23948sdkhjf

Samarbeidende produksjon for mer digitalisert industri

Sandvik Coromant var vertskap for en konferanse om utviklingen av ISO-standarder. Målet er å få til et samlet miljø som kan utnytte det store potensialet innen digitalisering.

 

I juni 2022 arrangerte Sandvik Coromant et fire dagers møte om utviklingen av ISO-standarder på Sandvik Coromant Center i Sandviken, Sverige. Arrangementet var åpent for deltakere fra ulike grener av metallskjæringsindustrien og fokuserte på hvordan flere digitale standarder, som Sandvik Coromant har bidratt til å utvikle, kunne få i stand et samarbeidende arbeidsmiljø på tvers av digitale maskineringsplattformer og frigjøre det fulle potensialet ved digital produksjon.

 

Live demonstrasjon

Arrangementet gav representanter for maskinindustrien fra hele verden en anledning til å møtes, utveksle erfaringer og få førstehånds innsikt i standarder for digital produksjon og eksempler på hvordan disse kunne implementeres. Deltakerne inkluderte Scania fra Sverige, Seco Tools, Sandvik, SIS, Chalmers og KTH, TDM Systems, Zoller og Walter Tools fra Tyskland, Boeing Company, Lockheed Martin, STEP Tools, Mastercam og NIST fra USA og ETRI og KRISO fra Korea.

Deltakerne fikk være med på live demonstrasjoner fra Sandvik Coromant, Zoller, Mastercam, TDM Systems, CRIBWISE og STEP Tools for å vise i hvor stor grad standardene kan forenkle sammenkoblede, samarbeidende produksjonsprosesser.

 

Stort marked

Det er definitivt på tide å vurdere digitale standarder. Ifølge MarketsAndMarkets verdsettes det globale markedet for digitale tvillinger til USD 3,1 milliarder i 2020, og det forventes å nå USD 48,2 milliarder innen 2026. Dette er en forventet årlig vekst på 58 prosent. Måten produsenter utvikler, implementerer og arbeider med maskinering på, er i endring, med like mye aktivitet i den digitale som i den fysiske verden. Som veiledning om best praksis ved tilnærming til nye teknologier, eksempelvis digitale tvillinger, har ISO-komiteen for industrielle data utviklet nesten 800 standarder. Disse dekker styring av produkters livssyklus for alt fra energi- og luftfartsindustrien til vanlige husholdningsprodukter.

 

Raskere, mer effektiv og bedre

Særlig har komiteen arbeidet med å utvikle flere standarder som støtter bruken av prosessdata i produksjonsprosesser. I flere tiår har Sandvik Coromant benyttet sin ekspertise til utvikling, brukstilfelletesting og evaluering av disse standardene. De inkluderer ISO 23247, ISO 10303 (STEP) og ISO 13399.

ISO 23247 støtter skapingen av digitale tvillinger for flere elementer innen komponentfremstilling, inkludert delen som produseres, maskineringskrav (CAD), produksjonsprosess (CAM) og det nødvendige utstyret, slik som maskinverktøy, skjæreverktøy og delehåndteringsenheter. Bruk av digitale tvillinger i produksjonssystemer bidrar til en raskere og mer effektiv fremstilling av bedre produkter og mer effektiv bruk av utstyret.

 

ISO-standarder er avgjørende

ISO 10303-238 (AP238), kjent som STEP-NC-standarden, utfyller ISO 6983 M- og G-kodestandarden med et assosiativt språk som kobler CAD-konstruksjonsdata som brukes til å bestemme maskineringskravene for en operasjon, sammen med CAM-prosessdata som oppfyller disse kravene. I tillegg er ISO 10303-242 (AP242) en altomfattende standard for styring av 3D-konstruksjonsmodeller. Endelig tilbyr ISO 13399 støtte gjennom utveksling av skjæreverktøydata.

- Vi har arbeidet med ISO-komiteen i mange år, alltid med kundene våre i tankene, forteller Helen Blomqvist, adm.dir. for Sandvik Coromant, og fortsetter:

- Vi tror digital omforming av bransjen er for alle, og at arbeidet vårt med disse standardene bidrar vesentlig til å dele kunnskap og best praksis. Det handler om å forme fremtiden til metallskjæring sammen, og ISO-standardene vil være en avgjørende hjelp for kundene både i dag og i fremtiden.

 

Er løsningen

Dette arrangementet utgjør bare en del av Sandvik Coromants digitale agenda.

- Konferansen i juni førte til mange fruktbare samtaler. Vårt mål er å gi hele vårt globale nettverk av partnere og kunder informasjon og kunnskap om hvor viktige disse standardene er, og understreke hvordan de kommer til å påvirke neste generasjon produksjonsprosesser. De er ikke bare en rettesnor, de er selve løsningen for Industri 4.0, understreker Bengt Olsson, produktinformasjonsekspert ved Sandvik Coromant.

 

For mer informasjon se: www.sandvik.coromant.com

Kilde: Sandvik Coromant

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125