23948sdkhjf

På Automatica 2022: Automatisering med kunstig intelligens

Kunstig intelligens (AI) og maskinlæring har vært en del av industriell produksjon i årevis – i hvert fall i teorien. Det heftige i hvordan AI nå gjør sin vei inn i praksis vil bli tydelig på Automatica, som vil bli holdt i München fra 21. til 24. juni 2022.

 

Det er ingen tvil om at AI-baserte automasjonsløsninger vil være det viktigste temaet i årene som kommer. Nå er spørsmålet hvor raskt det enorme potensialet til denne teknologien kan brukes til fordel for produksjonsbedrifter. En undersøkelse fra Longitude Research og Siemens gir klar innsikt: Ifølge undersøkelsen forventer mer enn halvparten av bedriftslederne at kontroll over industrianlegg, maskineri og kritisk infrastruktur vil bli overtatt av AI i løpet av de neste fem årene.

 

Handle intelligent

Den grunnleggende forutsetningen for dette er imidlertid ende-til-ende digital tilkobling av alle komponenter som er involvert i produksjonsprosessen. Når denne hindringen er overvunnet, og autonom utveksling av data mellom alle involverte systemer er sikret, vil grunnlaget for smart produksjon ha blitt skapt.

– Om noen år vil store digitale nettverk implementeres. Dette vil gjøre det mulig for alle komponenter å utveksle data med hverandre, optimere seg selv og handle intelligent, sier Patrick Schwarzkopf, administrerende direktør, VDMA Robotics + Automation Association.

 

Krever maskinsyn

Selv om de fleste anlegg ennå ikke har implementert omfattende digitalt nettverk er det ingenting som står i veien for å bruke frittstående AI-løsninger i dag. Her baner maskinsyn (vision) vei for smarte produksjonsprosesser.

På Automatica vil utstillere som Asentics, Basler, Cognex, MVTec, IDS, ISRA Vision, Sick og Stemmer Imaging presentere banebrytende kameraer, sensorer og programvare med integrert AI. Bildebehandling er også et kritisk aspekt ved AI-baserte robotapplikasjoner. Synssystemer har vært forutsetningen for robotautonomi og fleksibilitet i mange år. Hvis roboter skal opptre intelligent, vil høyytelses bildebehandling være et av grunnkravene.

 

Datakraft som grunnlag for AI

Dr. Werner Kraus, avdelingsleder Robotics and Assistance Systems ved Fraunhofer IPA, oppsummerer andre robotegenskaper som kreves for integrering i smarte produksjonsmiljøer:

- Bilde- eller kraftdata danner grunnlaget for AI-baserte robotfunksjoner. Imidlertid er de fleste roboter som brukes for øyeblikket blinde i levert tilstand. I fremtiden må integrering av kameraer og kraftsensorer allerede inkluderes i tjenesteomfanget for enhver standardrobot som skal distribueres i smarte fabrikker. For å muliggjøre virkelig autonome handlinger er det virtuelle treningsmiljøet en annen avgjørende faktor. Industriroboter trenger en digital tvilling for å generere treningsdata i simuleringer slik at selve roboten kan være produktiv helt fra starten.

Sist, men ikke minst, er syklustid alltid kritisk i robotikk, noe som betyr at sanntids-AI med lav latens er nødvendig. Derfor beveger AI seg fra skyen med omfattende dataressurser til kanten. Dette krever datakraft i robotkontrolleren for å kjøre og trene AI-modeller.

 

Hjerner med høy ytelse for roboter

Unge fremvoksende selskaper som Micropsi Industries og Robominds utvikler løsninger for å kvalifisere standardroboter for AI-applikasjoner samtidig som innsatsen holdes på et minimum. Disse selskapene har gjort det til sin oppgave å gjøre roboter smarte. Christian Fenk, CSO i Robominds, kommenterer:

- Vi tror at hver robot fortjener en hjerne. På Automatica vil vi vise hvordan roboter kan oppgraderes for AI-applikasjoner ved å bruke høyytelseskontrollere og maskinsynssystemer, og dermed 'tune' dem til å være spesielt enkle å betjene. Vi forfølger det ambisiøse målet om å innlede en ny tidsalder innen robotikk ved å være banebrytende for ekte kunstig intelligens.

 

Fokus på griping

I hvilken grad smarte systemer allerede blir distribuert i standardkomponenter er blant annet demonstrert av produsenter av gripesystemer, inkludert utstillere som Festo, IPR, Onrobot, Schunk og Zimmer Group. Slike høyteknologiske gripere – fullpakket med alle typer sensorer og integrert programvare – muliggjør pålitelig implementering av applikasjoner som søppelplukking med relativt liten innsats. Besøkende fagfolk på Automatica kan også se nærmere på spennende kombinasjoner av coboter og smarte gripesystemer i ulike demoapplikasjoner.

 

Visjonære intralogistikk og produksjonskonsepter

Oppsummert, megatrendene innen digitalt nettverk og kunstig intelligens innleder en ny æra av automatisering. De muliggjør implementeringer av svært fleksible intralogistikk- og produksjonskonsepter som tidligere ikke var gjennomførbare. Med det nåværende innovasjonstakten kommer trolig årets Automatica-utstilling til å bli den viktigste noensinne – med et bredere spekter av utstillere enn noen gang før, alt fra startups til industriledere.

 

For mer informasjon se: https://automatica-munich.com

Kilde: Automatica/Messe München

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.36