23948sdkhjf

Enorme besparelser med bruk av VR-teknologi

Finnmarkbedriften GSG AS har utviklet en eget system for bruk av virtuell teknologi (VR) som sparer kundene for enorme summer. Besparelser i både tid, faktiske kostnader og redusert miljøbelastning er betydelige og det er i tillegg bedret HMS og mange praktiske fordeler ved teknologibruken.

 

- Se for deg at du har stålkontroll på alt fra den første tegningen til ferdig sammenstilt, testet og dokumentert prosjekt. Er det mulig spør du kanskje. Ja, det får vi til med vårt VR-system, sier daglig leder og gründer, Roger Erlandsen i GSG AS.

 

Går det Så Går det

GSG AS ble etablert i 2014 og drev da i all hovedsak med ulike oppdrag innen metallarbeid. Daglig leder og grunder, Roger Erlandsen, så et behov i markedet innen plast, plastsveising og utvikling av ulike produkter innen plate- og rørarbeid. Bedriften byttet da hovedvirke og har siden tilbudt tjenester innen dette.

- Allerede fra oppstart i 2014 har vi vært leverandør til havbruksnæringen, og våre teknikere har gjennom dette opparbeidet seg solid og bred erfaring innenfor plastfaget, forteller Roger Erlandsen.

Bedriften ble startet i Lakselv, i Porsanger kommune, men i 2020 flyttet de lokasjon og holder nå til i Kunes, i Lebesby kommune. En liten bygd med få fastboende, men med nærhet til havbruket. Bedriften har beholdt kontoravdeling i et tidligere banklokale i Lakselv.

- Siden oppstart har bedriften stadig vokst og vi har i dag 14 faste ansatte og jobber hele tiden med utvikling og et ønske om å vokse videre. I perioder der det er behov for økt arbeidskraft har vi svært dyktig mannskap som trer inn, sier Erlandsen.

 

Voksende suksess

Da Roger Erlandsen skulle starte aksjeselskap tenkte han at det kunne hete «Går det Så Går det», men han tenkte det var for drøyt så istedenfor ble det GSG. Han kunne like gjerne tenkt «Går det Så det Griner» for resultatene snakker for seg selv. Siden starten i 2014 har det gått skikkelig bra. I 2022 omsatte GSG for 16 millioner kroner og hadde et driftsresultat på 2,7 millioner. I 2023 var omsetningen på 19 millioner med 2,4 millioner i resultat. Hva er årsaken til suksessen?

- Vi har alltid lyttet til kundene og markedet og tilpasser oss behovene. Det har ledet oss til å lage svært innovative løsninger til kundene, noe som igjen har drevet oss inn i digitalisering, 3D-printing og VR-teknologi, svarer bedriftslederen.

Han viser frem en enkel overfres som var en av årsakene til at det ble fart i skuta.

- Vi laget en liten «patent» som gjorde det mulig å perforere plastrør med høy presisjon og høyt tempo. Vi har utviklet og produsert mye for oppdrettsnæringen og fått god respons fra bransjen, noe som har gitt oss innsikt i de mange utfordringene man møter i konstruksjon, produksjon og installasjon av komplekse strukturer og anlegg.

 

VR er løsningen – rett første gang

- GSG kan levere alt fra enkle komponenter til komplette produkter. Våre medarbeidere har kunnskap, kompetanse og erfaring til å produsere kvalitetsprodukter som skreddersys kundenes behov. Våre sveisere er sertifisert i henhold til NS 416 og NS-EN 13067, og vi har utstyr og maskiner til å løse de fleste oppdrag. Ved bruk av vårt portable utstyr kan vi løse oppdrag på stedet, og alt dette er vel og bra, men vi kan mye mer, vi kan VR, sier Erlandsen og legger til:

- Det som skiller oss fra de fleste andre aktører er at vi kan prosjektere, simulere, produsere og gjennomføre alle installasjoner ved hjelp av VR-teknologi.

For mange er VR forbundet med dataspill, så hva betyr det i praksis?

