23948sdkhjf

Braksuksess for Robotforum 2023

Da NFEA tok imot 130 deltakere på årets Robotforum på Sola var forventningene høye. Forrige arrangement ble en suksess, men årets Robotforum fikk om mulig enda bedre skussmål.

 

NFEA treffer igjen godt med sitt brede program under årets Robotforum som ble holdt på Scandic Stavanger Airport hotell. Foreningen viser med tydelighet at robotisering finnes i de fleste bransjer og at bruken av roboter medfører flere fordeler, ikke kun som effektiviserende maskiner men også som erstatning for manglende arbeidskraft og som en måte å rekruttere ungdom til yrker som før var belastende på ulikt vis. Moderne roboter er vesentlig enklere å ta i bruk nå enn for bare noen få år siden, og dagens teknologi åpner for at nær sagt «hvem som helst» kan betjene en robot.

Etter at foreningens leder Karin Sundsvik stolt kunne åpne Robotforum 2023 kom første foredragsholder på podiet. Møteleder var Svein Ivar Sagatun fra Equinor ASA. Fra Norsk Industri viste Sindre Finnes det store bildet hva angår Norges produksjon i ulike sektorer, handel med utlandet og hvilke utfordringer Norge møter i tiden fremover innen blant annet energisektoren, mangel på fagfolk og hvordan vi skal løse bærekraftmålene landet har forpliktet seg til.

 

Suksess med mobile roboter

Daglig leder i Robotic Innovation, Annette Anfinnsen, viste frem et eksempel på en produksjonsbedrift som har tatt steget ut i robotalderen. Haugstad møbelfabrikk har robotisert en del av virksomheten med gode resultater og deler sine erfaringer med konkurrenter og andre. Med mobile roboter har Haugstad blant annet oppnådd bedre vareflyt og bedre HMS. Selskapet produserer i Norge og har flere internasjonale kunder.

 

Fordeler med roboter

Pål Kristensen fra Nordic Unmanned presenterte droneaktivitet som en tjeneste. Han viste hvordan droner kan spille en viktig rolle innen vareforflytting på et begrenset område, eksempelvis i et havneområde. Effektiv bærekraftig vareflyt var stikkord han benyttet.

Fra Cognite stilte Stein H, Danielsen som snakket om bruk av roboter og droner som datainnsamlere. Han viste blant annet til at fordelene ved robotisert datainnsamling kan gå raskere og sikrere enn om den samme jobben skal gjøres av mennesker.

 

I pausene var det stor aktivitet i utstillingsområdet like utenfor møtelokalet. Her stilte følgende bedrifter ut: JF Knudtzen AS, Pepperl+Fuchs AS, KUKA Nordic Norway, Smartshift Robotics AS, Omron Electronics Norway AS, RobotNorge AS, Butler Solutions AS, Kameleon Robotics AS og Robotic Innovation AS. Roboter og tekniske løsninger ble demonstrert og diskusjonene gikk livlig. På slutten av dagen var det tid for bedriftsbesøk.

 

Bedriftsbesøk

Bent Myrdahl fra Q-Meieriene AS og Kenneth Nilsson fra RobotNorge AS fortalte om hva Q-Meieriene har gjort innen automasjon og robotisering de siste årene. Dette i forkant av bedriftsbesøket.

Tilsvarende fortalte Inge Brigt Aarbakke, bedriftseier av Aarbakke AS, om hvilke tiltak maskineringsbedriften på Bryne har gjort den siste tiden. Aarbakke har ansatt en robotspesialist som har som oppgave å robotisere «alt som kan robotiseres».

Etter lunsj ble Robotforum-deltakerne busset til Q-Meieriene og Aarbakke AS for å se hva disse bedriftene har gjort innen automasjon og robotisering. For Q-Meieriene har det vært en stor satsing med 40 millioner investert i palleteringsroboter, banesystemer og heiser, helautomatisk reolsystem og selvkjørende roboter, alt levert av RobotNorge AS.

Hos Aarbakke har robotiseringen startet i det små, med økt innsats over tid. Vi fikk se ulike robotløsninger knyttet til mating av verktøymaskiner, men også hvordan Aarbakke har utviklet sin egen robotiserte trådbaserte additive produksjon. Nå bygges det en helt ny fabrikk som skal stå ferdig om et til to år, og her vil automasjon og robotisering være sentralt.

- Vi skal, så langt det lar seg gjøre, robotisere og automatisere alle oppgaver der menneskene kun flytter på ting. Våre folk er så verdifulle at de skal få utnytte sine ferdigheter på andre måter, sa Inge Brigt Aarbakke.

Han viste også frem det digitale systemet selskapet har bygget opp over mange år og som enkelt kan beskrives som «smart fabrikk».

 

Robotisert rørsveising i verdensklasse

Robotforum dag to startet med en sesjon om sveising med flere innlegg, blant annet av møteleder Gabor Sziebig i SINTEF Manufacturing AS, Lars Kjelling og Emil Nissfolk i Kameleon Robotics AS samt Ben Liu i Kaefer Energy og Arve Martinsen i Kaefer Blu.

Fra Fabtech AS stilte Gert Chr. Strindberg som fortalte om hvordan selskapet hadde utviklet robotisert rørsveising i «verdensklasse» og alle de fordeler det har medført.

 

Additiv produksjon

Linn Danielsen Evjemo, i SINTEF Ocean AS og NTNU, viste hva som er mulig med bruk av robotisert trådbasert additiv produksjon. Hun viste hvordan sveiselaboratoriet hos SINTEF har benyttet teknologien til å fremstille komponenter med overheng og inviterte bedrifter til å benytte seg av SINTEF sine tjenester.

 

Digitalisering fra A til Å

Morten Bjelland hos Leirvik AS presenterte automatisert produksjon i en «Engineering to order»-bedrift. Med 50 millioner investert kunne Leirvik vise til hvordan man med digitalisering, automasjon og robotisering kan bli mer lønnsom og bærekraftig fra 3D-modell til ferdig produsert produkt.

 

Vel blåst

Etter lunsj snakket møteleder Lars Tingelstad fra NTNU om Robotprogrammering – I dag og i fremtiden. Han ble etterfulgt av Sigmund Hennum Høeg fra NTNU som snakket om «Large Language Models for Robotics». Svein Olav Hegerland fra Bouvet Norge AS presenterte hvor smidig programvare for autonome roboter har blitt.an ble etterfulgt av HH

Etter pausen kom ny møteleder; Tord Ytterdahl fra RobotNorge AS som viste hvilke valgmuligheter man har ved investering i robotisert produksjon. Fra Momek Robotics AS stilte Torbjørn Moi og Rolf Skogvold som fortalte om hvordan Momek driver innovasjon innenfor robotisering i smelteindustrien. Selskapet forventer internasjonal eksportsuksess med sine løsninger rettet mot prosessindustrien.

Siste taler ut var Asbjørn Eilertsen fra Automasjon & Sikkerhet AS som informerte om maskinsikkerhet, et nytt maskindirektiv og en ny robotstandard.

For erfarne og nybegynnere innenfor robotisering viser NFEA at Robotforum er en viktig møteplass for industrien og andre aktører som tar i bruk robotteknologi. Foreningen har i tillegg til det årlige Robotforum også ulike kurs innen robotisering og automasjon.

 For mer informasjon se: www.nfea.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093