23948sdkhjf

Kverneland tilbyr varmebehandling av stål

Kverneland Group Operation Norway AS på Klepp i Rogaland tilbyr flere ulike typer varmebehandling av stål til eksterne kunder. Med over 140 års opparbeidet erfaring innen varmebehandling av stål har Kverneland høy kompetanse innen det metallurgiske feltet og hjelper kundene å oppnå det resultatet de er på jakt etter.

      

Kverneland Klepp ligger i landbruksregionen på Sør-Vestlandet. Et område med de tøffeste jordforholdene - veldig steinete. Ole Gabriel Kverneland med landbruks- og smedkompetanse grunnla sin smie der i 1879. Han oppfant unikt stål for å produsere ploger som tåler disse forholdene. Siden den gang er stedet dedikert til produksjon av Kverneland-ploger.

 

Stor entusiasme

Undertegnede har ved flere anledninger besøkt Kverneland, og alltid har man vist genuin glede og stolthet over bedriften på flere vis, både bedriftskulturen, de mange fagområdene som er representert, en solid eier og ikke minst det de kaller «verdens beste ploger». Men, denne gangen er det noe nytt i luften, en iver, ja faktisk stor entusiasme.

- Vi har kommet skikkelig godt i gang med dette initiativet. Folkene syns det er spennende å se hva vi kan få til i herderiet. Vi blir nesten som en egen bedrift i bedriften, ivrer Marius Aga Belsvik, produksjonsingeniør og teamkoordinator herding hos Kverneland Group Operations Norway AS.

For å møte positiv respons i markedet har man hentet inn lærlinger innen herding og en av dem, som har fagbrev i industri fra før, og har i tillegg nytt fagbrev innen prosess-kjemi.

- Vi har en pågående prosess for å oppgradere herdeavdelingen, både med digital overvåking og prosesstyringer. I løpet av senhøsten venter nye ovner, så dette er spennende, sier Belsvik.

 

Kunder i hele landet

Belsvik forteller at de fleste kundene befinner seg i Norge, men at delene Kverneland har herdet er tatt i bruk fra New Zealand til Argentina, langs vestkysten av Afrika og alle krinker og kroker opp til Barentshavet.

Kverneland utfører herding for industrier som olje og gass, transport, fly, helikopter, skip, fiske og tog. Deler som blir varmebehandlet hos Kverneland er gjerne slitedeler og presisjonsdeler.

 

Kundeorientert

- Oljeindustrien og flyindustrien har helt egne krav til varmebehandling. Det gir oss nye utfordringer, noe vi ser positivt på med tanke på kompetanseutvikling mellom Kverneland og eksterne kunder, forklarer Belsvik, som legger til:

- For å kunne gi det beste resultatet så effektivt som mulig trenger vi noe informasjon fra kunden. Det kan være materialtype, ønsket behandlingstype, hardhet, bruksområder eller spesielle krav. Vi har et høymoderne testsenter som ved behov gjennomfører kontroll, måling og analyser av komponenter etter behandling. Sammen med kunden søker vi det beste resultatet og erfaringene vi gjør oss bidrar til at kompetansen økes hos begge parter.

 

Tilbyr flere prosesser

Belsvik viser rundt i herderiet og forklarer hva som skjer i de ulike cellene, om digitale verktøy og om de nye ovnene.

- Nå har vi planlagt at du kan ta bilde når våre egne deler løftes opp etter varmebehandlingen, sier Belsvik og vi venter noen sekunder før fotoøyeblikket er kommet.

Kverneland tilbyr flere prosesser, og nedenfor kan du lese mer om dem:

 

Avspenningsgløding

Avspenningsgløding utføres på grovmaskinerte og sveiste komponenter for å minimere spenninger, deformasjon og sprekkdannelse. Temperaturforløpet blir utarbeidet fra materialets produksjonsprosess for å unngå faseomvandling og endring i hardheten.

 

Mykgløding

Prosessen utføres på deler som i utgangspunktet har for høy hardhet til å blir maskinert, eksempelvis kaldformede komponenter eller høylegerte stål som har blitt bearbeidet varmt.

 

Gassnitrering

Nitreringsprosessen gjennomføres ved lavere temperaturer og gir ubetydelige dimensjon- og formendringer. Prosessen resulterer i et hardt ytre skall fra 550-1100 HV, bestående av nitrider med sjikttykkelse normalt fra 0.05-0.3 mm. Sjiktet defineres gjerne som avstanden fra overflaten til punktet hvor hardheten er 513 HV, kjernehardhet + 50 HV eller kjernehardhet + 100 HV. Kverneland kan behandle deler opptil 1 tonn med dimensjon 750 x 2000 mm.

 

Karburisering (settherding)

Ved karburisering tilføres komponentene karbon. Etter bråkjøling gir prosessen et hardt ytre skall med en seig struktur i kjernen. Ytre hardhet fra 55-65 HRc og sjikttykkelse normalt fra 0.3-1.5 mm. Sjiktet defineres gjerne som avstanden fra overflaten til punktet hvor hardheten er 550 HV. Kverneland kan behandlet deler opptil 1 tonn med dimensjoner 700x1800 mm.

 

Normalisering

Normalisering utføres på material som har blitt grovkornet under tilvirkning, gjennom valsing, smiing, støpning eller kaldbearbeiding. Prosessen gir en varig finkornet og seig struktur med høyere strekkfasthet enn utgangspunktet.

 

Anløpning

Anløpning reduserer spenninger i materialet etter herding og øker seigheten betraktelig. Prosessen utføres i konveksjonsovner eller flytende salt, og tilpasses stålkvalitet og kundens krav.

 

Karbonitrering

Under karbonitrering tilføres materialet både karbon og nitrogen. Denne prosessen benyttes ofte på lavlegerte konstruksjon- og automatstål. Tilsvarende som ved karburisering gir prosessen et hardt ytre skall og en seig kjernestruktur. Ytre hardhet fra 55-65 HRc og sjikttykkelse normalt fra 0.3-1.5 mm. Sjiktet defineres gjerne som avstanden fra overflaten til punktet hvor hardheten er 550 HV.  Kverneland kan behandlet deler opptil 1 tonn med dimensjoner 700x1800 mm.

 

Herding (seigherding)

Herding utføres for å øke materialets hardhet, strekkfasthet og slitasjeevne betraktelig. Her benyttes flere typer kjølemedier fra vann til flytende salt for å oppnå ønsket kjølehastighet og resultat. Avdelingen har ovner for å behandle deler fra et par gram til 4 tonn og 6.2 meter. Kverneland herder daglig alt fra høylegerte verktøystål til konstruksjon- og automatstål, og kan skjerme komponenter fra dekarburisering og oksidering med bruk av stålfolie eller dekkgass.

 

Ønsker flere velkommen

- Varmebehandling og herding kan bidra til kraftig forbedring i materialegenskapene til en rekke type produkter. Våre ploger er et godt eksempel. Vi ønsker å tilby vår kompetanse til enda flere, så vær velkommen til å kontakte vår avdeling, inviterer Marius Aga Belsvik. Herdeavdelingen nås på e-post: heat.treat@kvernelandgroup.com

 

For mer informasjon se: https://no.kverneland.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094