- Enten man konstruerer for oppdrettsnæringen, byggindustrien eller subsea jobber man med 3D-modeller. Det vi gjør er å digitalisere alt, lage digitale tvillinger og så kan vi bevege oss i det virtuelle rommet med alle komponentene som er med i prosjektet, svarer Erlandsen og fortsetter:

- La oss si vi skal konstruere en ny pumpe som vi vil teste opp mot et eksisterende anlegg. Da 3D-skanner vi alt utstyr og komponenter som inngår i installasjonen. Med digitale tvillinger kan vi nøyaktig beregne og planlegge hvordan den nye pumpen skal se ut og på forhånd sjekke om den passer der den skal tilkoples. Vi kan gå inn i det virtuelle rommet og hjelpe montørene når de er på plass for å få en perfekt sammenstilling. Dette driver vi med på daglig basis, dette er ikke fremtidsprat, understreker Erlandsen.

 

Rett første gang hver gang

Maskinregisteret ble med ut i felt for å se hvordan det hele fungerer. Mathias Skaar, som er prosjektleder i GSG AS, forklarer hva vi skal se ute hos kunden som holder til i Kunes.

- Vi holder på med å skanne et innendørsområde hos kunden der vi skal foreta noen endringer i rørsystemet i denne delen av oppdrettsanlegget. Vi bruker den digitale tvillingen fra all infrastruktur i anlegget til å planlegge ny layout for rørsystemet. Er det noen komponenter som pumper eller ventiler som skal fjernes eller legges til gjøres dette også i den virtuelle modellen, forteller Skaar og fortsetter:

- Fordi vi har eksakte 3D-modeller med digitale tvillinger av alle innsatsvarer og infrastruktur kan vi beregne og planlegge alt fra produksjon av komponenter til ferdig montasje. I simuleringen finner vi feil og retter dem digitalt før noe som helst produseres eller noen legger ut på veien for montasjeoppdrag. Det blir rett første gangen og hver gang, bedyrer Skaar.

 

VR+3D-printing = sant

Vel fremme hos kunden tar vi oss ut til den delen av oppdrettsanlegget der skanningen foregår. På et stativ står en laserskanner og digitaliserer alt den finner. På den tilkoplede laptopen kan vi se hvordan det virtuelle landskapet i anlegget blir til. Senere skal den virtuelle modellen brukes av både de som utvikler og planlegger endringene og dernest når det ferdig produserte anlegget skal monteres.

Tilbake på kontoret i Lakselv viser Roger Erlandsen hvordan den digitale tvillingen som ble skannet hos kunden nå kan brukes til å planlegge produksjonen av komponentene som skal benyttes.

- I dette tilfellet er det mye rørarbeid og det er om å gjøre å få alt til å passe, men ofte er det andre deler som vi kan fremstille ved maskinering eller 3D-printing. Og det er her det blir spennende, forteller Erlandsen og henter frem noen 3D-modeller på den store dataskjermen.

- Fordi alt vi gjør fra ide til ferdig montert løsning er digitalt får vi spesielt god nytte av VR sammen med 3D-printing. Når komponentene konstrueres kan vi simulere dem sammen med det virtuelle landskapet vi har laget da vi skannet kundens anlegg. Nå ser du hvor stor kontroll vi har på alle steg og prosesser og de enorme besparelsene vi oppnår, stråler Erlandsen og fortsetter:

- Vi kan gjøre alt på en datamaskin uansett hvor den befinner seg. 3D-printingen kan foregå hvor som helst, men vi printer en del selv og så kjøper vi metallprint fra AM North i Hammerfest. På den måten blir det lokal produksjon «on demand». Vi utstyrer kunden med et VR-sett slik at kunden også følger prosjektet hele veien. Vi sparer reisetid, reduserer stopptid, eller liggetid for skip, vi reduserer svinn, vi unngår feil og omproduksjon, det blir raskere og lettere montasje og samlet sett er denne metoden vesentlig mer miljøvennlig enn alternativene.

 

Alle bransjer – globalt

Bedriftslederen tror denne måten å jobbe på om kort tid vil bli hverdagen innen nesten alle bransjer.

- Vi er tidlig ute i Norge og vi ser for oss en rask vekst, sannsynligvis også globalt siden noen av våre kunder allerede er globale. Vi ønsker alle aktører som vil samarbeide med oss velkommen til å teste vårt VR-system i praksis, enten ved å besøke oss eller koble seg på digitalt, inviterer Roger Erlandsen.

 

For mer informasjon se: www.gsg-as.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.381