23948sdkhjf

Norsk Herdesenter med høy varme og miljøvennlige herdeoppdrag

Norsk Herdesenter AS ble stiftet i 2020 og i januar 2022 var bedriften klar til drift. Moderne ovner fra Ipsen i Tyskland skal gi suveren kontroll på prosessene og detaljerte rapporter, og nå strømmer oppdrag med herding, nitrokarburering og gløding inn til den nystartede bedriften.

 

- Vi har fått en varm velkomst av industrien her på Raufoss og vi er nå med på flere spennende prosjekter med aktører i området, forteller Sigvald N. Karlsen entusiastisk.

- Jeg vil tørre å påstå at ekspertisen her i nærområdet på Raufoss er helt unik, og vår beliggenhet gjør at vi ligger midt i smørøyet i forhold til det å få oppdrag. Det er relativt få som tilbyr tjenester som herding, nitrokarburering og gløding i Norge. Dette gjør at våre tjenester raskt blir videreformidlet mellom bedriftene, og jungeltelegrafen har gitt oss en god dose oppdrag i løpet av kort tid, fortsetter Karlsen.

 

Startet eget herderi

Norsk Herdesenter AS er et søsterselskap til Protomek AS som holder til i samme bygg.

- Da Protomek AS, som driver med CNC-maskinering, skulle flytte fra sine gamle lokaler på Kraby, Østre Toten, til ny fabrikk på Prøvenfeltet ved Raufoss, så bestemte vi oss for å satse på et herderi. Det er relativt få som tilbyr denne tjenesten i Norge, og det skaper en god synergi mellom selskapene ved å kunne tilby maskinering og varmebehandling under samme tak, forklarer Karlsen, og fortsetter:

- Da vi hadde tatt beslutningen om å starte herderi måtte vi også bestemme oss for hvilken type ovner vi skulle satse på. Valget falt på Ipsen ovner fra Tyskland da disse ovnene kom høyt anbefalt fra flere selskaper som har herding av egne produkter.

 

Maks 800 kilo

Vakuumovnene er kjent for sin nøyaktighet på temperatur, og detaljerte prosessrapporter som gjør at de kan sertifiseres for varmebehandling av deler til både aerospace og andre meget krevende formål.

VacumTreater ovnen herder med vakuum og har en kontrollert atmosfære opp mot 1250°C. Den kjøler med opptil 12 bar nitrogengass. Denne har en temperaturuniformitet på maks ±5° Celsius.

- Vi kan også tilby thermocouples i lasten for nøyere overvåkning av prosessen og styre trinnene i prosessen ut ifra disse. VDR-ovnen kan nitrere, nitrokarburere, pre-oksidere med luft for økt lagdannelse og post-oksidere for å legge på et lag magnetitt som gir en pen svart overflate og økt korrosjonsbeskyttelse, forklarer Karlsen.

Begge ovnene har et kammer med dimensjoner 60x90x60 og en maksvekt på 800 kg som er begrensningen på delene vi kan varmebehandle.

 

Lengre levetid

Det finnes flere gode grunner for å varmebehandle produkter, sier Karlsen.

Den vanligste er for å øke hardheten og styrken for å få mekaniske egenskaper som gjør at delene tåler mye større påkjenninger og holder lenger før de må byttes ut. Riktig valg av materiale og varmebehandling blir dermed ekstremt viktig for deler som er dyre i form av maskinering eller koster mye hvis de skulle ryke og produksjonen stopper som en følge av det.

- Gløding for å endre strukturen i materialet, slippe løs spenninger og ofte gjøre det mykere er også en type jobb vi får en del av. Da er det ofte snakk om emner som skal maskineres eller er grovmaskinert for å forhindre forvrenging under videre maskinering, forteller Karlsen.

Nitrokarburering har i stor grad tatt over for den tradisjonelle nitreringen. Da varmes delene opp til cirka 570°C, med en spesiell gassatmosfære, og man får et meget hardt ytre sjikt og minimalt med formendring. Denne prosessen gir delene mye lengre levetid i miljøer der stål glir mot hverandre og er populært til ekstrudering.

 

Fokus på miljøet

Det er lagt ned en betydelig innsats for å gjøre herderiet så miljøvennlig som mulig.

- Våre ovner varmes opp med elektrisitet og kjøles deretter ned med nitrogengass mot vann. På den måten opererer vi herdesenteret meget miljøvennlig i forhold til eldre metoder som benytter seg av olje, vann og polymer som kjølemedium, forklarer Karlsen, og legger til: 

- Videre gjenvinner vi en betydelig del av varmen fra herdeprosessene med et eget vannsystem som sender overskuddsvarme tilbake til ventilasjonen i fabrikken.

 

Går for solenergi

- Når våren kommer skal vi legge solcellepaneler på hele byggets tak og på deler av forsiden, slik at vi også kan produsere mesteparten av vårt eget strømforbruk. Vi har dessuten mange kunder i nærområdet slik at logistikken blir ganske så kortreist. Det gir også en miljøgevinst, avslutter Sigvald N. Karlsen.

 

For mer informasjon se: www.herdesenter.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094