23948sdkhjf

Årdal Maskinering i gang med AM-reparasjoner

Jærbedriften Årdal Maskinering er for fullt i gang med å utnytte hybridteknologien i sin 5-akse Mazak Integrex i-500 AM-maskin. Bærekraft og besparelser er stikkord for de positive resultatene bedriften nå erfarer med bruken av additiv produksjon.

 

Årdal Maskinering er den første bedriften til å ta i bruk Mazak Integrex i500 AM, en hybridløsning med maskinering og additiv teknologi, som kan bearbeide emner i 3000 mm lengde og Ø300 mm. Maskinen kan ta større dimensjoner, men da ikke så lange på grunn av brille.

 

Satser på additiv produksjon

Årdal Maskinering støtter FNs bærekraftmål og jobber målrettet for en bærekraftig utvikling i bedriften. Bærekraft er derfor naturlig nok en viktig del av bedriftens strategi. Bærekraftige og innovative løsninger er sentralt tema i alle nye investeringer.

Allerede i 2017 begynte Årdal Maskinering å se etter løsninger innen additiv produksjon (AM). I 2019 bestilte bedriften en Mazak Integrex i-500 AM hybridmaskin, den første i sitt slag. Den ble levert i slutten av 2020.

- Fordelen med en hybridmaskin er at det kan både legges på materiale og bearbeide i henhold til spesifikasjoner i en og samme maskin. På grunn av Covid-19 ble prosjektet noe utsatt, men våren 2022 ble maskinen installert og opplæring igangsatt. Etter noe tids testing og kompetansebygging har vi nå begynt å få resultater, forteller Frode Hegle, kvalitet og HMS-leder hos Årdal Maskinering AS.

- Vi har reparert deler med avvik som har oppstått internt, etter godkjenning fra kunde. Det har hindret ressurssløsing og forsinket levering sammenlignet med å lage et helt nytt produkt, fortsetter Hegle.

 

Bærekraft i praksis

- Vi har også fått oppdrag fra kunde hvor vi har reparert ødelagte og slitte deler, samt støpte produkter fra eksempelvis Kina, som ikke har vært i henhold til spesifikasjoner, forklarer Hegle og legger til:

- I det nyeste oppdraget vårt leverte kunden en del på 3100 mm hvor en gjenge var revet (se bilder). Vi fjernet gjengen, la på nytt materiale og maskinerte ny gjenge i henhold til spesifikasjoner. Resultatet var en suksess, kunden unngikk å vrake delen. Dermed slipper de lang leveringstid og mulig lang transport ved ny del, i tillegg til at materialforbruket reduseres, og det er bærekraft i praksis. 

 

Fordeler med additiv produksjon

Frode Hegle framsnakker additiv produksjon.

- I sistnevnte eksempel ser vi hvordan vi kan oppnå vekst av lokal produksjon. På generell basis kan vi si at man oppnår forenkling av forsyningskjeden og lagerreduksjon, er mindre avhengig av leverandører og sparer på transport og inventar. Fordi additive prosesser gir mulighet for tilnærmet ubegrensede geometrier har man større designfrihet. Det er ikke nødvendig å lage støpeformer, så det er en økonomisk besparelse. Vi har bare sett begynnelsen av det «additive eventyret» og vi inviterer flere bedrifter til å kontakte oss og se nærmere på mulighetene, avslutter Frode Hegle.

 

For mer informasjon se: www.aardal.as

 

Fakta:

Årdal Maskinering AS bearbeider alle materialkvaliteter innenfor dreiing, fresing, boring og pipeboring. Bedriften har ingen egne produkter, men har spesialisert seg på individuell produksjon etter bestilling, og tilbyr komplett leveranse med eksempelvis overflatebehandling, herding, lisensgjenger og NDE-inspeksjoner. Produksjonen er hovedsakelig til olje- og gassindustri. Årdal Maskinering AS er API Q1 og ISO 9001:2015 sertifisert.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062