23948sdkhjf

Protomek satser 55 millioner på nybygg og herderi

Da de gamle lokalene ble for trange ble det besluttet å bygge nytt i Kildalsvingen 6 på Raufoss, kun et steinkast unna tidligere lokaler. I tillegg til nytt bygg investeres det i flere maskiner og ikke minst et eget herderi.

Protomek AS er en bedrift som utfører prototyp- og utviklingsarbeid, samt produksjon av mindre serier for en rekke meget krevende samarbeidspartnere, både innen offshore-, skips- og landbasert industri.
Bedriften har en moderne maskinpark og stor erfaring innen CNC-maskinering av ulike materialkvaliteter som vanlig stål, rustfritt/syrefast, AISI, Duplex, SuperDuplex, Inconel, titan og ulike polymerer.

God på arbeidsmiljø
Det var Kai Skaug, hos Ravema AS, som mente det var på sin plass at Maskinregisteret dekket hele storsatsingen til Protomek AS. Kai sa at det var prisverdig at når man bygger nytt også tenker på arbeidsmiljøet til medarbeiderne. Han tenker i første rekke på de leveransene Ravema har gjort, men også på de mange løsningene som Kai mener er «helhetlige».
Hos Protomek AS er det mye nytt å skrive om, og takket være Kai fikk vi før jul besøke en offensiv produksjonsbedrift som ser fremover, og som utfordrer.
- Ved siden av nybygg og nye maskininvesteringer, noen av dem fra Ravema, er jeg som selger av verkstedinnredning, glad for å se at noen tar den enkelte operatørs arbeidssituasjon på alvor. Kai Skaug viser frem de ulike arbeidsplassene til operatørene.
- Se her, ryddig og full kontroll på alt, god belysning og alt tilrettelagt for den enkelte, flott ikke sant, Kai stråler.

Glede seg til jobben

Trond Bjerkeengen er klar i sin tale:
- Hvis vi skal drive produksjon i Norge må vi kunne vise at vi kan møte konkurransen fra utlandet. For vår del hadde vi upraktiske og for små lokaler, så i tillegg til å bygge større valgte vi å posisjonere oss for fremtiden med investeringer som vi mener er nødvendige hvis vi skal være foretrukket leverandør i hjemmemarkedet.
Hva vil det si for Protomek?
- Skal vi konkurrere må vi være bedre enn dem vi konkurrerer med. Det vil si at lokalene må være energibesparende, miljøvennlige og arbeidsplassen til alle medarbeidere må gi energi til hver enkelt slik at de gleder seg til å gå på jobb. Treffer vi ikke på dette punktet vil vi slite, både med prestasjonsevne og muligheten til å tiltrekke oss ny arbeidskraft. Hvem vil jobbe i mørke, skitne og illeluktende lokaler, svarer Trond. 
Han fremhever de gode kvalitetene i bygget, med dagslys på 200 lux bedre enn i kontorlandskap, strøm og trykkluft innebygd i gulvet, styrt klima, og 23.000m3 luftutskiftning hver 45. minutt, samt HEPA luftfilter til all luft i hele bygget. Dessuten er det eget avtrekk ved hver CNC-maskin.

Ny vannskjærer

I høst skrev Maskinregisteret om at Protomek hadde investert i en ny Resato vannskjæremaskin levert av iTec AS. Daglig leder hos Protomek, Trond Bjerkeengen, begrunnet investeringen med «Vi valgte å ta vannskjæringen inn i egen produksjon for å gi flere fordeler til våre eksisterende og potensielle kunder».
- Vannskjæremaskinen vi kjøpte var et ledd i å øke vår konkurransekraft. Jeg kan underskrive på at de besparelsene vi har fått kommer kundene til gode i reduserte priser og leveringstider, understreker bedriftslederen.

Store investeringer

Trond viser oss rundt i de nye lokalene, vi svinger innom målerommet med en koordinatmålemaskin av typen DEA.
- Noen av våre kunder krever tusendels millimeterpresise deler, så vi må ha måling og full sporing i alle ledd, fra råvarer til ferdig produserte komponenter, forklarer Trond.
Ute i verkstedet er det overraskende frisk luft og god belysning. 
Det er mye Mazak her, hvorfor det?
-   Vi har over tid funnet ut av vi har gode erfaringer med Mazak-maskinene, de produserer den presisjonen vi er avhengig av, men vi kjøper også maskiner fra andre produsenter der det er formålstjenlig. Når det gjelder verkstedinnredning  har Kai  overbevist oss om at god arbeidsplasstilpassing gir trivsel og bedre effektivitet. Ravema-produktene fra Garant har god design og riktig pris, svarer Trond.
Det blir naturlig å spørre et par av maskinoperatørene om hva de syns.
«Vi opplever at det å få sin egen tilpassede arbeidsplass gir god kontroll på egen arbeidsplass og motivasjon til å gjøre jobben vår».

Vil konkurrere på herding
For Trond Bjerkeengen er det viktig å fremheve satsingen på et helt nytt og moderne herderi fra Ipsen.
- Jeg har, på grunn av våre kunders behov, i årevis kjøpt herding i Norge, men fant ut at prisene i Sverige var mye bedre. Det ville jeg gjøre noe med. Dermed ble det til at vi staset på et topp moderne og miljøvennlig herderi som kan levere herdede produkter til en konkurransedyktig pris, og med et godt miljøregnskap til kunder i Norge. Kortreist altså, understreker Trond.
Herdeanlegget kommer fra tyske Ipsen og Trond forsikrer topp kvalitet.
- Ipsen er kjent i Norge for kvalitet. Vi har fått fantastisk god hjelp til å komme opp og stå på dette, for oss, nye fagfeltet. Jeg gleder meg over å å se hvordan vårt tilbud blir møtt i det norske markedet, vi har allerede fått mange ordre, sier bedriftslederen.
Men, hvor går veien videre, dere har jo allerede fylt opp de nye lokalene. Er det rom for utvidelse?
- Ja, bra du spør, for vi har allerede planlagt utvidelse på 800 kvadratmeter, i tillegg til de 2300 vi allerede har bygd. Så får vi håpe at det rekker for de neste årene svarer Trond Bjerkeengen.

For mer informasjon se: https://protomek.business.site/

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Krevende massiv endefresing med «overlegen ytelse»
Studer automatiserer slipemaskinene
Norsk Herdesenter med høy varme og miljøvennlige herdeoppdrag
Planfresing nær skuldre
Nyheten Sigma Core fra Migatronic
Amada HRB 1003 kantpresse til Norasport Industri
Andre Nordiske Medier

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.172