23948sdkhjf

ISCAR Multi-Master – en «mester» i hulltaking

Innovasjonen ISCAR Multi-Master verktøylinje har hatt stor innflytelse på det forrige århundreskiftets verden av skjærende verktøy. Multi-Master-linjen har over tid utviklet seg til å bli et svært allsidig verktøyløsning, også for hulltaking.

 

Tredelingsprinsippet i Multi-Master-familien var basert på kontaktflaten mellom hardmetallhodet og holderen, sentrering av hodet ved bruk av en kort konus, og sikring av hodet i verktøykroppen ved bruk av en gjenget forbindelse. Det var det siste av disse tre elementene som var referansepunkt ved forbindelsen av hardmetallhoder i sammenstilte verktøy. Den vellykkede gjengeutformingen i det sprø hardmetallet, muliggjorde raske og enkle hodeutskiftinger, og skapte det brukervennlige verktøyet med ISCARs "No setup time"-konsept. Den gjengede forbindelsen fant raskt veien til ulike verktøymonteringssystemer med utskiftbare hardmetallhoder, nå er det en industristandard.

 

Flere bruksområder

Til å begynne med var Multi-Master-linjen beregnet spesielt for fresing i støpeformindustrien. Like etter tok bil-, romfarts- og generell maskinindustri i bruk ISCARs Multi-Master i sine produksjonsprosesser. Fresing er fortsatt fokus for Multi-Master-linjen, som nå også egner seg til boreapplikasjoner. Multi-Master-linjen er kraftig utvidet, og dekker nå et bredt spekter av bruksområder som inkluderer boring, forsenking og avfasing av hullkanter. Når man ser tilbake mer enn to tiår, er det tydelig at Multi-Master-linjen fant veien inn i hullproduksjonssektoren ved å tilby svært effektive løsninger.

Det er to typer hoder som utgjør skjæredelen i Multi-Master-verktøyet. Formen på den første typen er lik et hardmetallverktøy med flere skjær, men har forskjellig totallengde og skjærekant. Å øke antallet skjær på skjærehodet gjør fresingen mer stabil og produktiv. Hodene av den første typen fremstilles av freste sylindriske «blanks» gjennom en slipeoperasjon. Hoder av den andre typen er formet på forhånd ved sintring med minimal overdimensjonering. Ekstra sliping definerer den endelige formen til Multi-Master-hodet og dets nøyaktighet. Hoder av denne typen har bare to skjær preget av høy styrke. Dette gir økt mating per tann sammenlignet med hodene av den første typen. Sintringsteknologi muliggjør produksjon av forskjellige kompliserte Multi-Master geometriske former.

Hodet er montert på en holder som kan være en integrert kropp (skaft) eller en sammenstilling som består av skaft, forlengelse og reduksjon. Holderen er et roterende hardmetallverktøy med sylindriske og koniske seksjoner uten skjær som tillater sponavvirkning. Multi-Master borehoder egner seg for relativt grunne hull. Dette kan utgjøre en begrensning i hulltakingsapplikasjoner, men for korthullsboring hvis formen på en del eller oppspenningsverktøyet krever høyt overheng, er et Multi-Master-verktøy med lang rekkevidde mer stivt sammenlignet med et typisk bor med skjær.

 

Øker produktiviteten

MM HCD toskjærshoder står høyt over andre Multi-Master hullproduksjonsprodukter. Disse allsidige hodene er laget med forskjellige spissvinkler – 60, 80, 90, 100 og 120 grader – som sikrer et bredt spekter av bruksområder som senterboring, punktboring, hullavfasing og forsenking. De muliggjør koniske hull for forsenkede skruer, bolter og nagler i henhold til ISO/DIN/ANSI-standarder i solid materiale. Hvis arbeidsstykket er forhåndsboret, kan forsenkingseffektiviteten forbedres ved å bruke flerskjærs MM EDF-hoder som øker produktiviteten i avfasingsoperasjoner. Ved skråskjæring eller avgrading av hullets bakside er, ifølge ISCAR, Multi-Master dobbeltsidige avfasingshoder løsningen.

 

Allsidig skjæregeometri

Senterboring er en av de vanligste hulltakingsoperasjonene. Typiske verktøy som utfører dette kalles senterbor. Dobbeltsidige senterbor i hurtigstål har vært de vanlige verktøyene som er brukt de siste årene for å oppnå rimelige løsninger. ISCARs Multi-Master nye senterborehoder har ifølge produsenten vunnet ubestridt popularitet ved å gi økt verktøylevetid og produktivitet, selv under krevende skjæreforhold.

NC-bor er også ofte brukt. Disse verktøyene kjennetegnes ved sin grunne skjæredybde, og brukes først og fremst på CNC-maskiner for å lage forhåndshull som tillater presis boring uten bruk av føringshylse. For bearbeiding av grunne hull har Multi-Master-linjen store fordeler med NC-punktborehoder. En tynn kjerne ved hodets toppunkt forhindrer "boregang" under freseoperasjonene. I tillegg, som et resultat av 90-graders punktvinkel, kan hodene påføres hullavfasing.

Flate bunnhull lages vanligvis i mange applikasjoner. Slike hull er nødvendig for seter av fjærer, nøkkel til skruehoder eller skivehull. Den enkle måten å produsere disse hullene på er ved å bore med flatbunnsbor. Hvis boredybden ikke overstiger 1,2 ganger lengden på en hulldiameter, sørger Multi-Master for toskjærshoder. Hodene er egnet for boring av hull på skrå flater, med allsidig skjæregeometri, som gjør det mulig å bearbeide de fleste konstruksjonsmaterialer.

 

Minimal nedetid

I løpet av de siste tiårene har Multi-Master raskt utvidet sitt bruksområde og etablert seg som et effektivt verktøy for hulltaking. ISCARs konstruksjonskonsept har over 40.000 verktøyalternativer og har forankret seg til å bli mye mer enn en freseverktøylinje. Den har nå mange flere alternativer for boring med ISCARs «No setup time»-konsept for å sikre rask indeksering og minimal nedetid.

 

For mer informasjon se: www.svea.no og www.iscar.com

Kilde: ISCAR

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.238