23948sdkhjf

Tapt verktøy er lik tapt tid

God lagerstyring fører til en mer lønnsom og mer bærekraftig produksjon. Det melder Sandvik Coromant i en pressemelding.

 

Det tidligste eksemplet på en salgsautomat går helt tilbake til det første århundret, da den greske ingeniøren Hero Alexandria laget en slags myntautomat for hellig vann. I de hellige templene sørget oppfinnelsen for at borgerne ikke fikk mer enn den riktige mengden hellig vann. Selv om salgsautomater er blitt mer sofistikerte etter dette, er grunnprinsippet det samme — å gi strømlinjeformet, øyeblikkelig tilgang til varen brukeren trenger. Her forklarer Andreas Nyberg, CoroPlus Tool Supply-spesialist ved Sandvik Coromant, hvordan programvaren og maskinvaren for verktøyautomater kan øke verkstedets lønnsomhet, produktivitet og bærekraft.

 

Går «under radaren»

I mange produksjonsbedrifter blir inntil 60 prosent av lagerbeholdningen aldri brukt, mens cirka 15 prosent av jobbene blir forsinket på grunn av manglende verktøy. I tillegg kan operatører bruke så mye som 20 prosent av arbeidstiden til å lete etter tapte verktøy. Disse resultatene, som bygger på Sandvik Coromants egen forskning, beviser én ting: Manglende analyse av verktøylogistikken presser opp kostnadene for bedriften.

Selv i svært konkurransedyktige og teknisk avanserte anlegg blir problemer med lagerstyring ofte ikke tatt alvorlig, og de faktiske kostnadene på grunn av feilplasserte verktøy går under radaren. Men kan noe så enkelt som en salgsautomat, en oppfinnelse fra det første århundret, være løsningen for å oppnå bedre verktøystyring?

 

Dårligere oversikt, lavere produktivitet

Uansett størrelse må et maskinverksted alltid være forberedt på å arbeide raskt og kostnadseffektivt. Maskineringsdeler til ulike industrier, i en stadig større portefølje av materialer, trenger et bredt utvalg av tilgjengelige verktøy. En annen kompliserende faktor er serieproduksjon av spesialprodukter, ettersom et økende antall produsenter fremstiller spesialprodukter i større skala. Å få gjort de riktige tingene til rett tid og få plassert dem der de trengs innebærer enda større press på maskinoperatører til å arbeide med strammere toleranser og sørge for hurtige skift av verktøy og holdesystemer. Det er helt avgjørende å ha tilgang til de riktige verktøyene til rett tid.

Mye kan gå galt på grunn av dårlig lagerstyring. Dårlig eller ingen oversikt over verktøyene på verkstedgulvet, og hvor disse verktøyene er plassert, kan føre til anlegg med for stor lagerbeholdning. Eller det kan føre til lagermangel, hvis lagerbeholdningen er tom når et bestemt verktøy trengs mest. Andre uheldige virkninger er problemer med å måle verktøyytelse og høyere kostnader til lagerstyring og ordrebehandling. I siste instans har alle disse problemene følgende konsekvenser: Maskiner uten riktig verktøy stopper opp, og anlegget opplever uventet nedetid, som egentlig kan unngås. Tid er penger.

For stor eller liten lagerbeholdning skyldes hovedsakelig menneskelige feil. Hvis verktøy ikke settes tilbake på plass i de riktige skapene eller blir liggende igjen strødd rundt på verkstedgulvet, er det umulig for operatørene vite om verktøylageret deres er tomt. Noen ganger kan de som arbeider på verkstedgulvet bidra til overfylling ved å bruke nye verktøy uten at dette er nødvendig. Hvis for eksempel en oppgradert versjon av det nåværende verktøysystemet blir tilgjengelig, kan produsenter automatisk ta i bruk den nye versjonen uten å ta hensyn til det nåværende lageret med feilfrie, men bare litt eldre verktøy.

 

Lagerstyring går digitalt

Anskaffelse av nødvendig utstyr, slik som verktøyautomater, kan være et viktig tiltak for enkelte produsenter som mangler tilstrekkelig fysisk areal til lagring av verktøyene sine. Men, for å oppnå en fullt optimert og digitalisert lagerstyring vil dette bare være et først skritt i riktig retning. For å bringe salgsautomater opp til et nivå, som ligger himmelhøyt over den aller første automaten for hellig vann, må maskinverksteder utstyre verktøyskapene sine med et alternativ til manuell lagerstyring.

