23948sdkhjf

Styrker nordisk fokus på 3D-printing

Danske, norske og svenske selskaper må samarbeide om å styrke 3D-utskrift i hele Norden, slik at man i fellesskap kan styrke konkurransekraften til produksjonsbedrifter. Dette har vært visjonen for det danske AM Hub, som Alfred Nobel Science Park har samarbeidet med de siste seks månedene, med sikte på å bringe nordiske selskaper nærmere hverandre i AM-området.

 

- Alle deltakerne deler et felles oppdrag med en grønn omstilling ved å investere og eksperimentere med ny teknologi som additiv produksjon. I tillegg har Norden verdifulle fornybare energikilder som kan brukes til å skape nye produksjonssystemer i Norden, sier administrerende direktør i Dansk AM Hub, Frank Rosengreen Lorenzen og legger til at akkurat som Apple og Microsoft investerer i danske datasentre, takket være Danmarks fornybare energikilder, ser internasjonale teknologileverandører mot nord for å skape fremtidens produksjon: Vårt felles mål er å gjøre Norden til verdensledende innen grønn produksjon ved å fremme bruk av AM-teknologi.

 

På tvers av landegrensene

Store land innen 3D-printing som Tyskland, USA og England drives vanligvis av store næringer som fly og biler. Nordiske land har ikke denne typen produksjon på samme måte - men de leverer mye, for eksempel komponenter til de store næringene. Det er derfor enda viktigere for bedrifter å jobbe på tvers av landegrensene for å opprettholde konkurransekraften i bransjen.

 

Studie med Oxford Research

Danske AM Hub og Alfred Nobel Science Park har sammen vært prosjektledere for å gjennomføre en kvalitativ studie sammen med Oxford Research. Studien har kartlagt hvilke områder et samarbeid skal fokusere på for å skape mest mulig verdi. 25 bedrifter deltok i studien. Resultatene av denne studien ble brukt som utgangspunkt for videre arbeid. Rapporten om dette arbeidet finner du på denne lenken.

 

Workshop basert på studie

Den andre delen av prosjektet besto av en utforskende workshop, som var basert på den kvalitative studien. Her deltok 17 selskaper fra Danmark, Sverige og Norge for å undersøke og komme med ideer innen følgende fire satsingsområder:

  • Hvordan kan vi gjøre 3D-printing mer tilgjengelig (gjennom kunnskap og/eller logistikk) for små og mellomstore bedrifter og fokusere på fordelene?
  • Hvordan kan vi oppmuntre og motivere til flere partnerskap?
  • Hvordan kan vi inspirere og gjøre det mulig for nordiske aktører å være ledende innen 3D-printing og bærekraftig produksjon?
  • Hvordan kan vi skape den mest kvalifiserte arbeidskraften innen 3D-printing i verden?

 

Hva skjer nå?

Basert på både den kvalitative studien og workshopen vil Dansk AM Hub og Alfred Nobel Science Park nå jobbe med å designe fremtidige prosjekter som kan forbedre det nordiske samarbeidet. Målet er å gjøre en forskjell for bransjen og fremme den grønne overgangen med 3D-printing. Alle interesserte er velkomne til å nå ut og bli en aktiv del av prosjektene. Som utgangspunkt vil arbeidet bestå i å starte med å utvikle konkrete tiltak som tar for seg de ovennevnte fire fokusområdene.

Blir du med? Har du noen gode ideer på dette området? Eller er du bare interessert? Uansett oppfordres du til å kontakte Mikael Melitshenko (ANSP) eller Søren Hansen (danske AM Hub).

 

Dette er hva deltakerne sier

Brede Lærum, leder for strategi for additiv produksjon og implementering hos Equinor:

- 3D-printing er fremdeles en ny teknologi, og det er viktig å sikre erfaringsdeling og markedsføring i Norden. AM er en aktivator for hjemflagging av produksjon av fysiske deler fra lavkostland.

 

Edvin Resebo, adm. dir. hos Amexci:

- Det er viktig at vi fortsetter å dele erfaringer for å lære av hverandre, og samarbeid vil være nøkkelen til å være i forkant av kurven i Norden. Ved å samarbeide kan vi bli mer konkurransedyktige i våre respektive globale markeder.

 

Mike Stec, strategi- og fremtidsløsningssjef på Volvo Construction Equipment:

- Kanskje vår ydmyke reise og læring kan være inspirerende og nyttig for andre store selskaper med nåværende og fremtidige utfordringer. For det andre er vi interessert i nettverk, dele innsikt og bryte barrierer i det nordiske AM-økosystemet mens vi får venner og har det gøy!

 

Thorsten Otte, leder for additiv produksjon hos Grundfos:

- Vi ser mange flotte initiativer startet i de nordiske landene, og vi tror ved å slå oss sammen vil vi være i stand til å utvikle arbeidsstyrken og bli frontløpere innen bærekraftig AM-produksjon.

 

Fakta om prosjektet:

  • Prosjektet er støttet av EU-initiativet Interreg-ØKS. Programmet gir støtte til felles skandinaviske prosjekter som utvikler samfunnet innen fire fokusområder. AM Nordic har innovasjon som fokusområde.
  • En forstudie ledet av den danske AM Hub og Alfred Nobel Science Park. Hensikten er å undersøke fremtidige muligheter for tettere samarbeid og et sterkere økosystem mellom Danmark, Sverige og Norge i AM-området.
  • Prosjektet løper fra 2020-08-01 til 2021-02-28. Resultatene av prosjektet vil bli offentliggjort om kort tid.

Hvis du vil vite mer kontakt Søren Kølle Hansen, prosjektleder, Dansk AM Hub, skh@am-hub.dk, eller Mikael Melitshenko, prosjektutvikler, Alfred Nobel Science Park, mikael@alfrednobelsp.se.

 

For mer informasjon se: www.alfrednobelsp.se

Kilde: Alfred Nobel Science Park

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094