23948sdkhjf

Norsk på suksessmessen automatica 2023

automatica-messen ble en suksess. Økt utstillertall og antall besøkende sørget for at messen for automasjon, robotisering og digitalisering fikk en solid oppsving siden forrige messe i 2022. En norsk deltaker fikk god oppmerksomhet på messen.

 

Arbeidsmiljøene og samfunnet for øvrig vil oppleve store endringer i årene som kommer. automatica, den ledende automasjonsmessen som ble holdt i München fra 27. til 30. juni 2023, viste automatisering- og robot løsninger som tilbys i denne sammenhengen. Messearrangøren Messe München kunne melde om 40.000 besøkende fra 88 land, 650 utstillere fra 34 land.

De to administrerende direktørene i Messe München, Reinhard Pfeiffer og Stefan Rummel, trekker en positiv konklusjon etter fire messedager:

- automatica har igjen bevist sin store innovative styrke. De deltakende selskapene har vist frem spesifikke visjonære løsninger på utfordringer som å kompensere mangelen på spesialister. I tillegg styrker det vellykkede samarbeidet med de samlokaliserte arrangementene Laser World of Photonics og World of Quantum Münchens rolle som et ledende teknologiknutepunkt.»

 

Stor optimisme

Det var stor aktivitet på årets automatica-messe, til stor glede for de mange utstillerne Maskinregisteret snakket med. Stor var også optimismen rundt økt automatisering i nær sagt alle markeder. Det ble understreket at årets messe var vesentlig bedre enn fjorårets hva antall besøkere og utstillere angår.

Interessant var det å se alle utstillerne som hadde en eller flere UR (Universal Robots) cobot på sin stand. Robotprodusentene som stilte ut viste et stort spenn fra små hurtige plukkeroboter, samarbeidende roboter (cobots) via serviceroboter til store industriroboter som kan løfte mer enn 1000 kilo. Mange av løsningene hadde roboter på lineærføringer for økt mobilitet. Et gjennomgående tema var å avlaste mennesket, flere prosesser i samme celle, øke produksjonstakten og lage hele sømløse digitale produksjonslinjer.

 

Topp utstillerrangeringer

automatica fikk gode generelle tilbakemeldinger fra sine utstillere. 94 prosent av utstillerne ga messen en utmerket til god vurdering i en undersøkelse utført av markedsundersøkelsesinstituttet Gelszus. De satte spesielt pris på besøkskvaliteten (91 prosent) og økningen i nye kundeanskaffelser (85 prosent).

 

Fornøyde besøkere

De ti største besøkslandene etter Tyskland var Østerrike, Italia, Sveits, Tsjekkia, Sør-Korea, Kina, Polen, Nederland, Slovenia og USA. Det var en andel på 33 prosent internasjonale besøkende.

98 prosent av de spurte ga messen en utmerket til god vurdering. Videre berømmet 97 prosent av de besøkende tilstedeværelsen av markedsledere, og 95 prosent bekreftet den ledende rollen til automatica. 65 prosent av de besøkende er optimistiske med tanke på fremtiden og forventer at automaticas betydning vil øke ytterligere.

 

Kompetanse og miljø

Mens roboter ofte ble betraktet som jobbmordere tidligere, har de nå blitt et fyrtårn av håp i kampen mot kompetansemangel som påvirker nesten alle sektorer. Automatisering er også en viktig spak for å redusere CO2-utslipp i produksjonen. Monterings- og håndteringsteknologi har ulike tilnærminger til resirkulering og sirkulær økonomi i denne sammenheng.

- Bærekraftig drift er blant de mest presserende utfordringene i vår tid. Programvarebasert simulering hjelper oss med å planlegge og optimere komplekse automatiseringsløsninger effektivt før idriftsettelse. automatica har nok en gang vært den perfekte muligheten for oss til å presentere våre nyheter til en attraktiv målgruppe, sier Wilfried Eberhardt, markedssjef hos KUKA.

 

KI på gang

Kunstig intelligens (KI) var et annet dominerende tema under de fire messedagene. Dette er hovedsakelig på grunn av den store hastigheten på utviklingen på dette området, og innledet en ny æra av automatisering. NEURA er et selskap som både er en nykommer og en pioner innen kunstig intelligens.

- Man kan si at automatica er Champions League of robotics. Den har alle aktuelle robotikkutstillinger. Og vi ønsker å være en del av det, presentere teknologien vår, holde kontakten med alle våre partnere og lære hvor ting er på vei, kommenterer Arne Nordmann, sjefsingeniør hos NEURA.

 

Norsk suksess

I tillegg til utstillingsområdet fordelt på seks saler, fikk besøkende igjen mulighet til å utvide sin kunnskap innenfor rammen av årets omfattende støtteprogram med fora og spesialshow. Høydepunkter inkluderte Service Robot City og Mobile Robots in Production-utstillingsvinduer.

For dem som ennå ikke har besøkt automatica anbefales det å sette av tid til et messebesøk. Her finner man inspirasjon, smarte løsninger og gode muligheter til å skape nye kontakter.

Fra Norge stilte Smartshift Robotics ut sine løsninger hos den svenske robotprodusenten Cognibotics. I deres celle viste Smartshift seks verktøyvekslere som sammen med den svenske roboten imponerte med rask plukking og verktøyskifte.

Hvorfor har dere valgt Smartshift verktøyvekslesystem?

- Vi har observert et gap i tilgjengeligheten av slanke robotarmer med lang rekkevidde og høy hastighet. Med vår hybrid kinematisk maskin (HKM) tar vi sikte på å fylle dette gapet. Vår raskeste robot kan utføre 2000 plukk per time og dekke et område på 10 kvadratmeter. For å få til det måtte vi ha det raskeste verktøyskiftesystemet på markedet, svarer Mats Jonsson, Business Unit Manager hos Cognibotics AB.

- Vi er spente på å se hva vi får til i samarbeid med Cognobotics, og det ser veldig lovende ut. Det var i hvert fall uten tvil en veldig god utstilling for oss, siden ingen av våre konkurrenter kan skifte verktøy så fort som oss, og det fikk vi vist frem der, forteller Rune Narheim, global forretningsutvikler hos Smartshift Robotics AS.

 

Den neste automatica vil finne sted fra 24. til 27. juni 2025. Den vil igjen bli samlokalisert med Laser World of Photonics og World of Quantum i München.

 

For mer informasjon se: www.automatica-munich.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125