23948sdkhjf

Effektiv maskinering med Lang Technik

Med stort fokus på innovasjon og produktutvikling søker den tyske produsenten av automasjon- og oppspenningssystemer – Lang Technik GmbH - å optimalisere omstillingstid og automatisere CNC-maskiner. Her kan du lese hvordan.

 

Maskinregisteret er med den norske forhandleren Duroc Machinetool til Tyskland for å besøke Lang Technik, en av markedets ledende produsenter av oppspenningssystemer. Her blir vi mottatt av Tobias Farr, globalt salgsansvarlig hos Lang Technik.

Vi er ved opplærings- og teknologisenteret i Neuhausen, ikke langt unna flyplassen i Stuttgart.

- Vårt opplærings- og teknologisenter, som ligger i vårt tidligere hovedkontor i Neuhausen, har et treningsrom for individuelle eller gruppetreninger, samt velutstyrt maskineri med våre nyeste automasjonssystemer. Det skaper perfekte forhold for å oppleve hele Lang-produktspekteret live og på nært hold, forteller Tobias Farr.

Hele året brukes opplæringssenteret av kunder, salgspartnere, fagskoler eller master- og teknikerklasser. Takket være praktiske transportforbindelser og nærheten til Stuttgart lufthavn, samt A8 Autobahn, er trenings- og teknologisenteret, ifølge Farr, ideelt egnet for en kort, men effektiv workshop om emnene nevnt ovenfor.

 

Tidlig med 5-aksemaskinering

Lang Technik ble etablert i 1982 og startet som en underleverandørbedrift. Ganske raskt etter ble det klart at det var behov for bedre posisjonerings og fastspenningssystemer enn det som var tilgjengelig den gang. Dermed ble det satset stort på å lage de beste oppspenningsløsningene, og i dag består bedriften av 150 ansatte som i 2022 omsatte for 40 millioner euro. 65 prosent av produksjonen eksporteres, og alt produseres i Tyskland.

- Vi er fremoverlent og det at vi kun har 10 ansatte i produksjonen som betjener 40 CNC-maskiner sier en hel del om hvor vi befinner oss, uttaler Farr.

Han mener mye av suksessen bunner i en tidlig satsing på 5-aksemaskinering.

- Vi maktet å se fremover, forutse hvilken retning maskineringen ville ta. Stort fokus på å utvikle løsninger til 5-aksemaskinering er definitivt noe vi har høstet erfaringer og resultater av, mener Farr.

 

Tre hovedområder

Lang Technik utvikler og produserer i all hovedsak tre produktområder; 0-punktsystem, oppspenning og automasjon.

- Et av våre sterkeste produkter er produktserien MakroGrip, som er oppspenning for femsidig 5-akse maskinering. Dette er raskt og enkelt å bruke for oppspenning opptil 810 mm standard, og maksimalt opptil 2000 mm, forklarer Farr, og fortsetter:

- Det andre produktområdet er Quickpoint nullpunktsystem. QuickPoint er  et posisjonerings og vekslingsystem mellom maskinbord og maskinstikke/arbeidsstykke.

QuickPoint er preget av et stort spekter av variasjoner og gir en løsning for nesten alle verktøymaskiner når det kommer til tidsbesparelser for oppsett og minimering av nedetider. Rund, rektangulær eller firkantet i form, for enkel eller flere innfestinger, kan den brukes universelt i vertikale og horisontale bearbeidingssentre, på 3- og 5-akse bord og på 4. akse eller flersidige kuber.

Det tredje  produktområdet er automasjon. Her har Lang sitt eget patenterte system; RoboTrex. Dette er et komplett system for automasjon og robotisering som kommer i to versjoner.

RoboTrex 96-automatiseringssystemet har maksimal lagringskapasitet på 64 stikker/paletter og emnevekt på opptil 25 kg eller 45 kg. Dette dekker alle behov fra stykkproduksjon til større serier.

- Det er fleksibelt og enkelt å bruke og tilbyr et utmerket kostnad-nytte-forhold. Systemet benytter fleksible automatiseringsvogner som oppbevaring for stikkene, Vognen kan fylles/lades med nye emner off-line, og muliggjør rask omstilling av systemet uten maskinstans, forteller Farr.

