokumenterte produkter, løsninger og prosjekter, svarer Midthaug.

 

Miljøfokus gir besparelser

Han forteller videre om hvordan bedriften forsker på korrosjon sammen med SINTEF og at man har gjort mye for å møte strenge krav til kvalitet.

- Vi kan levere overflatebehandling som er godkjent for alt fra innebruk klasse C1 til den strengeste klasse CX, som møter NORSOK standard. Dette mye takket være vår satsing på overflatebehandling; varmforsinking i kombinasjon med pulverlakkering. Her har vi teknisk godkjenning i henhold til EN ISO 12944-2:201 med forventet levetid på mer enn 25 år.

Karsten Midthaug vil vise hvordan man gjør det, og i den store lakkeringshallen står det nye herdeanlegget for pulverlakkering. Her henger det mange komponenter som sakte men sikkert forflyttes inn i anlegget gjennom mange ulike steg.

- Bare forbehandlingsanlegget er 65 meter langt med ti prosess-steg, og det nye herdeanlegget er på nærmere 60 meter, forklarer Midthaug og poserer villig for fotografering.

- Anlegget, som er et lukket system, er betydelig mer miljøvennlig enn det vi tidligere hadde, blant annet har vi senket temperaturen fra 230 til 190 grader, noe som gir energibesparelser på flere hundretusen kilowattimer i året. I tillegg har vi ny belysning som både sparer energiforbruk og som gir bedre arbeidsmiljø. Teknologiinvesteringer gir ikke bare økt effektivisering men også miljø- og kostnadsbesparelser, påpeker Midthaug.

 

Først med Zero stål

Brødrene Midthaug AS er den første produsenten av stålprodukter i Norge som tar i bruk SSAB Zero stål, såkalt grønt stål, levert av Tibnor.

- Vi arbeider med å redusere klimaavtrykk av våre produkter, derfor velger vi SSAB Zero som er laget av resirkulert stål og produsert med fossilfri elektrisitet og biogass, noe som resulterer i stål med praktisk talt ingen fossile karbonutslipp, forteller Midthaug.

 

Fagmiljø og automasjon

Skal man få gode resultater innen miljø og bærekraft må man ha med seg gode medarbeidere mener bedriftslederen.

- For å opprettholde kompetansen, sikre rekruttering og videreutvikle oss må vi satse på nye krefter. Derfor er Brødrene Midthaug AS er lærebedrift innen platearbeiderfaget, sveisefaget, industriell overflatebehandlingsfaget samt lager og logistikkfaget. Det er med på å styrke oss i tider da det er svært vanskelig å få tak i kvalifiserte medarbeidere utenfra, understreker Midthaug, som kan skryte av at Brødrene Midthaug AS ble årets Inkluderende Arbeidslivsbedrift i 2016.

Hvor går veien videre for bedriften?

- Vi er inne i usikre tider med blant annet nedgang i boligbygging i Norge. For å ha flere ben å stå på har vi alltid tilbudt produksjonstjenester, noe vi fortsetter å fokusere på. Dette innebærer at skal vi møte dagens utfordringer med vekslende marked og lite tilgjengelig kvalifisert arbeidskraft må vi investere i automasjon. Selv om vi var tidlig ute med å robotisere sveisingen, vi fikk vår første sveiserobot i 1985, ser vi nå etter flere muligheter for å robotisere og automatisere, svarer Midthaug.

- Kanskje vi blir først ute med noe innen dette feltet, og da kan jo Maskinregisteret komme på besøk igjen, avslutter Karsten Midthaug med et smil.

 

For mer informasjon se: www.midthaug.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.126