23948sdkhjf

Effektiviserer produksjonen med lasersveising

Mastec Components i Dalstorp tar store steg videre med fornyet maskinpark og utvikling av prosesskjeden. Satsing på lasersveising har gitt gode resultater.

 

Lasersveisemaskiner er et godt verktøy for presis sveising av metaller. Det gjør det mulig å sammenføye materialer med høy smeltetemperatur og høy varmeledningsevne optimalt. Ved lasersveising produseres arbeidsstykker nesten uten forvrengning, med maksimal presisjon og med utseendekrevende sveiser som knapt krever etterbehandling. Samtidig tilbys høyproduktive prosesser for store serier med høy repetisjonsnøyaktighet og fleksibilitet for varierende seriestørrelser.

Mastec Components i Dalstorp har omfavnet fordelene med lasersveising og har tilbudt teknologien i mer enn seks måneder via lasersveisecellen Trumpf TruLaser Weld 5000.

- Vi er fortsatt i oppstartsfasen, men ser allerede store fordeler og har fått en kvalitetsøkning. Takket være denne investeringen har det blitt litt av et nytt «mindset» i hele virksomheten, sier Peter Mattsson, plassjef hos Mastec Components.

 

Med utfordringen å bli unik

Peter begynte i selskapet i 2020 med oppgaven å utvikle virksomheten med omfattende industrialisering og ekspansjonsplaner. I den prosessen har maskinparken blitt fornyet og rasjonalisert.

- Vi har investert i ny planlaser, kombimaskin, måleutstyr og fleroperasjonsmaskin, sier Peter, og fortsetter:

- Hovedutfordringen var imidlertid – hvordan blir vi unike? Det var dette spørsmålet som ga opphav til svaret for blant annet å komme i gang med lasersveising. Vi så at konstruksjonen av detaljer ofte blir mye bedre med lasersveising og vi ønsket å kunne håndtere kompleksiteten til produkter som skal sveises og deretter vokse med den oppgaven. Vi ønsket også å redusere flere trinn og holde kostnadene nede, forteller Peter, og legger til:

- I dag ser vi at vi har tenkt helt riktig med lasersveising. Slipingen har gått betydelig ned og vi ser også hvordan vi, akkurat som vi hadde tenkt, kan hjelpe våre kunder til å designe optimalt – både raskere, enklere og billigere.

 

TruLaser Weld 5000

Robot, laser, prosessoptikk, beskyttelseskabin og posisjoneringsenheter: TruLaser Weld 5000 er et nøkkelferdig system for automatisert lasersveising. I et system kan man fleksibelt sveise dype og sterke skjøter eller pent avrundede glatte skjøter. Det er et veldig allsidig anlegg og mye kan skreddersys etter behov.

- Vi valgte denne maskinen fra Trumpf fordi de har kommet lengst i utviklingen med denne typen celler. Så langt har vi i TruLaser Weld 5000 jobbet med eksisterende produkter og kommer til å gjøre det til vi har flyttet overalt, uttaler Peter, og legger til:

- Omsetningen vår har økt mye de siste to årene, så vi må ta vare på det vi har før vi får inn nye. Vi valgte bevisst en størrelse større på cellen enn behovet er akkurat nå. Snart har vi flyttet alt til sveisecellen og målet er at det skal gå i minst to skift i løpet av våren.

 

Tett dialog med kunder og ansatte

Takket være lasersveising er det et enormt potensial. Jo mer som fylles inn i lasersveisingen, desto større trekkraft for både selve lasersveisingen men også for komplette produkter.

- Totalbildet av en komplisert, sveiset konstruksjon er høy kvalitet og høy kosmetisk effekt, samt en kostnadseffektiv løsning for våre kunder. Vi har en god og tett dialog med våre eksisterende kunder som flytter over detaljene deres, sier Peter.

Alle internt har også måttet ta den tiden de trengte for å lære alt slik at man er helt klare for neste steg. Det har måttet ta den tiden som trengs. Dette har vært avgjørende for å komme dit bedriften er i dag og nå være klare til å trekke på for fullt.

 

Mastec-gruppen

Mastec Components, og dermed platebearbeiding, gikk inn i Mastec Group i 2006 gjennom et oppkjøp. I dag har man 58 ansatte og forsyner store deler av prosesskjeden med laserskjæring, knekking, manuell sveising og lasersveising. Søsterselskapene holder til i Ulricehamn med skjærende bearbeiding, montering i Vaggeryd, plasthåndtering i Söderköping og de har et anlegg for tyngre og større platebearbeiding i Polen. Konsernet er familieeid med hovedkontor i Husqvarna.

- Alle seks enhetene er alle i segmentet – små til mellomstore volumer. En styrke som konsernet har er at vi er en «speaking partner» for kunden å henvende seg til innenfor tjenestene vi tilbyr, og mange kunder er dermed med flere enheter, forklarer Peter.

 

Bra på metallplater opp til 3 mm

- Mastec Components har et bredt spekter av kunder, som vi også streber etter. Vi har fire sterke ben hvor de alle har kledningsplate til felles. Vi er størst på mat, hvor vi blant annet produserer deler til melkeroboter. De andre beina er medisinsk teknologi, forsvar og spesialkjøretøy. Vi er best på metallplater opp til 3 mm og stort sett jobber vi med rustfritt stål. Våre styrker ligger i en rasjonell og automatisert maskinpark og erfarne kompetente medarbeidere samt produktutvikling hvor vi hjelper våre kunder optimalisere deres produkt, sier Peter, og fortsetter:

- De fleste kundene er tilbakevendende. En annen fordel vi har er at vi gir stor bredde selv i kompleksitet, det vil si at vi leverer alt fra en laserskjært, kantbøyd artikkel til en sammensatt artikkel av en rekke artikkelnummer med mange komponenter og høye krav. Vi ser mer og mer effektivitet innen lasersveising og målet er å ha en til innen et par år. I dag er det stor interesse og nysgjerrighet fra mange hold blant våre kunder for lasersveisede produkter, så vi har investert helt riktig. Nå har vi definitivt lagt forholdene til rette for at vi skal være unike. Vi har ikke helt slått på stortromma ennå, men nå er det på tide, avslutter Peter.

 

For mer informasjon se: www.mastec.se og www.trumpf.com og www.pantronic.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125