Automatisert griperskifte tillater også bruk av alle RoboTrex 52 automasjonskomponenter. RoboTrex 52 automasjonssystem har maksimal lagringskapasitet på 168 stikker/paletter og emnevekt på opptil 12 kg.

- Takket være den intuitive betjeningen, og det forhåndsinnstilte systemet, er ingen robotkunnskap nødvendig, noe som holder treningsinnsatsen på et minimum og ikke krever spesialisert personell, understreker Tobias Farr.

 

Automatisk emneveksler

Tobias Farr viser rundt på demo- og opplæringssenteret i Neuhausen. Her er det stilt ut bedriftens produkter og løsninger. Han forklarer hvordan de ulike løsningene fungerer og fordelene ved å bruke Lang oppspenningsteknikk i produksjonen.

- Vi startet med fokus på løsninger vi selv hadde behov for, og la listen ekstremt høyt. I dag utfordres vi i tillegg av krevende kunder over hele verden. Det gir oss de beste forutsetningene til å utvikle nye effektive og lønnsomme produkter, bedyrer Farr og legger til:

- Se bare på denne spennende løsningen – Haubex – automatisk emneveksler som benytter en eller flere av plassene i maskinens verktøymagasin til å oppbevare et emneveksleverktøy. I praksis får man enkelt automatisk emneskifting uten installering av robot eller andre eksterne løsninger.

 

Produserer i demosenteret

Vi forflytter oss fra showrommet til maskinhallen i demosenteret. Her står det to robotiserte maskineringssentre som er i drift.

- Her kan kundene komme med sine råemner og testkjøre sine produkter, både med tanke på optimal oppspenning og produksjonsprosesser, men også for å finne beste mulige automasjonsløsning, forklarer Farr og viser hvordan det foregår.

- På toppen av disse vognene plasseres ferdig oppspente emner i stikker. De plasseres ut fra størrelse eller fysisk geometri slik at roboten kan gripe hver enkelt stikke for innsetting i CNC-maskinen. Ferdig maskinert del plasseres tilbake til sin opprinnelige plass når delen er ferdig. Nå ser du vårt patenterte RoboTrex-system i praksis. Vognene her i demosenteret er manuelle men kan enkelt byttes om til automatiske mobile roboter. For ordens skyld er komponentene du her ser våre egne. Automasjonsgraden og hvor enkelt det er å omstille kan ikke bedre demonstreres enn at vi faktisk lager våre egne komponenter akkurat her, mener Farr.

 

Alltid utvikling

Tobias Farr snakker ivrig når han viser hvordan de to robotiserte cellene kan omstilles, igangsettes og bytte emnesorter.

- Vi hos Lang Technik har hånden på rattet hele tiden. Det er spennende og givende, for vi holder på med kontinuerlig utvikling og nye produkter ser dagens lys, gjerne med påfølgende patentering. Se bare på dette nyttige verktøyet – Clean-Tec – sponvifte. Dette plasseres i verktøymagasinet og maskinen kan hente det frem for å blåse ren deler og fjerne spon uten å åpne maskindøren. Det er vi som utviklet originalen, understreker Farr.

 

Høy automasjonsgrad

På ettermiddagen reiser vi til Holzmaden for å se hvordan Lang-produktene utvikles og produseres. Her jobber det overraskende få personer i produksjonen.

- Vi driver jo innen produksjon og automasjon, så det skulle bare mangle om ikke vi kan gå foran med et godt eksempel, sier Farr og viser oss rundt.

Det er kun ti ansatte til å drifte mer enn 40 CNC-maskiner. Her er det mye å lære for dem som kommer på besøk.

- Ja, våre kunder er naturligvis velkommen til å se hvordan vi utvikler og fremstiller produktene, vi er stolte av det vi får til og vil mer enn gjerne bidra til at også våre kunder får suksess, inviterer Tobias Farr.

 

For mer informasjon se:www.durocmachinetool.no  og www.lang -technik.de

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141