23948sdkhjf

Modulbaserte verktøy gir fordeler

ISCAR framsnakker modulbaserte verktøysystemer. Grunnen til det er at dette kan gi brukerne mer fleksibilitet og store besparelser.

Med suksess har modulære systemer blitt en del av livet vårt, fra LEGO byggeklosser til IKEAs modulmøbler. I metallbearbeiding er typiske eksempler på disse systemene enhetsbygde maskiner og modulær oppspenning. Når det gjelder skjæreverktøy, har modulære strukturer også bekreftet sin effektivitet på dette området, og forskjellige verktøyprodusenter har utviklet sine egne modulprodukter som er blitt populære blant kundene.

Reduserer kostnadene
De viktigste fordelene med modularitet er allsidighet og tidsbesparelse. Ved hjelp av standardiserte elementer gjør et modulært konsept rask og enkel bygging av et optimalt tilpasset skjæreverktøy ukomplisert. Kundene trenger derfor ikke å bestille et kostbart spesialverktøy og vente månedsvis på levering. Hvis et verktøy er uunnværlig for umiddelbar produksjon, er løsningen nært tilgjengelig. Konseptet bidrar til redusert lagerbeholdning og reduserte beholdningslister, som igjen reduserer produksjonskostnadene.

Kunden avgjør
Imidlertid er ikke det modulære verktøykonseptet fritt for ulemper. Den største er redusert stivhet; et verktøy bestående av flere elementer blir ikke like stivt som et integrert produkt, og den sammensatte strukturen kan miste nøyaktighet sammenlignet med en del som er hel.
Når du skal velge ett enkelt verktøy, må både fordeler og ulemper ved det modulære konseptet vurderes. Kunden er den eneste som kan avgjøre hvilket verktøy som er best for sitt behov basert på produksjonsstrategi, nåværende produksjonskrav eller et umiddelbart verktøybehov. Produsenten av skjæreverktøyet bør gi kunden nok informasjon for å foreta riktig valg, og samtidig fortsette med å utvikle modulprodukter som oppnår større tilpasningsevne, stivhet og nøyaktighet. Et blikk på ISCARs modulære skjæreverktøy gjør det mulig å vise frem designfunksjonene til et produkt.

Bredt utvalg
ISCARs verktøyfamilie Flexfit (figur 1) er selskapets eldste serie. Flexfit tilpasningsprinsipp er basert på bruk av en sylindrisk forbindelse for sentrering, og en generell standard metrisk gjenge (M8… M16) for sikring. Enkelhet og vedlikehold har gjort dette roterende verktøysystemet veldig populært på markedet. I dag har Flexfit et stort utvalg av holdere, adaptere og hoder med vendeskjær, som for det meste brukes ved fresing, som for eksempel bearbeiding av komplekse 3D-overflater. Holderne er laget av stål og hardmetall. Hardmetallholderne øker stivheten, noe som reduserer vibrasjoner vesentlig, spesielt i lange overhengsapplikasjoner.

Flere applikasjoner
ISCARs Multi-Master er en familie av roterende verktøy med utskiftbare hoder og består av modulære enheter (figur 2). Multi-Master-konseptet har sentrering med en kort presis konisk, trykkontakt og en gjenge av den unike profilen. Dette muliggjør en meget nøyaktig og stiv tilkobling som gir betydelige muligheter for et modulært verktøy, inkludert et bredt spekter av holdere, forlengelser, adaptere og forkortelser, og gjør Multi-Master-verktøy om til kraftige og pålitelige skjær.
Skaftene er laget av stål, hardmetall med betydelig stivhet og tungmetall, som kjennetegner gode vibrasjonssikre egenskaper. Den originale Multi-Master-designen fokuserte bare på hardmetallhoder, men i løpet av veldig kort tid fylte familien på med forskjellige hoder med vendeskjær. Det er ikke tilfeldig at de nylig introduserte NEOLOGIQ- og LOGIQ-kampanjene inkluderer Multi-Master-hoder med skjær. Spesialdesignede Multi-Master-adaptere og Flexfit fleksible tilkoblinger utvider applikasjonsområdet betydelig for begge familiene.

Virtuell montering
For dreiing utviklet ISCAR et modulsystem som består av runde stenger og utskiftbare hoder med vendeskjær. Holderne og hodene monteres ved bruk av en riflet flateforbindelse (figur 3). Systemet var opprinnelig ment for boring, likevel, da verktøyprodusenten skulle velge borstang ble valget av riktig verktøy påvirket av forholdet mellom anbefalt stangoverheng og stangdiameter.
Det er tre typer stenger som skal dekke hele spekteret av applikasjoner i forholdet mellom overheng og diameter opptil 10. Stålstenger muliggjør bearbeiding med forhold på opptil 4. Hardmetallstenger gjør det mulig med boring med forhold på opptil 7. Men, ved bearbeiding der det kreves et større overheng, kan bruken av et avstivet hardmetallskaft være noe begrenset. Derfor, for forhold 7 til 10, utviklet ISCAR en antivibrasjonsstang som reduserer og eliminerer vibrasjoner ved maskinering betydelig. Hovedkomponenten i disse stengene er dempingsmekanismen som omfatter en tung masse støttet av fjærelementer. 
Suksessen med stengene med utskiftbare hoder til bor, førte til introduksjon av ISCARs designkonsept i forskjellige dreie-, spor- og gjengeapplikasjoner. I tillegg øker de nyutviklede stengene med riflet tilkoblingsflate og et polygonalt konisk skaft systemets applikasjonsfelt.
Modularitet gir en verdifull mulighet for kunden til å konfigurere et verktøy på en optimal måte. I dagens moderne digitale samfunn, en flott måte å oppnå dette effektivt er med en virtuell montering i et CAM programvaremiljø.

Sparer tid og kostnader
Den digitale tvillingfremstillingen av et skjæreverktøy basert på ISO 13399-standarden blir en integrert del av verktøyet som et produkt, og ledende verktøyprodusenter har allerede utvidet sine porteføljer med virtuelle tvillinger og instrumenter for å jobbe sammen. ISCARs verktøymonteringsalternativer, som er innarbeidet i selskapets elektroniske katalog, er et godt eksempel på ovennevnte (figur 4). Disse verktøyalternativene representerer et nyttig instrument for foreløpige prosesser ved valg av verktøy i prosjekterings- og planleggingsfasen av bearbeiding. I modulære verktøy forbedrer de måten å finne den mest optimale verktøykonfigurasjonen betydelig på, forhindrer feil på verkstedet og sparer tid og kostnader.
Modulære skjæreverktøy er mer vanlige i metallbearbeidingssektoren og har et bredt spekter av produkter for å lykkes med små til mellomstore produksjoner.
Et fleksibelt modulkonsept sikrer, ifølge verktøyprodusenten, muligheten til raskt å finne effektive verktøyløsninger når et produktprogram er i stadig endring. Denne virkningen av redusert verktøybeholdning tiltrekker store produsenter. Følgelig vil ny utvikling med fokus på pålitelige, nøyaktige og digitale modulære verktøy for å møte industrielle behov forbli relevant og viktig i markedet. 

For mer informasjon se: www.svea.no og www.iscar.com

Kilde: Svea Maskiner

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Ny CoroMilll MF80 for høyeffektiv planfresing og skulderfresing
100-millioners besparelser med nyutviklet løsning fra Aarbakke Innovation
Inviterer industrien til problemløsing med spesialstyrkene
ERP-system for verkstedindustrien
Seco Tools High Feed fres for vanskelige materialer
Noe svakere PMI
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
Building Supply NO
PlastForum NO

Send til en kollega

0.173