23948sdkhjf

PE Bjørdal investerer og digitaliserer

Det satses på fremtiden hos PE Bjørdal i Hovdebygda. Investeringer i bygg, maskiner og digitalisering skal sikre økt konkurransekraft og lønnsom drift.

 

PE Bjørdal AS ble etablert i 1907 og er med sin 115 års historie en av hjørnestensbedriftene i Ørstasamfunnet. Bedriften er kanskje mest kjent for sine løsninger innen fiskeri og oppdrettsnæringene, men den innovative vestlandsbedriften beveger seg også innenfor bygg-konstruksjon og annen industri.

- I de siste tre årene har PE Bjørdal gjort store investeringer i ny teknologi for modernisering av produksjonsprosessene. En unik integrasjon tillater en lean prosess ikke bare i produksjon, men også i integrering av «Engineering to Order» - 3D-design til produksjon, forteller Rolf Hjelle, driftsleder hos PE Bjørdal AS.

 

Presisjon er viktig

Han viser rundt i fabrikken og vi får se hvordan en krabbefabrikk, som skal monteres i en båt, blir til.

- Her kreves det presisjon hvis alle komponenter skal passe. Alt fra laserskjærte deler til ferdig sveiste og monterte produkter må ha høy grad av presisjon, ellers blir det feil, og det er dyrt, sier Hjelle, og fortsetter:

- Derfor har vi ikke bare investert i nye, moderne CNC-maskiner, vi har også gjort et tyngre IT-arbeid for å få presisjonen fra tegnebrettet til ferdig levert vare.

 

Fokus på kompetanse

Hos PE Bjørdal produserer man alt selv, og derfor har man bygget opp en egen automasjonsavdeling som består av syv medarbeidere av totalt 90 ansatte.

- Vi må jobbe smartere, for kundene våre krever at vi utvikler og leverer automatiserte løsninger, og da må vi ha alt på stell i eget hus, mener Hjelle.

Han viser frem sveiseavdelingen og vi fortsetter til plateavdelingen. Her skjæres det med LVD fiberlaser med automatlager, og knekkes med LVD kantpresse som har vinkelmåling og automatisk verktøyveksling. Vannskjæring utføres på en Flow-maskin.

- Som du ser har vi nye, flotte maskiner som alle er tilknyttet vår egen digitale verden, la meg vise deg vår nye Mazak og Okuma, sier Hjelle og vi går bort til maskineringsavdelingen som nå bygges opp.

 

Automatisk produksjonsplanlegging

Hjelle vil vise hvordan deler blir til og som eksempel tar han frem en maskinert del fra den nye Mazaken.

- Denne delen er konstruert hos oss. Vi benytter SolidWorks som er direkte tilkoblet vårt Monitor ERP-system. Konstruktørene lager faktisk automatiske produksjonsordre som sendes rett til de ulike maskinene som skal produsere delene. Dette gir flere fordeler, både raskere produserte deler, doblet produktivitet, færre feil og ikke minst store gevinster knyttet til innkjøp, forteller Hjelle og fortsetter:

- Integrasjonen mellom 3D-modellering, produksjonssystem og ERP, som kommuniserer med maskinene, innkjøp og lager, gir oss automatisk produksjonsplanlegging, noe som igjen gir oss mange konkurransefordeler. Dette sikrer arbeidsplasser i Norge og gjør oss i stand til å møte strenge kundekrav til kvalitet og pris, konkluderer Rolf Hjelle.

 

For mer informasjon se: https://no.pebjordal.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.813