23948sdkhjf

Ny fiberlaser og kantpresse til Møre Trafo

For å møte økende etterspørsel og behovet for mer effektiv produksjon har Møre Trafo AS investert i nye tynnplatemaskiner med automasjon fra Amada.

 

Som Skandinavias største produsent av transformatorer og sammensatte transformatorstasjoner har Møre Trafo AS observert en klar og vedvarende økning i etterspørselen etter deres produkter de siste fem årene. Bare de siste tre årene har Møre Trafo hatt en omsetningsøkning på 32 prosent.

Denne økningen i etterspørselen kan tilskrives et behov for å utvide og oppgradere kraftnettverket, for blant annet å støtte elektrifisering av personbiler og ferger, samt en økning i vindkraftproduksjonen. Møre Trafos produksjonsbehov og visjon er klare. Produksjonen må økes og maksimeres.

Eldre laserskjære- og knekkemaskiner hadde ikke den kapasiteten som Møre Trafo ønsket seg. Dermed oppsto behovet for nye maskiner utstyrt med den nyeste teknologien. I tillegg søker det ISO 9001- og 14001-akkrediterte selskapet alltid forbedringer i kvalitet og øko-legitimasjon, samt å forbedre arbeidsmiljøet for sine 177 ansatte.

 

To viktige investeringer

Møre Trafo investerte i en helautomatisert Amada Ventis fiberlaser med ASF II materialtårn og TK EU II for å plukke ferdig detaljer, samt en Amada HRB ATC kantpresse med automatisert verktøyveksler.

Begge investeringene ble gjort for å forbedre produksjonseffektiviteten gjennom høyere prosesseringshastigheter, bedre oppetid og høyere kvalitet for å redusere defekter.

Under salgsprosessen besøkte Møre Trafos ansatte Amada UKs tekniske senter i Kidderminster for å bedre forstå Amadas fiberlaserteknologi. Under dette besøket ble Ventis AJ fiberlaser deres foretrukne maskinmodell.

 

Avgjørende besøk

Fred Alvestad, teknisk sjef hos Møre Trafo oppsummerer det slik:

- LBC-teknikken var grunnen til å velge Ventis fremfor andre lasermodeller. Kuttkvaliteten og hastigheten var viktig, men også den økte påliteligheten med plukking av ferdige detaljer var en fordel for oss.

Under verifiseringsbesøket i Storbritannia ble Amadas sterke automatiseringsområde godt og fullstendig demonstrert.

Kjetil Monsøy, produksjonssjef hos Møre Trafo, forklarer driveren bak behovet for helautomatisering med automatisert plukking og sortering.

- Vi ønsket automatisk fjerning av deler på den nye laseren siden vi allerede hadde en positiv erfaring fra vår Amada-kombi. Vi ønsker rett og slett mest mulig automatisering.

- Skjærte deler bør flyte til knekking så snart som mulig for å øke ytelsen. I tillegg, fordi vi ofte skjærer deler som veier 50 kg, hjelper TK oss med å gjøre produksjonen vår til et bedre sted å jobbe.

Amadas produksjonsovervåkingssystem, V-Factory, var et annet interessant element for Møre Trafo.

- V-Factory er veldig interessant siden det hjelper oss å se hvor bra alt fungerer og det gir en veldig visuell oversikt over produksjonen, forklarer Monsøy videre.

- V-Factory er et nyttig verktøy for å spore problemer og jeg synes det er et flott konsept, legger Christian Hellebostad, driftsingeniør hos Møre Trafo til.

 

Redusert energibruk

For å oppnå høy oppetid, setter Møre Trafo stor pris på støtten de får av Amada Norge.

- Vår eksisterende erfaring fra tidligere samarbeid med Amada Norge gjorde at de ansatte følte seg komfortable med å fortsette dette samarbeidet, fortsetter Hellebostad, og legger til:

- Vi må produsere så mange produkter som mulig, så maskintilgjengeligheten er avgjørende. Pålitelighet og salgsstøtte er derfor veldig viktig. Amada Norge er veldig flinke med ettersalg og hvis noe skjer så er Amada her umiddelbart.

Når denne artikkelen skrives har Amada Ventis-AJ nylig blitt lagt til i maskinparken, og forventningene er allerede høye.

- Produksjon av en av våre deler tok tidligere 25 sekunder. Nå med den nye maskinen tar det bare 15 sekunder. Dette er nesten en halvering av produksjonstid per del. Med tanke på at vi kommer til å produsere mye av denne artikkelen, kanskje rundt 2000 i året, så er besparelsene her alene betydelige. En annen stor fordel er at maskinen bruker vesentlig mindre energi og gass, forklarer Monsøy videre.

 

Raskere produksjon

I forkant av deres fiberlaserinvestering ble en Amada HRB ATC kantpresse installert. Denne hadde stor innvirkning på selskapets produksjon. Grunnbehovet var en større maskin med fire meters lengde. For å øke produksjonen på en mest mulig effektiv måte, vurderte Møre Trafo helt fra begynnelsen kun maskiner med automatisert verktøyskifte.

- Vi gjorde en intern undersøkelse av hvor mye tid operatøren brukte på maskinoppsettet. Etter å ha gjort dette var det veldig enkelt å bestemme seg for å investere i en Amada ATC kantpresse, forteller Christian Hellebostad.

- Hver av våre transformatorer er bygget på bestilling og er skreddersydd. Batchene våre er bare rundt 5-20 og dermed ideelle for automatisering.

I dag, under det automatiserte verktøyskiftet, forbereder vår operatør emnene for neste jobb. Med vår gamle maskin brukte operatørene mye tid på å korrigere vinkler. Nøyaktigheten til den nye maskinen er strålende og denne justeringstiden har blitt kraftig redusert, og det har også tap. Takket være både den automatiske verktøyveksleren og dens platefølger (SF75) er maskinen lettere å jobbe med og operatørene setter virkelig pris på den nye maskinen, legger Monsøy til.

 

Kontinuerlig forbedring

- Vi i Møre Trafo ønsker å kontinuerlig forbedre vår produksjon i fremtiden, forklarer Fred Alvestad, og fortsetter:

- Denne maskinen er en del av flere nye investeringer som vi jobber med. Transformatorene våre blir større på grunn av elbilmarkedet, så vi har tilpasset produksjonen vår slik at den passer de nye størrelsene. Nye maskiner, ny teknologi og mer automatisering er fremtiden for oss i Møre Trafo, og vi gleder oss over den økte kapasiteten det gir oss, avslutter Fred Alvestad.

 

For mer informasjon se: www.moretrafo.no og www.amada.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125