23948sdkhjf

Nye muligheter for Altimo - satser på rørlaserskjæring

Altimo forsyner, som komplett leverandør, hele kjeden fra konstruksjon til komplette produkter med teknologiene vannskjæring, laserskjæring, kantpressing og sveising. Siden årsskiftet har det også vært en rørlaser i huset, noe som har åpnet store nye muligheter.

 

Altimo er i dag en komplett plateleverandør av alt fra mindre, enkle detaljer og små serier til masseproduksjon av komplette komposittprodukter i de fleste materialer.

- Rørlaserskjæring har vært en drøm lenge, sier Håvard Lökaas, adm. direktør i Altimo, og fortsetter:

- Det at vi, fra å starte selskapet i 2018 og allerede nå, har vår egen rørlaser, føles ekstremt bra. Nå er vi komplette.

 

Avansert maskin

Maskinen, som er en TruLaser Tube 7000 fiber fra Trumpf, ble installert i desember 2022. Altimo gikk «all in» i valget av rørlaserskjæremaskin.

- Vi hadde veldig lyst til å satse stort, og gjorde dermed en stor investering direkte med en maskin som håndterer rør og profillengder på 6500 mm, har en effekt på 6 kW og så tok vi med alle alternativene vi kunne få, forteller Håvard.

TruLaser Tube 7000 utnytter styrken til solid-state laseren optimalt, og genererer korte bearbeidingstider for et bredt spekter av rør og profiler av høyeste kvalitet. Den takler en diameter på opptil 254 mm, tykkelser opptil 10 mm i konstruksjonsstål.

Sammenlignet med konvensjonell rørskjæring, erstatter rørlaseren en rekke arbeidstrinn. Rørlaserskjæremaskinene har alle prosessene for rør og profiler og erstatter de konvensjonelle metodene som saging, fresing, gjenging eller boring.

– Alle som har kuttet rør er velkommen til å komme hit og se hva vi kan tilby takket være denne maskinen. Vi kan nå ikke bare tilby utrolig rask rørlaserskjæring, men en rekke konstruksjoner kan også bygges direkte inn i røret, sier Håvard.

 

Mye kapasitet igjen

Altimo leverer deler til møbel- og byggebransjen som eksempelvis bordben, trapper og rekkverk.

– Nå i starten har vi kuttet mye aluminium som stativ og teltstenger. Men i dag er det bare fantasien som setter grenser for hva vi kan gjøre med den nye teknologien, mener Håvard.

Rørlaserteknologi har åpnet for et mangfold av muligheter for mekaniske konstruksjoner hvor man ofte kan redusere antall komponenter i en ramme ved å bygge løsninger direkte inn i røret.

– Det beste med rørdesign er at det sparer tid, reduserer dreiemoment og alt dette i en og samme maskin. Det øker produktiviteten betraktelig, sier Håvard.

 

«Uendelig muligheter»

Takket være robust design og intelligente funksjoner tar maskinen seg automatisk av mange oppgaver på egen hånd. Funksjonene sparer tid, unngår feil og holder høy detaljkvalitet som kan håndtere de toleransene som oppstår ved rørskjæring, noe de ansatte i Altimo setter stor pris på. Et eksempel er gjenge- og borefunksjonen, som er unik for Trumpf. Allerede når detaljene er laserkuttet kan delene klargjøres med gjenger og hull som også har perfekt passform før for eksempel sveising. Ingen måling av delene er nødvendig. En annen funksjon Håvard er svært fornøyd med er Bevel Cut, som muliggjør skjæring av skråsnitt på opptil 45° av meget høy kvalitet.

– Denne toppmoderne maskinen åpner mange nye dører for 2- og 3D-produksjon av detaljer der mulighetene nå er uendelige for oss, uttaler Håvard.

 

«Alene» i nord

Altimo holder til i Mo i Rana og leverer til kunder både nasjonalt og internasjonalt. I dag er det sju ansatte i Altimo og bedriften er relativt alene om å tilby ren rørlaserskjæring i Nord-Norge. Så nå med den store tilgjengelige kapasiteten, leter de ikke bare etter nye kunder, men også operatører.

Den opprinnelige ideen til Altimo var egentlig å selge vannskjæremaskiner som et agentur. De hentet inn en demomaskin for å lære seg den, men ganske raskt ble det kjent blant Altimos kunder at de drev med vannskjæring og stadig flere jobber sildret inn.

- Så vi endret fokus og ble leverandør av detaljer i stedet for vannskjæremaskiner. Så investerte vi i en 2D laserskjærer i 2019, som ga oss et skikkelig løft, ler Håvard.

Altimo ble ganske raskt klar over hvor mye det er å gjøre når man tilbyr en komplett produksjon, noe som fører dem til en større investering, dels med en investering i kantpresse og senere rørlaseren, men også et nytt samarbeid.

– Sammen med vår strategiske interne partner, Grotnes Steel siden 2021, styrker vi ytterligere vår posisjon som en komplett leverandør innen skjæring, sier Håvard.

De to selskapene håndterer sammen alt fra skjæring i tynnplater til skikkelig røft materiale. Med Grotnes plasma- og vannskjæring når de henholdsvis 10 og 1500 mm.

– Dette samarbeidet gjør at kunden får den mest optimale teknologien for akkurat sitt produkt. Vi kan levere alt fra skreddersydde løsninger til masseproduserte, avslutter Håvard Lökaas.

 

For mer informasjon se: www.altimo.no og www.grotnes.no og www.pantronic.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109