23948sdkhjf

Nok en elumatec til Sagstuen

I Hunndalen, rett utenfor Gjøvik, ligger Norges største produsent av aluminiumrekkverk, Sagstuen AS. De prosjekterer, produserer og monterer bygningsprodukter bestående av aluminium, glass stål og solceller. For å møte fremtiden har Sagstuen nå investert i maskineringssenteret SBZ 628 XXL fra elumatec.

 

I dag ledes firmaet av Simen Sagstuen, men det ble grunnlagt av hans oldefar i 1946. Starten var en glassmesterbedrift i en låve på Hunn, og i dag er de 120 ansatte fordelt over flere lokasjoner på Østlandet.

Kjerneområdet er store boligprosjekter, men Sagstuen jobber også med offentlige bygg, eksempelvis Nannestad kommunehus og landets største ungdomsskole på Fjellhamar. Det nye hovedkontoret til Innovasjon Norge, eiet av Storebrand Eiendom, ble nylig rehabilitert for å oppnå energiklasse B og her inngikk Sagstuen kontrakt på 20 millioner kroner, blant annet for å levere og montere glasstak med bygningsintegrerte solceller.

 

Første i Norge

For å møte fremtiden har Sagstuen nå investert i maskineringssenteret SBZ 628 XXL fra elumatec med åtte spindler hver på 6,0 kW. Maskinen har to sagklinger på 650 og 550 mm. Den har også utmatingsbord for korte biter, samt automatisk måling av restbit. Det er mulighet for gjenging og «fotavtrykket» er cirka 23 x 6 meter.

- Denne maskinen er den første og eneste i Norge i skrivende stund, og maskinen bearbeider og kapper aluminiumprofiler. Dette er en avansert maskin, men enkel i bruk, sier nyansatt CNC-operatør Terje Bratlistuen, som er ansvarlig for maskinen og tilhørende programmering. Han har måttet lære seg å programmere i elucad, som Sagstuen har benyttet siden 2003 - da ble nemlig forrige maskin fra elumatec kjøpt inn.

 

20 år med elumatec

Fabrikksjef Jarl Weddegjerde informerer om at Sagstuen er ute på byggeplass om måltar omtrent 70 prosent av alt de produserer, resten produseres fra tegninger. Den nye maskinen regner selv ut best mulig materialforbruk, hvilket medfører minimalt med svinn. Dette er helt i tråd med firmaets miljøfokus, og er selvsagt også økonomisk gunstig. Daglig leder forteller at de vinner kontrakter fordi entreprenører og byggherrer er fokusert på leveringssikkerhet og at de produserer lokalt, men at det for Sagstuen også det er viktig å ha god forutsigbarhet og kostnadskontroll via effektive maskiner, siden de konkurrerer med utenlandske aktører med lavere personalkostnader, men som gjør mer av arbeidet manuelt.

Nyvinningen skal benyttes i tillegg til tre eksisterende maskiner fra elumatec. Den første Sagstuen kjøpte fyller 20 år i år. Bedriften har nylig økt til tre skift, samtidig som produksjonen har blitt effektivisert. Dette betyr flere nyansatte, og Simen Sagstuen er glad for at de holder til i nærheten av Raufoss Industripark, hvor tilgangen på arbeidskraft med industribakgrunn er god.

Avslutningsvis blir vi fortalt at Sagstuen selvsagt hadde lyst på en ny avtale med elumatec, siden de allerede hadde så god erfaring med selskapet. Det hadde stor betydning for Sagstuen at elumatec har to serviceteknikere i Norge, samt at maskinen også kan fjerndiagnostiseres.

 

For mer informasjon se: www.sagstuen.no og www.elumatec.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109