23948sdkhjf

Vannskjærer erstatter fresing hos NTNU

Hos NTNU EPT valgte man å investere i Waterjet vannskjæremaskin for å erstatte produksjon i fres. Maskinen ble levert av TB Maskin AS.

 

Institutt for energi- og prosessteknikk (EPT) driver forskning og undervisning på hele energikjeden, fra ressurser til sluttbruk. De arbeider med hvordan energi skaffes til veie og brukes av mennesker og maskiner på en bærekraftig måte i forhold til helse, klimaendringer og ressursgrunnlag. EPT er et av de største instituttene ved Fakultet for ingeniørvitenskap. Faggruppene er: Prosesser og kraft, Bærekraftige energisystemer, Program for industriell økologi samt Termo- og fluiddynamikk.

 

Erstatter fresing

Instituttet materialiserer praktisk forskning for studenter, professorer og forskere, og det er mye skreddersøm, og på verkstedet produseres for å tilrettelegge for undervisning, utvikling og forskning ved universitetet. Dette er kun prototyper, ikke serier for det private markedet.

For å effektivisere dette arbeidet har de gått til anskaffelse av en Waterjet vannskjærer med 5-akse skjærehode og hybrid 4150 bar pumpe. Denne skal i stor grad utføre arbeidet de tidligere utførte i fres, med dertil hørende etterarbeid.

 

Kø i maskinen

Overingeniør Paul Svendsen forteller at vannskjæreren har et særdeles vidt bruksområde siden den kan skjære opp til 120 mm, og at han i skrivende stund er i ferd med å tegne en gasskjøler til en undervannskompressor. Waterjet er instituttets første vannskjærer, og han beskriver tidsbesparingen som formidabel.

- Den største utfordringen per nå er å endre tankegangen til «legotenking» når vi designer, sier Svendsen.

Vannskjæreren kan brukes på alle materialer som tåler vann, eksempelvis metall, tre, plast og glass. Nøyaktigheten øker betraktelig og tidsbesparelsen er betydelig.

- Da vi mistet vanntilgang en ukes tid, på grunn av ombygging av infrastruktur, dannet det seg en betraktelig kø på maskinen. Dette beviser hvor mye den vanligvis tar unna, forteller Svendsen.

 

Fornøyd med valget

På spørsmål på hvorfor de valgte akkurat denne modellen, forteller Svendsen at siden de er tilknyttet staten, har de ganske strenge innkjøpsregler. De sendte ut et omfattende kravspekk både på pris, egenskaper, støy og andre HMS-faktorer. Tre leverandører møtte kravspekken, og valget falt på TB Maskin AS.

Vannskjæreren bruker kun 27 kW for 4150 bar, og lavt energiforbruk er tungtveiende når det gjelder offentlige anskaffelser. Det er også essensielt at maskinen nesten ikke trenger vedlikehold, samt at den er støyfri når den ikke skjærer. Detaljer som keramiske stempler bidrar til mindre behov for vedlikehold.

Maskinen er koblet opp til fabrikken i Italia, slik at de kan kommunisere med vannskjæreren via internettet. Svendsen kan knapt få fullrost teknikeren fra Waterjet som foretok installasjonen.

- Han kom til Norge, spurte når vi startet på morgenen og når det var måltider, og tilpasset seg vår hverdag umiddelbart. I tillegg var han nøye med at vi var tre stykker som kunne maskinen ut og inn før han forlot oss. Her ble ingenting overlatt til tilfeldighetene, forteller Svendsen.

Svendsen avslutter med å si at han er glad for at valget falt på en norsk leverandør, og at han gleder seg over den enklere hverdagen som dette innkjøpet har bidratt til.

 

For mer informasjon se: www.ntnu.no og www.tbmaskin.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062