Sandvik Coromants CoroPlus Tool Supply kombinerer maskinvare og programvare for verktøyoppbevaring for å automatisere bort mange av de vanligste problemene knyttet til verktøystyring. Programvaren holder rede på alle registrerte verktøy i verktøybeholdningen, viser lagertilgjengelighet, høykostnadsområder og hvilke verktøy som hentes av hvem og til hvilken maskin.

Denne programvaren kan gjøre operatørene i stand til å hente og returnere verktøy på en ryddig måte, samtidig som den styrer lageroppfylling og vedlikehold av lagerbeholdningen. Dette ved at bruken av verktøy på verkstedgulvet sender data til styrings- og administrasjonsenheten i programvaren for å støtte kostnadssporing, oppdragsplanlegging og innkjøpsadministrasjon.

På et praktisk nivå styrer programvaren også maskinvareløsningene for verktøylogistikken. Dette kan enten være åpne hyller, skuffer med lokk, eller verktøyautomater med spiral, avhengig av hvilket kontrollnivå som kreves. Hyllene og skuffene kan inneholde store mengder verktøy som brukeren kan velge mellom, mens spiralene gir tilgang til ett verktøy om gangen.

 

Slankere og grønnere

Automatprogramvaren gir produsenter et alternativ til manuell styring, slik at de slipper nedetid når det er lite tid å gå på. Arbeiderne kan spore verktøybeholdningene fra et nettbrett eller en annen smartenhet og deretter overlate til programvaren den automatiske bestillingen og etterfyllingen av verktøybeholdningen når dette trengs. Dermed blir innkjøperne ikke lenger belastet med unødvendige papirer, slik det kreves ved manuelle bestillinger.

Ettersom operatørene da aldri mangler verktøyet de trenger, og ikke har for mange av verktøy de ikke trenger, unngår man at maskinene må stoppes på grunn av verktøymangel. Og, i tillegg til at god lagerstyring skaper et mer lønnsomt og produktivt arbeidsmiljø, har god lagerstyring også en annen fordel. Den bidrar til å gjøre maskinverkstedet mer bærekraftig.

Automatisering av lagerstyring betyr at bestillingene hentes fra ett sentralt sted, i stedet for å bygge på forespørsler fra flere operatører, som kan sette opp flere verktøybestillinger i løpet av en og samme uke. Verktøyforsendelsene kan derfor også reduseres og optimeres til én enkelt forsendelse, og kjøpeordrene kan samles slik at et nytt parti verktøy ankommer én gang i uken i stedet for hver eneste dag.

I tillegg kan automatisert verktøyforsyning også administrere oversikten over overhaling og resirkulering av brukt verktøy. Hvis vi som bransje fortsetter å forbruke verdens begrensede ressurser på en ikke-bærekraftig måte, vil vi slippe opp for materialene vi trenger for å fremstille massive hardmetallverktøy. Anslåtte gjenværende reserver av for eksempel wolfram er rundt syv millioner tonn, eller 100 års forbruk. Med en arbeidsflyt som automatisk sender brukte verktøy til resirkulering, kan det å gjennomføre tiltak for en mer bærekraftig praksis, bli enklere for sluttbrukeren.

 

Mer kostnadseffektivt

I tillegg til at det blir enklere å gjennomføre en mer strømlinjeformet resirkulering, kan lagerstyringsprogramvaren sørge for at kundene tilbys overhalte verktøy i stedet for helt nye. For det første koster disse verktøyene ofte halvparten av helt nye verktøy, og i tillegg betyr overhalte verktøy at ett enkelt verktøy kan brukes tre ganger før det må resirkuleres. Operatører kan legge inn overhaling i lagerstyringsprosessen, sende brukte verktøy til overhaling, og få dem sendt tilbake for gjenbruk.

Akkurat som Heros salgsautomat brukes dagens salgsautomater til å strømlinjeforme lagerstyringsprosessen og skaffe brukerne det utstyret de trenger på en mer effektiv måte. Men, i dag kan de også gjøre så mye mer. Sandvik Coromant har vist at brukere av CoroPlus Tool Supply-programvaren kan øke maskinbruksandelen til 95 prosent mot 50 prosent hvis de ikke bruker lagerstyringsprogramvare. Riktig maskinvare og programvare til verktøystyringen handler ikke bare om å holde verkstedet rent og ryddig. Bruk av lagerstyringsprogramvaren gjør produksjonsmiljøet slankere, grønnere og mer kostnadseffektivt.

 

For mer informasjon se: www.sandvik.coromant.com

Kilde: Sandvik Coromant

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141