23948sdkhjf

Norsk interesse for Spinner - stiller på EMO

I mai inviterte den tyske verktøymaskinprodusenten Spinner til åpent hus i Sauerlach. Sammen med den norske forhandleren PMV Service var et knippe trønderske produksjonsbedrifter. Spinner stiller i år ut på EMO i Hannover.

 

Neste år feirer Spinner Werkzeugmaschinenfabrik GmbH 75 år. Selskapet startet med produksjon av presisjonskomponenter i München-området. Allerede året etter startet bedriften med utvikling av sin første dreiemaskin. I 1970 bygde man en ny fabrikk i Sauerlach, og nå fulgte noen år med produktutvikling nye maskinmodeller og CNC-styrte maskiner. I 1996 presenterte Spinner sitt første 7-akse dreiefresesenter med Y- og B-akse. Senere har det blitt fabrikker i Tyrkia og Bulgaria samt flere utvidelser i Sauerlach, senest i fjor med en helt ny fabrikkbygning i gangavstand fra fabrikkbygningen i Sauerlach.

 

Spinner lager Spinner

Det ble både omvisning i den nye fabrikken og i de gamle produksjonslokalene. Den nye fabrikken har store vindusflater, det er høyt under taket og hele bygningen er klimastyrt med 20 grader temperatur hele året.

En representant for Spinner viser veien rundt om i fabrikkbygningene og forteller at Spinner satser mer og mer på å produsere komponentene til maskinene sine selv, gjerne med Spinner-maskiner, men det er noen få unntak. Det gjelder store komponenter, og nyeste maskin for å bearbeide hele maskinrammer er en 5-akset vertikal portalfres type FPT DinoX 350 IAT som er under testing når vi er på omvisning. Vi får også vite at Spinner satser tungt på lærlinger og at av 300 medarbeidere her i Sauerlach er hele 50 lærlinger. Vi avslutter omvisningen i monteringsavdelingen og her kan man se, på ordrearkene som er festet på maskinene, at det er store internasjonale kunder som Robert Bosch og Carl Zeiss som har kjøpt Spinner-maskiner.

Det ble også tid for et fagforedrag om Spinners robotløsning ROBOBOX før ettermiddagen ble avsluttet i demohallen.

 

Mange maskiner, mye automasjon

På mer enn 1000 kvadratmeter utstillingsareal presenterte Spinner sitt utvalg av dreie- og fresemaskiner, samt flere nye og effektive automatiseringsløsninger for ulik bruk.

Et eksempel er den kompakte robotcellen ROBOBOX for stort sett ubemannet lasting/lossing av arbeidsstykker i Spinner-maskiner. Roboten er integrert i en boks montert foran eller på siden av maskinen og plukker arbeidsstykker fra en skuffeseksjon for rå/ferdige deler.

Nyheten ROBOBOXtreme har en robot som griper et ferdig oppspent verktøy fra akkumulatoren, posisjonerer klemkjevene, henter en komponent fra skuffen og overfører klemanordningen med komponent til maskinen. Maskinen får informasjon fra roboten om hvilket maskineringsprogram som hører til komponenten og maskinen kan starte produksjon.

Sammen med Spinner stilte det også ut samarbeidspartnere som ga informasjon om innovasjoner og detaljer knyttet til CNC-styringer, maskineringsteknologi, måleteknologi samt CAD/CAM-applikasjoner.

 

Får bestillinger

I samtale med de norske besøkende, alle fra Trøndelag, kommer det frem at PMV Service og Spinner-maskinene har fått stor interesse. Argumenter som høy presisjon og stabile maskiner knyttes også opp mot det som oppfattes som god pris. Trønderbedriftene har snakket sammen og nærmest dannet et lite Spinner-miljø nord for Dovre.

- Vi har fått flere maskinbestillinger og er svært fornøyde med oppmerksomheten rundt Spinner-maskinene. For dem som vil vite mer, kom til Trondheim så får de se maskiner i produksjon, eller besøk Spinner på EMO i Hannover i september, inviterer Per Mobeck, daglig leder i PMV Service AS.

 

For mer informasjon se: www.pmvservice.no og www.spinner.eu.com og www.robobox.de

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063