23948sdkhjf

Stabil aktivitet i industrien i desember

DNB PMI, justert for normale sesongsvingninger, avtok med 1,1 poeng til 50,0 i desember. Det peker mot uendret aktivitet fra november til desember.

 

Et veid gjennomsnitt av indeksene for produksjon, nye ordre og sysselsetting gikk ned 0,8 poeng til 49,8. Indeksen for leverandørens leveringstid avtok til 51,1, noe som er lavere enn et langsiktig gjennomsnitt.

 

Indeksen for lager av innkjøpte varer falt videre i desember. Indeksen for innkjøpspriser falt med 9,2 poeng til 66,3, den laveste indeksen på to år. Det ble rapportert om prisvekst på mange varer, blant annet næringsmidler og strøm. Det var også produkter som hadde falt i pris, blant annet en rekke råvarer og transport. 79 bedrifter svarte i undersøkelsen i desember.

 

Produksjon

Produksjonsindeksen falt med 1,1 poeng til 50,0 i desember, som indikerer uendret nivå på produksjonen.

 

Ordre

Indeksen for nye ordre falt med 0,2 poeng, til 48,1 i desember. Der ordrene var delt inn etter hjemme- og eksportmarked var det oppgang på henholdsvis 0,9 og 2,5 poeng.

 

Sysselsetting

Sysselsettingsindeksen avtok med 1,5 poeng til 52,1 i desember, men er fortsatt litt høyere enn indeksens langsiktige gjennomsnitt.

 

Leverandørenes leveringstid og lager

Indeksen for leverandørenes leveringstid falt med 4,3 poeng til 51,1 i desember. Det er fortsatt en indeks som betyr økt leveringstid, men indeksen er lavere enn vanlig. Økt leveringstid er normalt assosiert med høy aktivitet, men kan også for eksempel skyldes leveringsproblemer. Lagrene av innkjøpsvarer gikk ned med 2,1 poeng til 50,1 i desember. Normalt antas det at lavere lagre reflekterer høyere etterspørsel. Lagernedgang bidrar dermed til en høyere totalindeks.

 

For mer informasjon se: NIMA

Kilde: NIMA

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.157