23948sdkhjf

MAPAL på EMO 2023

Å bytte ut et bor med en fres for å bore hull i et arbeidsstykke er et forslag som krever litt tilvenning og i utgangspunktet får mange produsenter til å rynke pannen. Imidlertid gir teknologiendringen mening for noen deler, spesielt innen e-mobilitet.

 

MAPAL viser at dette ikke bare gir større prosesspålitelighet, men enda kortere maskineringstider. Den raskeste måten å utføre en boring på er å bruke et passende bor. En fres med mindre diameter som går inn i materialet sirkulært dekker en betydelig lengre avstand under bearbeiding, noe som gir høyere syklustid. Imidlertid kan visse materialer forårsake ikke-produktive tider som kansellerer ut borets tidsfordel.

 

Kan skade

I løpet av transformasjonen til e-mobilitet skal det bearbeides sveisede konstruksjoner eller konstruksjonsdeler som består av aluminium med lange spon. Batterihus, for eksempel, er ofte laget av ekstruderte profiler som enten ikke inneholder silisium i det hele tatt eller bare en svært liten mengde. Det gjør sponbrudd vanskeligere og fører til forvikling av spon som kan sette seg fast i maskinen eller på verktøyet. Det samme problemet dukker opp ved maskinering av chassisdeler av smidd aluminium, hvor produsentene også sliter med lange spon. Hvis de setter seg på skaftet til verktøyet, kan det hende et automatisk verktøyskifte ikke lenger er mulig. Sponklynger forårsaker forstyrrelser som har en negativ effekt på bearbeidingstiden.

Spesielt under boring fra solide emner eller ved visse boreoperasjoner kan det dannes spon som presses ut og vikler seg rundt verktøyet som en ring.

- Disse ringene samler seg ved verktøyets skjærekant og kan skade arbeidsstykket og verktøyet, bekrefter Leander Bolz, salgssjef for PCD-verktøy hos MAPAL.

I prinsippet kan boremaskiner utstyres med sponbrytere, men disse forringer vanligvis verktøyets levetid. I tillegg, med materialene som brukes, er det ikke alltid garantert at sponbryteren vil gjøre jobben sin pålitelig. Aluminium med lavt silisiuminnhold kan vise ulike egenskaper avhengig av støpning, batch eller lagringsforhold, noe som også gjenspeiles i ulik spondannelse. Dette betyr at i praksis ofte endres fjerningssituasjonen til forbearbeidingen. Mens blader eller hele verktøy av og til må byttes ut med et boreverktøy, kan avvirkningen med en fres lett reduseres eller økes via de drevne sporene.

 

Fresing gir fleksibilitet

Fresestrategien viser også sin fleksibilitet når det kreves boringer med forskjellige diameter. En enkelt fres kan brukes til dette. For større boringer eliminerer det behovet for å erstatte et, eller til og med to, bor for forbearbeiding. MAPAL foretrekker å bruke fresen for de aktuelle materialene fordi det er mulig å spare tid, spesielt under forbearbeiding, som oppveier de initiale ytelsesulempene sammenlignet med boring. For enkelte arbeidsstykker er fresen overlegen fra første stund, for eksempel når det er fare for deformasjon på grunn av boring av tynne vegger av konstruksjonsdeler eller når det kreves boringer med en meget spesifikk ruhet i chassisteknologi.

 

Gjør noe nytt!

Kombinasjonsverktøy reduserer syklustiden ytterligere, som Leander Bolz forklarer: "Hvis freseoperasjonen sitter foran på verktøyet og finbearbeidingen bak det, kan boringen lages fullstendig i én omgang." Med ulike geometrier å velge mellom, er verktøyene tilpasset den respektive bearbeidingsoperasjonen. MAPAL tilbyr SPM-freser (Structural Part Machining) med PCD-skjærekanter for bearbeiding av aluminium. Disse svært robust utformede høyvolumfreserne ble opprinnelig utviklet for romfartsindustrien for å bearbeide materiale fra solide emner.

MAPAL har med suksess testet prosessen "fresing i stedet for boring" med flere kunder og har endret maskineringsoperasjoner takket være de positive resultatene.

– Her må vi bryte opp gamle tankemønstre og tørre å gjøre noe nytt, sier Bolz, som jobber med å overbevise folk om det samme. MAPAL finner du på EMO i Hannover i hall 4, stand A18.

 

For mer informasjon se: www.mapal.com og www.norswiss.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.436